PBC | Tegenhanger Xcor neergestort

Ruimtevliegtuig SpaceShipTwo neergestort |Foto AP

Ruimtevliegtuig SpaceShipTwo neergestort |Foto AP

LOS ANGELES – Het commerciële ruimtevliegtuig SpaceShipTwo is vrijdag neergestort tijdens een testvlucht boven Californië. Dat is vrijdag bekendgemaakt. Het toestel had twee piloten aan boord. Een van hen heeft het ongeluk niet overleefd. De andere piloot is zwaargewond geraakt.

SpaceShipTwo is van Virgin Galactic, de tegenhanger van de XCOR lynx die vanaf Curaçao gaat vliegen. De ruimtevaarttak van het bedrijf Virgin Group van de Britse miljardair Richard Branson deed met het SpaceShipTwo de eerste aangedreven testvlucht sinds januari.

Het toestel is – net als de Lynx – bedoeld voor ruimtetoeristen, is 18 meter lang en biedt ruimte aan twee bemanningsleden en zes passagiers. Anders dan de Lynx wordt het SpaceShipTwo eerst door een ander vliegtuig naar grote hoogte gebracht. Daarna ontsteekt het toestel zijn raketmotoren om te stijgen naar een hoogte van 110 kilometer. Het is de bedoeling dat reizigers daardoor enkele minuten gewichtloos zijn en de kromming van de aarde kunnen zien.

Of het ruimteprogramma op Curaçao nu vertraging gaat ondervinden als gevolg van dit ongeluk is niet bekend. De planning was een eerste vlucht in januari 2015.

Bron: Persbureau Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *