PBC | Miles trapt CNSJF af met Jazz ’n Jamm

door Jeroen Jansen

Miles trapt CNSJF af met Jazz ’n Jamm

Miles trapt CNSJF af met Jazz ’n Jamm

WILLEMSTAD – Ze zijn inmiddels een blijvertje in het bonte gezelschap aan winkels en horecagelegenheden op Pietermaai: Miles jazzcafé. Vijf jaar geleden als een pionier gestart in dat gebied, blijft de groep vaste klanten groeien en weet iedereen inmiddels dat het de plek is voor live Jazz op de zaterdagavond. Speciaal vanwege het Curaçao North Sea Jazz Festival wordt onder de noemer ‘Jazz ’n Jamm’ twee weken lang bijna elke dag live Curaçaose Jazz gespeeld. 

Met gastmuzikanten uit Nederland, maar ook bekende namen uit het lokale circuit.

“Ik kijk hier al het hele jaar naar uit”

zegt Hans Andriessen, die samen met Rene Nobbe in 2010 Miles startte,

“tijdens Jazz ’n Jamm hangt hier zo’n bijzondere sfeer. Elke avond live muziek, grote namen uit het buitenland die staan te spelen met lokale artiesten. Het zijn vaak verrassende combinaties, elke avond is compleet anders.

Die muzikanten zijn allemaal vrienden van ons, of je het nou hebt over zangeressen als Shirma Rouse en Kris Berry of instrumentale meesters als pianist Randal Corsen en gitarist Jean Jacques Rojer. Dat zijn gewoon namen waar je in het buitenland een kaartje voor koopt, in een grote zaal. En die staan hier dan voor ons te spelen, in ons minuscule optreedhoekje. Dat vind ik bijzonder.”

Hoe ze het voor elkaar krijgen? Artiesten moeten je dat gunnen, zegt Martin van Ast, die in 2012 het Miles team kwam versterken, “Het is een vriendengroep geworden, als ik in Nederland ben dan eet ik wat met Shirma Rouse en doe ik een koffie met Kris Berry. Hans doet dat net zo. En hier op het eiland proberen we een podium te zijn voor jong talent.

Ik weet nog dat percussionist Roderick Volk hier met z’n band ‘Perfect Fourth’ stond: we hadden nog nooit van ze gehoord. Ze traden hier voor het eerst op, en nu zijn ze een gevestigde naam en staan ze op Jazz ’n Jamm. Omdat ze dat leuk vinden natuurlijk, maar ook vanwege de band met Miles, met ons. Dat geldt denk ik voor alle artiesten die we de komende weken hier hebben staan.”

En hoe is de relatie met de grote broer, de organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival? Die is goed, volgens Andriessen: “Laten we niet vergeten, Jazz ’n Jamm was er nooit geweest zonder dat festival, dus er is soort natuurlijke relatie. We beginnen elkaar steeds beter te vinden, natuurlijk ook omdat Miles een podium bood voor het Curaçao BlueSeas Festival.

Dat was ook een productie van Mojo, de organisatie achter CNSJF. Sindsdien komen ze bij ons een biertje drinken, we hebben een goeie klik met ze.”. Van Ast ziet het als een vorm van erkenning, die samenwerking met Mojo: “Hoe je het ook wendt of keert, we zijn toch een beetje vaandeldragers van dit gebied. Je kunt niet om ons heen. Blues is niet onze ‘core business’, maar het paste hier perfect, in dit gebied. En wij bieden altijd Curaçaose Jazz, terwijl het grote festival dit jaar geen lokale artiesten in het programma heeft staan: wij vullen dat dus aan.”

Over de toekomstwensen zijn Van Ast en Andriessen heel duidelijk: vasthouden aan het concept en scherp blijven.

“Wij zijn echte liefhebbers, bij ons wordt 90% Jazz gespeeld, we willen weten wat ‘in’ is en we proberen steeds weer nieuwe namen naar ons toe te trekken. Soms is dat een kwestie van geluk hebben. We hopen bijvoorbeeld dat zanger Gregory Porter die op het festival staat, straks toevallig even door onze straat loopt en dan meejamt. Dat zou een droom zijn.”

Maar lukt dat niet dan gaat Miles gewoon door met de dingen waar ze goed in is: elke week live muziek, goeie jazzplaten draaien en mensen zich thuis laten voelen. Meer hoeft ook niet voor Andriessen:

“We hebben weleens nagedacht over een tweede Miles op Bonaire, of een buitenpodium. Ik denk niet dat het gaat gebeuren: mensen zijn gewend aan ons achter de bar, die vinden die kleinschaligheid leuk, je weet precies wat je krijgt. We zijn daar heel duidelijk in hoor: laatst klaagde iemand dat er zoveel jazzmuziek in de zaak gedraaid werd, dan draaien we daarna gerust een hele plaat met saxofonist John Coltrane. Wij zijn een jazzcafé, en dat blijven we.”

Jazz ’n Jamm start aanstaande zaterdag met een optreden van Shirma Rouse en loopt door tot en met 5 september. In die tijd zijn er optredens te zien van Kris Berry, Perfect Fourth, Randal Corsen, het Eric Calmes Quartet, nogmaals Shirma Rouse, Mick de Boer en Jean Jacques Rojer.

Alle optredens starten omstreeks 22.00 uur (behalve dat van 1 september, die start om 19.00 uur) en zijn gratis toegankelijk bij Miles, aan de Nieuwestraat 42 in Pietermaai.

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *