PBC | Protestwandeling Jan Thiel trekt 500 belangstellenden

Door Dick Drayer

20 juli 2008: Eerste protest tegen aantasting EOP Jan Thiel.

Het natuurgebied rond de zoutpannen van Jan Thiel ten zuidoosten van Willemstad wordt bedreigd door een nieuw hotel. Projectontwikkelaar Eduardo Halabie eist een deel van het conserveringsgebied op om zijn plan te kunnen realiseren.

De milieubeweging Amigu di Tera is bang dat er al toezeggingen zijn gedaan door de overheid, maar is toch een campagne en een bezwaarschriftenprocedure gestart om verdere aantasting van de natuur en het koraal in het gebied te verijdelen.

Op Jan Thiel zijn al diverse vakantieresorts gevestigd.

Een door Amigu di Tera georganiseerde wandeling op Jan Thiel om de mensen bewust te maken trok ruim 500 belangstellenden.

Ik liep mee om de stemming te peilen (5’28”).

Bron: Persbureau Curacao

8 Reacties op “PBC | Protestwandeling Jan Thiel trekt 500 belangstellenden

 1. Eduardo is hij er nog!ik dacht dat hij jaren in zijn huis in Miami zat!
  Om zo tussen door even naar Curacao te komen om te cashen.

 2. Als het MMM ligt dan gaan we gewoon in de drugshandel met z;n allen en wellicht kunnen we ook geld witwassen voor criminelen. Allemaal onder het mom van werkgelegenheid. Misschien kunnen landen ook al hun asbest hier neer gooien!

 3. Joep Meloen

  @ Nombre,

  Werkgelegenheid kan men kennelijk nergens creëeren, dat blijkt wel uit alles wat deze regering doet (de voorgaande regeringen waren niet veel beter overigens).
  Men is drukker bezig om links en rechts de zakken te vullen, vriendjes aan baantjes te helpen of hele bedrijven van vriendjes tientallen miljoenen toe te stoppen en ondertussen vergeet men de realiteit van de dag.

  Jan Thiel is een gebied waar, in tegenstelling tot veel andere gebieden, wel toekomst in zit, al is het alleen maar omdat er geen sloppenwijken omheen liggen en er niet al teveel werkschuw volk rondloopt. Wij willen maar niet begrijpen dat de toerist hier voor de eigen ontspanning komt, niet om de teringzooi, welke wij normaal vinden, hier te komen bekijken. Men wil ook een vorm van veiligheid en niet dat men schichtig over straat moet lopen omdat altijd en immer het gevaar aanwezig is overvallen te worden. Loop ‘s avonds van Mambo terug naar bv Sunscape of naar 1 van de appartementen tegenover Koraal Specht en de kans dat je wordt overvallen is groter dan de kans dat je niet wordt overvallen
  Velen beseffen nog altijd niet dat de criminaliteit hier ons de doodsteek gaat geven. Isla Margherita was hetzelfde laken een pak. Zeer populair, totdat de criminelen de tent overnamen. Nu komt er geen hond meer. Jamaica is nog zo’n geval. Je kunt alleen nog in je resort zitten, maar gewoon met een huurauto op stap gaan is een groot risico.

  Jan Thiel is en blijft dus het toeristengebied van de toekomst. En die paar rotsen, die wij tot ‘natuurgebied’ hebben gebombardeerd (maar waar we verder niets mee willen doen qua onderhoud, schoonhouden etc) zijn nu niet echt ons grootste probleem.
  Wanneer we het eiland eens werkelijk gaan opschonen komen er wellicht meer plekken in aanmerking om te bouwen. Nu niet.

 4. @mmmmm, schei toch uit met jou zogenaamde ´werkgelegenheid.´ Deze regering heeft meer werklozen geproduceerd dan werkgelegenheid. Werkgelegenheid kan je overal creëren zonder natuurgebieden te verwoesten! Blijkbaar heb jij ook financiële belangen bij dat resort? Zal zomaar kunnen!

 5. Natuurgebieden? volgens mij is dat de hele wereld–dus weer 500 mensen die niets beters te doen hebben–ik aplaudeer alle economische impulsen voor inkomen en werkgelegenheid–schreeuwen is zo makkelijk iets opbouwen HO MAAR daar komt niemand voor toch?

  gewoon doen

 6. Joep Meloen

  @ nombre,

  Als ik je reactie zo lees dan bekruipt mij het idee dat je niet goed hebt gelezen wat ik hiervoor heb geschreven. Probeer het nog een keer.

 7. @Joep, het is een kwestie van handhaving.
  En als jij voor bent met het inpikken van natuurgebieden die soms gebruikt worden (door rijk en arm) om vuil te dumpen dan kun jij wel heel Curaçao inpikken om resorts op te bouwen.
  En Joep, het beste gebied (volgens jou theorie) om resorts op te bouwen is dan de Shut in de buurt van Hato. Daar wordt pas veel vuil gedumpt. En wat de bodem betreft, het heeft een prima rotsbodem waar men een stevige fundering op kan zetten en niet
  zo´n zanderige bodem als bij Jan Thiel. Verder heeft het Shut gebied ook een prachtige donkerblauwe zee waar met lekker kan vissen, zwemmen is niet aan te raden maar zonnebaden wel.

  https://www.youtube.com/watch?v=wOixNbI3qXs

 8. Joep Meloen

  Zou me niets verbazen wanneer ze een tourtje rond de zoutpannen hebben gedaan en laat daar nu net geen resort komen.

  Ben ook benieuwd of de vervuilers ook acte de presence hebben gegeven. Iedere dag pleuren ze overal hun afval neer, maar ondertussen wel blaten dat we de stranden toegankelijk moeten houden.
  Jan Thiel is een ongekend succesverhaal op Curacao, waarschijnlijk geholpen door het feit dat er vrij weinig politici en YdK de boel kunnen verstieren. Met het inzakken van Punda & Otrabanda, Piscadera en het niet doorontwikkelen van Mambo beach zal Jan Thiel steeds meer de hot spot van het eiland worden en blijven. Het is dan ook geheel logisch dat Papagayo daar een resort wil ontwikkelen.
  Van wat ik op de tekeningen heb gezien gaat men het gebied bij de slagboom tot aan waar de vuilniscontainers staan, nu ontwikkelen. Wie daar wel eens heeft gelopen weet hoeveel afval daar links en rechts in de ‘zogenaamd prachtige’ natuur wordt gedumpt. Dus waar we zeker van zijn is dat het daar een stuk schoner gaat worden.
  Het hondenstrandje zelf staat niet op de tekening, maar wanneer men daar een flink stuk zou gebruiken dan wordt niemand daar minder van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *