PBC | Zika: gewoon insmeren, net als tegen de zon

Aankomst hato | Persbureau Curacao

Aankomst Hato | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Wie deze dagen zijn vakantie doorbrengt op het zonnige Curaçao, ademt de sfeer van het carnaval. Tien dagen lang is de wereld even buiten de deur en maakt niemand zich druk om niets. 

Toch heeft het Zikav-virus Curaçao wakker geschud. De Tumba, de muziek van Carnaval, zal er weliswaar niet voor wijken, maar op straat is het wel gesprek van de dag.

De een is bezorgd, de ander vindt het overdreven. weer een ander ontkent het: “Zika is in Nederland, ze brengen het hier. Op Curaçao is een ziekenhuis, geen zika.”

Dick Drayer peilt de meningen over Zika op Curaçao. Een bijdrage van de NOS

En ook op radio- en tv- stations is Zika het gesprek van de dag, al was het maar omdat Curaçao de twijfelachtige eer heeft de eerste lokale zikabesmetting te hebben gehad in het Koninkrijk. De angst voor de impact van Zika op het toerisme is groot. Het eiland drijft op toerisme, als kurk voor de economie.

Op de luchthaven van Curaçao wachten mensen op familie en vrienden uit Nederland. Of ze pikken iemand op, taxichauffeurs, touroperators en eigenaren van lokale resorts. Niet iedereen is er gerust op. Een mevrouw staat met een bordje omhoog om haar gasten te verwelkomen. Zij heeft de eerste afzeggingen al binnen.

Maar volgens een manager van een bekend toeristenresort op Jan Thiel, zal alles misschien gauw een zeepbel blijken. Het verband tussen Zika en afwijkingen bij pasgeboren baby’s is wellicht niet causaal. “We weten het niet. Maar we moeten ons niet gek laten maken. Gewoon goed insmeren, net als dat je dat tegen de zon doet: en dan kun je gewoon komen en vakantie vieren.”

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *