PBC | Wind moet stroomrekening naar beneden halen

Een toast op de Groundbreaking | Foto's Persbureau Curacao

Een toast op de Groundbreaking | Foto’s Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Curaçao gaat haar aandeel windenergie in de totale productie op het eiland met een derde vergroten. Aan de noordkust bij Tera Kòrá worden vijf nieuwe windmolens geplaatst van ieder 3 megawatt aan maximale output aan stroom.

Het eiland heeft op die locatie al vijf molens staan, net als op Playa Kanoa. In totaal kunnen die drie windparken dan 45 megawatt aan stroom produceren. Dat is ongeveer 30 procent van de dagelijkse behoefte op het eiland.

Dick Drayer maakte deze reportage tijdens de groundbreaking van de vijf nieuwe windmolens op Tera Kòrá
(klik hier om de reportage te beluisteren)


“Het einde is daarmee voor wat betreft windenergie in zicht”, zegt directeur Darick Jonis van Aqualectra. Maar er liggen plannen om in de totale productiemix 55 procent zonne-energie te introduceren. “Op dit moment produceren ruim 700 klanten tien megawatt en er zit vijf megawatt in de planning.”

Geschiedenis
Curaçao kent al een langere geschiedenis van windenergie. Dat begon in 1985 met de eerste molen van 350 kilowatt via 3 megawatt in 2001 en 30 megawatt in 2012. “Dit is voor ons de toekomst”, zegt Jonis. “We zitten nu op achttien procent penetratie van groene energie productie. In 2020 moet dat 40 procent zijn en in 2030 60 procent.”

Dat aandeel van groene stroom wil Aqualectra halen met een combinatie van de eerder genoemde zonne-energie en de installatie van opslagfaciliteiten. Dat zou eind volgend jaar al moeten beginnen. Door met slimme meters te gaan werken hoopt het electriciteitsbedrijf dat klanten bewuster omgaan met energiegebruik, maar ook de inzet van electrische auto’s moet bijdragen aan de groene agenda van Aqualectra.

Kilowattuurprijs
NUCuraçao Windparken II is de eigenaar van het nieuw te bouwen windpark. Het bedrijf is een joint venture tussen NUCapital en het Belgische Aspiravi. De turbines worden geleverd en onderhouden door Vesta.

Darick Jonis

Alle partijen kennen elkaar al van de twee eerste windparken. Directeur Roy Kolaster kan die prijs niet verklappen, maar “hij is lager dan de kilowattprijs van onze andere molens”. In 2013 betaalde Aqualectra een kilowattuurprijs op Playa Kanoa van 22 cent.

Tarieven
Darick Jonis is overtuigd dat de goedkopere inkoop van stroom vergeleken met fossiele brandstof via de brandstofclausule een positief effect zal hebben op de tarieven. Dat is voor de elektriciteitsproducent ook voorwaarde voor investeren. “Je kunt de klant niet opzadelen met een hogere prijs, hoe prachtig het milieu ook is. Groen gaan is een keuze. Hoeveel ben je bereid daarvoor te betalen?”

Karel Tejahut is energiedeskundige. Hij denkt groene energie wel degelijk iets meer mag kosten, als dat andere problemen in de samenleving oplost. “Curaçao heeft een groot probleem met vuilverwerking. Het verbranden daarvan ten behoeve energieopwekking, de zogenaamde Waste to Energy, moet je willen overwegen, ook al is dat mogelijk duurder.”

Bron: Persbureau Curacao

4 Reacties op “PBC | Wind moet stroomrekening naar beneden halen

  1. Abraham Mossel

    Over twee maanden staat Gerrit de Raaf (dief) voor het bord met zijn maffia club incl de italiaanse vlag, plus een vrachtwagen vol met strooizand en rum flesjes, die hij nog over heeft gehouden met de overwinningsverkiezingen op de Crim samen met de italiaanse maffia . BRENG UW STEM UIT OP GERRIT. en u stemd op de DUIFEL.

  2. Abraham Mossel

    En Gij geloofd het, ik niet, allemaal verkiezings leugens, net zoals die rotondes toevallig net klaar voor september, oh oh wat zijn en hebben we als partij weer goed aan de wegen gewerkt, maar vergeten wel dat er diverse bedrijven faillite zijn gegaan door hun vertragings techniek, maar dat ziet de mondy bewoners niet, die kijken naar alles wat glimt en naar rum smaakt, net zoals het stemvee van Gerrit de Raaf (dief).

  3. Henkie, Nee OZB is overal verhoogd.. Ook als je elke dag een groene laag met giftige troep op je huis krijgt

  4. ik heb geen bouw aanvraag gezien, geen inspraak van de bewoners, wie gaat de waarde daling betalen van de huizen. Kan je bij de belastingdienst OZB verlaging krijgen etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *