PBC | PG: ‘OM zoekt grenzen van het systeem’

PG Guus Schram: 'OM zoekt grenzen van het systeem' | Foto Persbureau Curacao

PG Guus Schram: ‘OM zoekt grenzen van het systeem’ | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Het Openbaar Ministerie zoekt in de grote zaken, zoals bij de ondermijnende criminaliteit, de grenzen van het systeem. Dat zegt Procureur-Generaal Guus Schram in Willemstad.

In het onderzoek Babel, waar ex-premier Gerrit Schotte wordt verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen van geld en het onderzoek Maximus, naar de opdrachtgevers van de moord op Wiels moest het OM een aantal ‘high profile’ verdachten vrij laten, op last van de rechter-commissaris.

De procureur-generaal wil niet specifiek in gaan op deze zaken, omdat ze nog lopen. Maar hij geeft toe dat in ondermijnende zaken de perceptie op Curaçao vaak is dat het OM faalt. “Maar niet elke aanhouding is bedoeld om een verdachte naar de zitting te brengen. We doen dat bijvoorbeeld ook in het kader van lopende onderzoeken om verdachten te confronteren met bewijs.” Het is natuurlijk altijd vervelend als een rechter-commissaris bij de toetsing een verdachte eruit laat gaan, maar dat is goed uit te leggen. En dat doen we blijkbaar niet goed.”

Schram zegt dat daarbij uiteraard ook fouten worden gemaakt. “Wij zoeken naar mogelijkheden die de wet ons geeft en zoeken daarbij de grenzen op; zonder daarover heen te gaan natuurlijk. En het kan in alle zaken zo zijn dat de rechter-commissaris daar anders overdenkt. Een officier van Justitie die nog nooit een vrijspraak heeft gehaald, kan best goed zijn, maar misschien heeft hij ook nooit de grenzen opgezocht.”

Ook de minister van Justitie, Nelson Navarro zocht de grenzen op door in maart vorig jaar te stellen dat de opdrachtgevers van de moord op Wiels bekend waren en dat er spoedig arrestaties zouden volgen. Dat scenario kwam in juli uit. “De minister liep mij daarmee niet voor de voeten. Hij krijgt voortgangsrapportage vanuit het OM, geen inhoudelijke informatie. Maar als goede minister heeft hij ongetwijfeld meer informatiekanalen. Met zijn uitspraken sloeg hij de plank in ieder geval niet mis.”

Guus Schram in gesprek met Dick Drayer (9’19”):

Een Reactie op “PBC | PG: ‘OM zoekt grenzen van het systeem’

  1. stanley Held

    Guus. Mag ik dat zeggen? Hoop dat het jouw lukt. Expertise daar heb je. Toen wijlen Wiels was vermoor, had ik gebeld. Was expertise. En goed. Het verbaasd mij dat men geen gebruik heeft gemaakt. Ging mij om sporenonderzoek etc. Ook om het goed rechercheren. Werd afgewimpeld. Hoop dat u, uw doel haalt. Heb daar bij de politie en hier gezeten. Daarna Reclassering. Een ieder mag het weten. Ben nu met pens. Voor mijn leeftijd jong. Doe uw best. De oplossing is er. Wens u veel sterkte. U heeft een goed korps. Middellen heeft u. Doe uw best. Dit eiland verdiend het niet. De volksklasse zijn mooie mensen. Kijk echt naar de topklasse. Hoop dat u het bereikt. Kijk om u heen. Expertise is er. U weet dat niet. Volgens mij zitten ze op de verkeerde plaats. Hoop dat u ver bent in het onderzoek. Niet goed voor het eiland. Wens u sterkte meen ik. Heb er jaren gewoond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *