28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PBC | Remigreren naar Curaçao verstandig?

HomeMediaPBC | Remigreren naar Curaçao verstandig?
Collega's gezocht
Collega’s gezocht

Elk jaar vertrekken rond de 500 jongeren na hun eindexamen uit Curaçao om in het buitenland een studie te volgen. De meeste jongeren willen daarna graag terug naar Curaçao om hun steentje bij te dragen. Maar het vinden van een baan is een struikelblok. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn. Marvin Madera kan daarover meepraten. Hij vertelt over zijn terugkeer naar Curaçao.

Na de afronding van mijn studie besloot ik terug te keren naar Curaçao. Ik was enthousiast om zo spoedig mogelijk mijn bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen van mijn eiland. Zes maanden later zit ik nog steeds zonder werk, terwijl mij nog steeds wordt gezegd dat er vacatures openstaan. Hoe is dit mogelijk?

Wat mij werd verteld
Sinds mijn studentenperiode had ik af en toe mensen horen praten over de knelpunten van remigratie. Zo had ik een alleenstaande moeder gesproken die twee jaar lang probeerde te remigreren. Deze vrouw vertelde dat ze op haar mails en sollicitatiebrieven geen reactie kreeg. Een andere man vertelde mij dat hij met zijn familie naar Curaçao ging nadat hem werd verteld dat hij aangenomen was. Echter, toen hij daar arriveerde, bleek dat de vacature niet meer bestond.

Uitzondering of regel?
Ik heb meer van dit soort verhalen gehoord, maar dacht altijd bij mezelf dat dit uitzonderlijke gevallen waren. Van mensen die op Curaçao wonen had ik namelijk gehoord dat er verschillende vacatures openstonden. Ook heb ik vaak Curaçaose politici in de media horen klagen dat er een grote vraag is naar de expertise van Curaçaoënaars in Nederland, maar dat dezen niet terugkeerden.

Mijn ervaring
Sinds maart ben ik bezig met solliciteren. Mijn sollicitatiebrieven werden niet of niet binnen een redelijke termijn behandeld, per telefoon kreeg ik misleidende informatie over de sollicitatieprocedure, en bij één organisatie waren ze zelfs mijn CV en motivatiebrief kwijt. Bellen naar informatie werd door sommige organisaties gezien als lastig. Telefonisten vertikten soms om mij door te verbinden met de bevoegde personen.

Demotiverend
Ik ben vol ambitie en enthousiasme geremigreerd naar mijn eiland. Het is daarom ontzettend demotiverend als je dit soort dingen moet meemaken. Ik adviseer andere studenten dus ook om op te passen als ze hier komen. Ik vind het niet prettig dat ik negatief moet praten over mijn eiland, maar ik ga mijn medestudenten ook geen misleidende informatie geven in de naam van vaderlandsliefde.

Gevolgen voor Curaçao
Er zijn meer dan voldoende professionals met Curaçaose roots die het eiland vooruit kunnen helpen. Dit is echter moeilijk te realiseren als het systeem deze professionals afstoot. De tijd om deze kwestie aan te pakken en op te lossen is nu. Anders zal het eiland mensen blijven verliezen.

De naam van Marvin is om privacy-redenen gefingeerd.

Bron: Persbureau Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. er is niks veranders, heb je geen netwerk dan kom je er niet tussen. waar vroeger de makamba,s de beste baantje inpiktenen verdeelden, hebben we nu de politieke partijen die aan hun vriendjes de banen geven.

    wat erg is dat de schrijver deze brief, zijn naam moet veranderen voor eventuele gevolgen.

  2. nee caribbeancynic, het beste is om u te verenigen met oudejaars studiegenoten en een nieuwe politieke partij op te richten, het moet en kan anders F.U.C.K.T.H.E.M.A.F.I.A. juist de gestudeerde hebben we nodig op dit eiland en niet de ongeletterde maffia die er nu zit

  3. Het is te triest voor woorden, helaas is dit niet de eerste keer dat we deze geluiden horen. De politiek vult hele vliegtuigen met holle woorden, maar op het moment dat ze met afgestudeerden zouden moeten vullen, dan is de politiek niet thuis om dit te kunnen faciliteren dan wel de bedrijven hier op de mogelijkheden te wijzen. Daarnaast is het ook angst, gestudeerden weten vaak meer dan hen die onderdeel uit maken van de vaak slecht functionerende orde, deze mensen voelen zich door het wel hebben van kennis alleen maar bedreigd.
    “Marvin Madera” Ik wens je succes.

  4. helaas dit is de realiteit.
    De politici spelen een spelletje.
    Ze willen geen gestudeerde mensen, dis zijn namelijk te slim en dan komen ze zelf slecht in het daglicht te staan.
    De domheid moet regeren….. en de nog dommeren moeten hun stem leveren.
    eventueel krijgen ze nog een leuke bijdrage voor hun stem, maar de maffia zal blijven regeren. kosten wat het kost.

  5. Niet beantwoorden van emails is gebruikelijk hier, niet alleen voor sollicitatie mails. Wen er maar vast aan.
    Curaçaose politici klagen overal over bij voorkeur zonder de feiten te controleren. Er wordt van ze verwacht dat ze zeggen dat Curaçaoenaars terug moeten keren dus zeggen ze dat. Als ze het serieus bedoelen zetten ze een vacaturebank op maar dan zal blijken dat het aanbod voor hoger opgeleiden bitter tegenvalt.
    En als je dan een baan krijgt en probeert die goed uit te voeren wordt je door je collega’s uitgescholden voor makamba pretu.
    Ik zou maar in Nederland blijven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties