PBC | Syriër Aktham zoekt huis en werk

Syrier Aktham Abu Fakher wil graag aan de slag | Foto Persbureau Curacao

Syrier Aktham Abu Fakher wil graag aan de slag | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De enige vluchteling die ons eiland rijk is, Aktham Abu Fakher wil aan het werk. Hij vindt het vreselijk om afhankelijk te zijn. Met een baan kan hij in ieder geval op zoek naar een onderkomen die hij zelf kan betalen en naar een tafel die hij zelf kan dekken.

In een oproep op Facebook vraagt de 26-jarige Syriër hulp van de gemeenschap van Curaçao bij het verkrijgen van werk en onderkomen. Aktham zit in een lastig parket: omdat Curaçao de Conventie van Genève niet heeft ondertekend is er wettelijk geen mogelijkheid om hem als vluchteling op te nemen. Maar doorreizen naar een land, dat wel asiel kan verlenen, is ook niet mogelijk. Daarvoor heeft hij een tijdelijke status nodig op het eiland.

De Curaçaose overheid heeft Aktham na zijn detentie in de SDKK-vreemdelingenbarakken op straat gezet. De Islamietische gemeenschap nam hem vervolgens op. Daarvoor is hij zeer dankbaar, maar Aktham is zelf geen moslim en wil niet afhankelijk zijn.

Advocaat Geraldine Parris heeft zich het lot van hem aangetrokken en ondersteunt Aktham nu, pro bono, in een poging om toch een tijdelijke status te verkrijgen. Daarmee kan de Syriër op pad om in een ander land politiek asiel aan te vragen. Tui-fly heeft gezegd de kosten voor een transfer naar Nederland te bekostigen.

De procedure die door Parris ingezet is, kan enige tijd duren. In de tussentijd moet Aktham eten, drinken en een onderkomen hebben. Hij wil het liefst zo snel mogelijk af van zijn hand ophouden en vraagt de Curaçaose gemeenschap hem te helpen om werk en woonruimte te krijgen. Hij spreekt voldoende Engels om zich te redden op Curaçao.  Zijn mailadres is [email protected]

Bron: Persbureau Curacao

5 Reacties op “PBC | Syriër Aktham zoekt huis en werk

 1. Stanley Held

  Beste Per, gelijk heb je. Dit probleem had heel anders opgelost moeten worden. Jammer. Er komen meer.

 2. Abraham Mossel

  Ten eerste is deze man in mijn ogen geen vluchteling maar een soort klaploper, hij moet zich aan melden bij die andere klaploper cheik Hakim kunnen zij samen arabisch praten en Hakim heeft zeker wel een baantje voor hem, al zou het maar reclame blaatjes voor zijn brillenzaak rond strooien en flagetjes van de MFK/REFORMA rond brengen met een boord op zijn rug waarop staat, ik ben gered door Gerrit de Raaf, hij heeft voor mij een Nederlands diplomaten paspoort geregeld, was binnen twee weken geregeld, en moet ik nu voor hem regelmatig op en neer naar Nederland om foto roletjes van hem te laten ontwikkelen.

 3. observator

  Deze meneer is geen vluchteling maar een economische migrant die op zoek is naar de plek waar hij het meeste kan verdienen. Brazilië was niet goed genoeg en ook Venezuela niet, hij had gedacht hier in het Nederlands paradijs te belanden. De man dient in eerste instantie terug gezonden te worden naar Venezuela waar hij volgens eigen zeggen vandaan kwam.

 4. Jammer dat alles om publiciteit en geld draait.
  Er zijn veel meer vluchtelingen die nooit aandacht krijgen.

 5. Goedkope publiciteitsstunt van Geradine Parris, met een groter rendement dan een betaalde advertentie in de Extra.

  Ga eens als Juanito del Barrio uit Bogota naar haar kantoor en kijk hoe je dan behandeld wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *