28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PBC | Vervuild blazoen Curaçao begint langzaam weer te glanzen

HomeMediaPBC | Vervuild blazoen Curaçao begint langzaam weer te glanzen
Babel-Cicely van der Dijs-Gerrit Schotte | Persbureau Curacao
Lid van de Siciliaanse maffia Francesco Corallo was volgens OM de eigenlijke machthebber tijdens het bewind regering-Schotte | Persbureau Curacao

Het Openbaar Ministerie in Willemstad heeft een eerste slag geslagen in de strijd tegen zware criminaliteit en corruptie. Ex-premier Gerrit Schotte moet drie jaar de cel in en mag vijf jaar niet meer meedoen aan de verkiezingen, zo werd vandaag bekend.

Schotte werd veroordeeld voor onder meer fraude en witwassen. De oud-politicus onderhield nauwe banden met een lid van de Siciliaanse maffia, Francesco Corallo. De Nederlands-Italiaanse casinohouder was volgens de officier van justitie de eigenlijke machthebber tijdens het bewind van de regering-Schotte.

Corallo, die wordt gezocht door Interpol, doneerde flinke bedragen aan de MFK-partij van Schotte. Dat geld werd door de oud-premier verdoezeld via valse facturen. Het OM zegt dat hij op die manier meer dan 200.00 dollar witwaste.

Maar Schotte kreeg niet alleen financiële steun van Corallo. Komende maand verschijnt ook een andere financier van zijn MFK-partij voor de rechter.

Dan hoopt de justitie in Willemstad een tweede slag te slaan met de veroordeling van de Curaçaose loterijkoning Robbie dos Santos, een van de rijkste mannen van het eiland. Ook Dos Santos had jarenlang een stevige vinger in de pap in de Curaçaose politiek. De loterijkoning wordt daarnaast in verband gebracht met misdaad en corruptie.

Zo zouden bekenden van Dos Santos opdracht hebben gegeven voor de moord op politicus Helmin Wiels. Met de arrestaties van de opdrachtgevers hoopt justitie aan te tonen dat Curaçao in staat is om criminaliteit aan te pakken.

Ontoelaatbaar
Het blazoen van Curaçao is desondanks beschadigd door dit opzienbarende proces. De rechter rekende dat Schotte vanmiddag zwaar aan. De rechtbank zei dat zijn handelswijze ontoelaatbaar was en merkte op dat uit niets blijkt dat Gerrit Schotte inziet dat hij als premier een voorbeeldfunctie had.

Dat werd onder aan de trappen van het Gerechtshof opnieuw bevestigd. Schotte zei daar dat hij inderdaad schuldig is, maar voegde eraan toe dat dit volgens hem komt doordat het Openbaar Ministerie, het Hof en Nederland samenwerken om hem te elimineren.

Zijn advocaat kondigde direct aan in hoger beroep te gaan en experts verwachten nog een lang juridisch gevecht. Daarmee is de weg vrij voor Gerrit Schotte om mee te doen aan de verkiezingen in Curaçao op 30 september van dit jaar.

Verdachte politici mogen geen minister worden. Maar er is nog geen wetgeving om verdachte politici uit de Staten te weren. Een opdracht die een deel van het parlement nu wel versneld wil uitvoeren. Zij willen op die manier voorkomen dat het schimmige netwerk rond Schotte opnieuw invloed krijgt in Curaçaose politiek.

Bron: Persbureau Curacao

10 reacties

  1. Geef eens een stemadvies Stanley!

    Verder zeg je dat de partij van de fraudeur, witwasser en moordenaar Schotte waarschijnlijk weer gaat winnen?

    Bevestig je daarmee niet dat de Curacaoenaar oerdom en/of volslagen niet integer is?

    Nee? Hoe moet ik het dan verklaren?

  2. Vergeet niet, dat hij naar cassatie en Europeserechthof kan gaan. Dan zit een ieder met de gebakken peren. Ik zou mij niet daar niet mee druk maken. Zijn partij gaat waarschijnlijk winnen. Hij zal op een afstand bepalen. Ligt aan Suzy hoe zij het oplost. Richt naar hem. Richt u naar de partijen die wat kunnen betekenen voor het eiland. Kijk naar de toekomst. Vul maar zelf in. Ik kom toevallig terug. En zal alles met argus ogen volgen. Dus ik kan en mag stemmen.

  3. @ Eliza maar het hoger beroep kan wel het vonnis veranderen. er zijn uitspraken van een hoger vonnis, ik kan me voorstellen dat dit college zwaarder zal straffen omdat GS zich niet heeft bij neergelegd voor de straf. De straf die mede werd bepaald dat het aanzien werd geschaad van Land. Door niet stilletjes via de achterdeur zijn straf te aanvaarden maar met veel bombarie het hoger beroep aan te kondigen schaadt de veroordeelde ons Land weer. Dit meewegende heeft de rechtbank besloten de voorgestelde straf niet over te nemen maar een straf op te leggen van 5 jaar celstraf en 10 jaar geen overheidsbaan of passief kiesrecht.Tevens veroordeeld de rechtbank GS teruggave van de genoten salaris als MIN-Pres en statenlid omdat de functies op een oneerbare wijze zijn verworven. De opgebouwde pensioenen zullen ook vervallen over deze periode, want misdaad mag niet lonen. dit is hun uitspraak en daar zal GS het mee moeten doen.

  4. Dit is een eerste stap op weg naar een ommekeer, de bekende top van de ijsberg, daarmee is het blazoen nog lang niet opgepoetst. 2 x zo veel politie, OM en rechters zouden welkom zijn.

  5. Uw artikel bevat een relevante “typo”. Het betreft hier een VEROORDEELDE politicus. Het stadium “verdacht” is sinds gisteren verleden tijd. Het hoger beroep schort slechts de executie van het vonnis uit maar niet de veroordeling. De veroordeling blijft staan totdat het Gerechtshof in hoger beroep haar vonnis heeft gewezen. Alhoewel het Gerechtshof in hoger beroep de zaak nog eens feitelijk onder de loep neemt, is het juridisch uitgesloten dat dat Hof in hoger beroep tot een ander oordeel zou komen omdat dit vonnis juridisch geen ruimte laat voor enige twijfel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties