PBC | Loterijkoning Curaçao geplukt voor 72,5 miljoen

Loterijkoning Curaçao geplukt voor 72,5 miljoen | Foto Extra

Loterijkoning Curaçao geplukt voor 72,5 miljoen | Foto Extra

WILLEMSTAD – Robbie dos Santos is door de rechter in Willemstad veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf. De grootste loterijbaas van Curaçao moet ook een deel van zijn vermogen inleveren; ruim 35 miljoen euro pakt Justitie van hem af.

Die had hij verdiend met witwassen, onjuiste belastingaangiften en valsheid in geschrifte. Ook drie bedrijven van Dos Santos werden veroordeeld. Zij kregen geldboetes.

Het OM deed er ruim acht jaar over om de zaak rond te krijgen. Tijdens de behandeling werd duidelijke hoe groot het circuit van illegale loterijen op het eiland is. De overheid van Curaçao loopt daardoor al decennialang enorme bedragen aan belastinginkomsten mis.

De zaak van Dos Santos kreeg eerder veel media aandacht, toen bleek dat ook de politiek zich bemoeide met de handel en wandel van de loterijbaas. Voormalig minister van Justitie Elmer Wilsoe schreef zelfs persoonlijk een brief naar Hillary Clinton in Washington om 27 miljoen dollar aan bevroren tegoeden van Dos Santos los te peuteren. Nederland greep toen in via Uri Rosenthal, destijds minister van Buitenlandse Zaken.

Dos Santos erkende tijdens de zitting al schuld, maar beriep zich op het feit dat zowel de overheid van Curaçao als het Openbaar Ministerie op de hoogte waren van het bestaan van illegale loterijen en deze ook al jaren gedoogden. Daar was de rechter het mee eens. Maar zo zei die bij de uitspraak letterlijk: ‘Het gaat in deze strafzaak niet om illegale en gedoogde loterijen, maar om de bijbehorende misdrijven en of die werden gedoogd.

Dos Santos was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Volgens zijn advocaat was de spanning hem vooral al teveel geworden. Na afloop liet zijn raadsman weten blij te zijn dat Dos Santos niet de cel in hoeft, maar dat de verbeurd verklaarde 72,5 miljoen gulden aan de hoge kant was. Hij overlegt met zijn cliënt om te zien of die in hoger beroep wil gaan.

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *