30 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Persbericht George Jamaloodin | ‘Openbaar Ministerie is te kwade trouw’

HomeMediaPersbericht George Jamaloodin | 'Openbaar Ministerie is te kwade trouw'
Ex Minister, Bientu, Germanium en Maximus verdachte George Jamaloodin: “Het Openbaar Ministerie is te kwade trouw, betracht machtsmisbruik en is onsportief

Willemstad, 18 maart 2017 – De heer George Jamaloodin heeft kennisgenomen van het persbericht van het Openbaar Ministerie waarin melding wordt gemaakt van zijn aanhouding in Venezuela.

Deze aanhouding vond plaats op verzoek van het Openbaar Ministerie. De heer Jamaloodin acht zowel het verzoek om zijn aanhouding alsook de wijze waarop dat wereldkundig is gemaakt getuigen van kwade trouw, machtsmisbruik en onsportiviteit.

Kwade trouw
Bij brief van 7 september 2016 van officier van justitie mr. J. Beliën gericht aan
raadsman Wilsoe heeft openbaar ministerie de wens geuit de heer Jamaloodin te willen verhoren in het kader van een drietal onderzoeken en bovendien voornemens was hen in het kader daarvan in hechtenis te nemen [Bijlage I].

Hierop volgde enkele uitwisselingen. Bij e-mail bericht van 8 februari 2017 [Bijlage 2] heeft raadsman Wilsoe voor het laatst het volgende voorstel gericht aan het openbaar ministerie:

“Geachte heer Belien,

Met referte aan uw schrijven, d.d. 7 september 2016, kan ik u thans, namens de heer Jamaloodin berichten, dat hij, tot zijn spijt, langer in het buitenland moet verblijven dan hij voornemens was en/of had kunnen voorzien. Hij heeft mij, derhalve, verzocht om u te berichten dat, teneinde de kwesties als vermeld in uw eerdergenoemde brief alsnog zo snel mogelijk tot een afronding te leiden, hij zich beschikbaar houdt om via Skype u daarover te woord te staan. Mijnerzijds wil ik daaraan toevoegen dat, gelet op de efficiëntie waarmee de zitting met de rechter-commissaris op 29 september 2016 plaats heeft gevonden, ik het volste vertrouwen heb dat zulks niet alleen binnen de wettelijke kaders past maar dat het bovendien naar ieders tevredenheid kan geschieden”

Op dit voorstel van Jamaloodin ‘s raadsman antwoorde de officier van justitie als volgt [Bijlage IV]:

“Geachte heer Wilsoe;

Dank voor uw aanbod, maar ik zou eigenlijk niet weten wat ik met verdachte zou moeten bespreken.
Bovendien bevindt hij zich in een buitenland; als opsporingsambtenaar staat het mij niet vrij om zonder rechtshulpverzoek een gesprek met een verdachte voeren.

Met vriendelijke groet
Joris Beliën”

Uit dit antwoord blijkt ten eerste dat het openbaar ministerie, kennelijk niet langer belang hechte aan het verhoren van de heer Jamaloodin, maar ook dat er geen rechtshulpverzoek was uitgegaan naar Venezuela of waar dan ook.

Thans blijkt de officier van justitie hetzij heeft nagelaten om de waarheid te spreken, dan wel dat toen de omstandigheden gewijzigd waren en men nu wel weer de heer Jamaloodin wenst te horen, dit bewust verzweeg. Hiervoor is geen rechtvaardiging te bedenken anders dan dat het openbaar ministerie zoveel mogelijke schade wenst te berokkenen aan Jamaloodin’s reputatie. Immers, waarom is aan de raadsman niet gevraagd of de heer Jamaloodin alsnog naar Curacao zou willen komen voor verhoor?

Het openbaar ministerie heeft nota bene minder dan een jaar geleden beaamt dat hij vrij is om te reizen.

Machtsmisbruik
Vrijheidsbeneming, ook voor verhoor, is een uiterste middel waarnaar slechts moet worden gegrepen wanneer het doel niet op een andere manier kan worden bereikt. Dus, aanhouding, voorarrest en in verzekering stelling behoren volgens het geldig internationaal recht een laatste redmiddel te zijn waartoe men pas overgaat als het doel niet op een andere wijze kan worden bereikt. Rule 6.1 van de United Nations Standard Minimum Rules for Non-Custodial Measures, de zgn. “Tokyo Rules”, luidt dan ook:

“pre-trial detention shall be used as a means of last resort in criminal proceedings, with due regard for the investigation of the alleged offence and for the protection of society and the victim”.

Nu dat de heer Jamaloodin bereid en beschikbaar was om te worden verhoord, eventueel via Skype, getuigd het van machtsmisbruik om zijn aanhouding in Venezuela te verzoeken en bovendien middels een persbericht daar ruchtbaarheid aan te geven.

Onsportief

De heer Jamaloodin verdenkt het openbaar ministerie van onsportiviteit in deze. Deze stap komt immers vlak nadat het openbaar ministerie bekend is geworden dat de heer Jamaloodin een internationale rechtszaak heeft aangespannen tegen het Koninkrijk wegens zijn behandeling in het Maximus-onderzoek. Omdat het openbaar ministerie zich niet dient te verantwoorden tegenover een internationaal rechtsorgaan en vreest niet weg te zullen kunnen komen met de praktijken die de lokale rechters wel hebben getolereerd, besloot zij op deze wijze wraak te nemen tegen de heer Jamaloodin.

De heer Jamaloodin laat zich echter niet afschrikken en zal zich met alle rechtsmiddelen verweren om zijn onschuld gestand te doen.

George Jamaloodin
Valencia, Venezuela
18 di Mart 2017

Bron: Persbericht George Jamaloodin

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Zou het wel ineens kunnen dat de Penitentiaire Inrichting een luxe kamer krijgt als pilot projekt voor de rest? Wat denk je?

  2. Een groot stuk toneel spel van deze Rat advocaat, hij lult maar wat in de ronte om zoals gewoonlijk een mistgordijn op zijn mistbank op te hangen, wat is i snel met reageren hé, normaal geeft hij geen thuis!.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties