PBC | ‘Vrije vestiging in heel het koninkrijk’

Hirsch Ballin

Hirsch Ballin vindt dat vestigingsregels voor Nederlanders moeten worden geschrapt

DEN HAAG – Oud-Justitieminister Hirsch Ballin vindt dat de Caribische eilanden hun vestigingsregels voor Europese Nederlanders moeten schrappen. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Ook Nederlandse politici moeten dat soort regels in Nederland niet willen. Hij zei dat tijdens een lezing naar aanleiding van de 100ste geboortedag van George Maduro.

Volgens de oud-politicus zijn vestigingsregels een erfenis van de koloniale tijd en eist het principe van één paspoort voor vier landen vrije vestiging en personenverkeer in het Koninkrijk.

Bron: Persbureau Curacao

9 Reacties op “PBC | ‘Vrije vestiging in heel het koninkrijk’

 1. Met waardering, chapeau!

 2. Alsof een ”’hoogleraar” uit de vorige eeuw nog indruk maakt.
  En maar roepen ”moeten, moeten, moeten” zonder de bevolking wat te vragen. Typisch antieke hoogleraren die denken dat zo’n titel nog indruk maakt op mensen.

 3. Met de bovenmatige aanwezigheid van Curacaose criminelen in de Nederlandse criminaliteit zou een quotum op de toelating van Curacaoenaars tot Nederland ook opportuun zijn, maar dat zou op de eilanden meteen als racisme worden bestempeld.

  All people are equal, but people from Curacao are more equal than others.

  Sic.

 4. Stanley Held

  Ik durf niets te zeggen. De Mevrouw Aller heeft gelijk. Ik begrijp het ook.

 5. @Brian Sp., ben jij nou werkelijk dom of lijkt het maar alsof je stupid bent?
  Lees maar wat Renée van Aller schrijft, misschien dat je toch nog iets van een Makamba dame kan leren. Het is nooit te laat.

 6. Wat is de numerus fixus ? Hoeveel Hollanders mogen het eiland als domicilie kiezen voordat de grenzen van het eiland voor deze Rijksgenoten wordt gesloten ? In welk landsbesluit /wet of regeling is dat vastgelegd ? Volgens mij als je als Hollander aan de voorwaarden voldoet, aantoonbare middelen van bestaan enzovoorts, legt niemand in Curaçao je een strobreed in de weg om je op het eiland te vestigen. Het is m.i. een methode om te voorkomen dat “armoedzaaiers” zich op het eiland vestigen en is de “overbevolking door alien-Rijksgenoten ” een drogreden.

 7. Renée van Aller

  De vestigingseisen zijn om te voorkomen dat er teveel Nederlanders de samenleving komen ontwrichten. Dat lijkt ons terecht. Dat geldt ook voor de Waddeneilanden. De meeste Nederlanders in de Caribische delen van het Koninkrijk spreken de landstaal niet, zelfs de uitgezonden ambtenaren en rechtelijke functionarissen niet. Men weet nauwelijks iets van de lokale wetgeving. Men is slechte op de hoogte van de heersende normen en waarden, of men heeft er geen interesse voor. Jeroen Recourt heeft nu alleen politieke interesse, maar deskundig op het gebied van lokale wetgeving was hij niet. Nederlanders eisen van vreemdelingen, waaronder Caribische Nederlanders dat ze inburgeren en de waarden en normen van Nederland overnemen en alles weten van de lokale wetgeving en mores. Waarom die dubbele maatstaf? Op zijn minst moet men zelf kunnen en willen voldoen aan de eisen die Nederlanders aan ‘vreemdelingen’ stellen. Dat is zelden het geval. Willen Nederlanders dan voor een dubbeltje op de eerste rang? Renée van Aller&John de Vries

 8. Tja en dan voeren ze ook nog een 80-20 regeling in op Curacao. Op Aruba kan je niet eens vrij vestigen en op Bonaire lopen ze rond met borden makambas oprotten. Liefde lijkt van 1 kant te komen

 9. Ja baas, nee baas, is goed baas.
  Overal vrij kunnen vestigen behalve op de Nederlandse Waddeneilanden, want daar kom je niet in! Beetje hypocriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *