PBC | Minumumuurloon omhoog

Minimum uurloon per 1 januari 2018

Het minimum uurloon wordt vanaf morgen 9 gulden 71 en een halve cent. Dat bedrag geldt voor alle werknemers can 21 jaar en ouder.

Bij een 40-urige werkweek wordt dat bedrag 367 gulden per week of 1589,11 per maand. Bij een 45- of 48-urige werkweek tellen hogere bedragen (zie afbeelding)

Deze bedragen gelden ook voor huishoudelijk personeel. Wonen die in, dan mag er maximaal 300 gulden per maand in rekening worden gebracht.

Het minimum jeugdloon tussen 16 en 20 komt lager uit. Varierend van 5,96 per uur (16/17 jaar) tot 8,26 per uur (20 jaar).

Bron: Persbureau Curacao

7 Reacties op “PBC | Minumumuurloon omhoog

 1. Abraham Mossel

  Plasje @@ heb je wel eens gehoord van geld $$$ Eurotjes wit wassen, zwart naar wit 25/30 % nettjes wit in de tas, als je belasting betaald, hou je een kwartje over van een gulden zij mijn oude heer.

 2. Joep Meloen

  @ Ericlapas,

  De rekensom voor werkgevers is vrij eenvoudig. Men moet een ruimte huren, moet lonen betalen, Aqualectra, onderhoud, transport, afschrijving, financiering, diefstal etc etc. Daar tegenover komt dan de omzet te staan en helaas is het op Curacao bij veel bedrijven het geval dat de omzet niet hoog genoeg is om de kosten te kunnen betalen. Oorzaken zijn veelal de veel te hoge huur voor het pand (staat niet in verhouding tot de haalbare omzet) en de kosten voor Aqualectra. Deze beide kosten nemen vaak al 20 tot 30 % van de kosten voor hun rekening en wanneer de omzet dan achterblijft dan krijg je dus te maken met het feit dat er bezuinigd zal moeten worden.
  Tel daar vervolgens de lage arbeisdproductiviteit van de werknemers bij op en het wordt voor iedereen hopelijk duidelijk dat het minimum loon niet omhoog kan. Voor veel bedrijven is er dan maar 1 oplossing: personeel ontslaan oftewel er zal iemand moeten vertrekken om het hogere salaris van de anderen te kunnen betalen. Ik vraag me af of dat de bedoeling van de hele verhoging van het loon was ?

  Wat werkt wel ?
  Begin eens met het aanpassen van de huurprijzen aan de werkelijke marktomstandigheden. Op locaties waar amper klanten komen hoef je en kun je niet de hoofdprijs vragen. Gezien de staat van veel panden is zo’n immense huurprijs ook niet gerechtvaardigd. De overheid zou er goed aan doen om de huurprijzen te gaan reguleren. Niet leuk voor de huisjesmelkers, maar wel interessant voor de werknemers, want het biedt de ondernemers de mogelijkheid lonen te verhogen.
  Simpelweg lonen verhogen, maar niet de andere kosten verlagen of de omzet verhogen, leidt alleen maar tot ellende.

 3. Boven deze tabel staat, “De minister van sociale ontwikkeling” hoe kan iemand die zichzelf minister van sociale ontwikkeling noemt, een tabel opmaken waarbij mensen in de moderne tijd werktijden van 45 tot 48 uur per week maken.

  Het is niet te geloven dat Koeiman deze tabel met de zelfde vingers die hij gebruikt om zijn vrouw te vingeren heeft getikt.

  Als ik hier lees over aanwezigheidspremie dan kan dat voor een deel kloppen, een mens kan niet 9 a 10 uur per dag gefocust zijn.

  Wellicht moeten werkgevers zich realiseren dat het zelfde hoeveelheid werk ipv 48 uur per week ook in 36 uur tegen een betere beloning gedaan kan worden.

 4. Joep Meloen

  Inderdaad, velen doen nogal dramatisch over het minimum loon, maar wanneer men hier echt per uur betaald zou krijgen dan zouden velen geld toe moeten geven.
  Een aanwezigheidspremie is wat we hier hebben, werken is een woord waarvan velen de betekenis nooit zullen leren.
  Kan me de nog herinneren dat we hier een regel hadden dat er X aantal personen per vierkante meter moesten werken. Die hingen dan op stoelen, tafels etc en keken verdwaasd op wanneer de deur open ging en een klant binnenliep. Als blikken zouden kunnen doden waren die ‘klanten’ de winkel nooit meer uitgelopen.

  Kortom, laten we ophouden met deze dramatiek. Laat iedereen gewoon eens de handen uit de mouwen steken en de arbeidsproductiviteit verdrievoudigen. Dan kunnen we daarna wel eens gaan praten over een verhoging van het minimum loon.

 5. Gelukkig “werken” er maar weinig 40 uur per week op Curaçao. Als men hier eens echt zou moeten gaan werken dan zou men zich rot schrikken. De illegalen werken hier hard, de YIU echt niet.

  Zojuist de eerste stroomstoring in het nieuwe jaar gehad, er zal wel iemand erg moe geweest zijn of zo…

 6. Idd moderne slavernij. Shame on you.

 7. Ik kon mijn ogen niet geloven, werktijden van 40,45 en 48 uren per week? In deze tijd? Dit is moderne slavernij terwijl sommige parlementariërs en ministers weken niet of voor een paar uurtjes per dag op het werk verschijnen is echt ongehoord, schandalig.

  Met 40 of meer uren per week blijft geen enkele tijd voor persoonlijke en mentale ontwikkeling ook de opvoeding van de kinderen schiet er bij in.

  Misschien moeten al die rare culturele organisaties minder nadruk leggen op de verering van Tula en Carpata maar meer concentreren op de vraag hoe kan het zijn dat, de vroegere slaven zich nu als de slavenhouders gedragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *