PBC | Keuringslokaal wil geen buschauffeurs met rijbewijs B keuren

Keuringslokaal wil geen buschauffeurs met rijbewijs B keuren

Keuringslokaal wil geen buschauffeurs met rijbewijs B keuren

WILLEMSTAD – Buschauffeurs liggen sinds een week overhoop met het autokeuringslokaal. Die willen de mini-busjes niet meer keuren als de chauffeur alleen maar rijbewijs B, voor personenauto’s heeft.

Het keuringslokaal zegt dat de wet voorschrijft dat een bus met meer dan 8 stoelen alleen maar bestuurd mag worden door iemand met rijbewijs D voor touringcars.

De brancheclub voor chauffeurs in het Openbaar Vervoer, STU, eist nu dat die onzin op moet houden en elke minibus gewoon gekeurd moet worden, los van het rijbewijs van de chauffeur.

Bron: Persbureau Curacao

5 Reacties op “PBC | Keuringslokaal wil geen buschauffeurs met rijbewijs B keuren

 1. @ Herbie,

  Zie jij ergens in die lijst het rijbewijs van de chauffeur staan ?

  De busjes tot 8 of 12 personen vallen, qua gewicht, onder categorie B. Pas wanneer er passagiers in zitten wordt het een categorie D, niet eerder. Oftewel, tenzij je met passagiers en al naar de keuring gaat mag je dus ook iemand anders sturen. Zolang die een rijbewijs B heeft mag hij dat busje besturen en is er niets aan de hand.
  Ook de leveranciers doen het op dezelfde manier. Zij laten hun chauffeurs de wagens naar de keuring rijden, keuren en daarna weer terug naar de dealer.
  Oftewel de keurmeesters gaan hun boekje ongeveer een kilometer te buiten. Het rijbewijs is een zaak van de politie, niet van hen.

 2. Herbie, Ik neem aan dat de bestuurder niet met een volle bus zijn auto laat keuren. Het busje is minder zwaar dan 3500 kilo dus is een gewoon personenautorijbewijs voldoende. Hoeveel mensen hij er op de openbare weg in vervoerd is niet het probleem van de keurders maar van de politie.

 3. @Bas. Jouw stelling is niet geheel correct. Ja, de technische staat van het voertuig en het rijbewijs zijn twee verschillende aspecten. Echter dient het voertuig wel naar de keuringslokaal bestuurd te worden door een chauffeur met de juiste rijbewijs. Indien het voertuig op een niet legale wijze naar het keuringlokaal wordt gereden, dan heeft de keuringsinstantie het recht de keuring te weigeren. Immers het zou het onverantwoord besturen van een voertuig juist stimuleren. Stel je voor dat een chauffeur met rijbewijs A, met een grote trekker met een container naar de keuringslokaal komt?Overigens mag men hier niet klagen. De keuringseisen, bijvoorbeeld de APK in Nederland is behoorlijk streng.
  Zie link. Hier tref je een overzicht van alle keuringspunten waarop een auto gekeurd wordt. http://handboek.rdw.nl/regelgeving/apk/SiteCollectionDocuments/Coderingslijst%20reparatie-%20of%20afkeurpunten.pdf

 4. Dat is een zaak voor de politie, niet de keurmeesters. Wat heeft mijn rijbewijs met de technische staat van mijn vervoermiddel te maken? KEUREN! EN VERDER GEWOON JE MOND HOUDEN!

 5. bussen moeten gekeurd worden echter de bestuurder die de aanwijzingen moet opvolgen moet wel rijbewijs D hebben. conform de wet iedere burger die een overtreding ziet moet het pogen deze overtreding te verhinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *