PBC | Scholen kunnen nu hun eigen Marsverkenner bouwen!

Door Dick Drayer

Full media exposure voor scholen die  hun eigen Marsverkenner bouwen!!!

Te leuk om te laten liggen. Oproep aan docenten op middelbare scholen: ga komend schooljaar een marsrover bouwen MET JE KLAS. een echte op basis van bouwontwerpen en -tekeningen van NASA.

Ace Suares schrijft er over in zijn wekelijke column in het Antilliaans Dagblad:

Altijd al een planeet willen verkennen? Dan had je maar bij Nasa moeten gaan werken, want die hebben al vier rovers naar Mars gestuurd. Rovers zijn kleine autootjes, met een heleboel wetenschappelijke apparatuur aan boord. Rovers kunnen vrij zelfstandig over ruige oppervlakten rijden en gegevens verzamelen. De elektrische motors worden aangedreven door zonnepanelen.

Maar er is nog een leuke planeet om te verkennen: de Aarde. En dankzij dit Nasa open source-project kan je met je schoolklas of met je studiegenoten een echte rover bouwen. Niet voor 2.5 miljard dollar, maar voor 5.000 gulden. Met materiaal dat je bij elke hardwarestore kan kopen. Nasa heeft de ROV-E speciaal ontworpen voor scholen, en het duurt maar 200 mensuur om hem te bouwen. Als je over ‘enige’ technische kennis beschikt. Reken er maar op dat je er drie keer zo lang over doet.

Toch is het een haalbaar project waarin vele aspecten van moderne robotica verwerkt zijn. Een uniek stukje ‘engineering’, maar er zit ook een app bij, software waarmee je de ROV-E opdrachten kan geven. Het hart van de ROV-E is een Raspberry Pi, een complete computer die nog geen 50 gulden kost. Die kun je door middel van talloze open source-projecten helemaal naar je hand zetten. Gooi er nog een paar zelfgemaakte ‘wetenschappelijke’ instrumenten tegenaan op basis van de Arduino en met wat sensors van honderd gulden heb je een stukje levenservaring voor je leerlingen die ze nooit meer zullen vergeten. Open source space robots rock, aldus Ace….

De school die deze uitdaging aanneemt geef ik FULL exposure in de media. Promise!

RAADPLEEG:
tinyurl.com/y8mc6lc2
opensourcerover.jpl.nasa.gov
xkcd.com/695
xkcd.com/1504
github.com/nasa-jpl/open-source-rover

Bron Persbureau Curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *