Personeel van Dok luidt de noodklok

Stanley PalmWillemstad – In een brief aan minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm (PAIS) hebben verschillende werknemers van de Curaçaose Dokmaatschappij (CDM) de noodklok geluid. Zij vrezen een faillissement en eisen actie.

Advertentie

De werknemers schrijven direct naar de minister omdat zij geen vertrouwen meer zeggen te hebben in vakbond PWFC. Allereerst kaarten de werknemers aan nog recht te hebben op een tweede termijn van een som geld.

,,Verder maken wij ons grote zorgen over de toekomst van het Dok en onze werkgelegenheid”, zo stellen de werknemers.

Zeker veertig handtekeningen prijken onderaan de brief.

,,Jarenlang heeft het Dok gedraaid op uitbuiting en onderbetaling van grote groepen werknemers. Intussen is de overheid al meer dan 20 jaar eigenaar van de Dokmaatschappij”, zo schrijven de werknemers.

,,Gedurende deze 20 jaar heeft nooit enige substantiële investering in het Dok plaatsgevonden met als resultaat dat op dit moment zo’n beetje alle installaties tot op de draad versleten zijn.
De overheid valt hierbij al die jaren gebrek aan visie en daadkracht te verwijten, naast dat zij uitbuiting en onderbetaling van grote groepen werknemers toegestaan heeft.
Als niet snel een regeling met de Cubanen getroffen wordt zal dit zeer waarschijnlijk binnenkort het faillissement van CDM betekenen.”

De financiële situatie van CDM is echter van dien aard dat het haast uitgesloten is dat CDM zelfstandig in staat zal zijn om met de Cubanen een regeling te treffen, zo vervolgen de werknemers hun brandbrief.
Zij wijzen er op dat volgens het Amerikaans recht de Cubanen ook een opvolgend bedrijf op dezelfde locatie met dezelfde werkzaamheden aansprakelijk kunnen houden. Volgens de werknemers betekent dit dat in geval van het faillissement geen ander bedrijf de plaats van CDM zal innemen.

,,Een opvolgend bedrijf loopt immers het risico van dezelfde beslagen waar CDM nu mee geconfronteerd wordt.”

Incompetente bestuurders zat
De werknemers van CDM gaan verder in hun brief aan Palm, door te stellen dat de Cubanen in de Verenigde Staten een rechtszaak tegen het Land Curaçao hebben aangespannen waarbij het Land hoofdelijk aansprakelijk gehouden wordt.
Door nu het geschil met de Cubanen op te lossen, zal deze zaak van de baan zijn, stellen de werknemers.
Zo niet, dan zullen ze alles op alles zetten in deze zaak.

,,Dit betekent dus dat als de holding of het Land niet inspringt wij permanent ons werk zullen verliezen en Curaçao een potentiële grote bron van deviezen, waarbij het Land Curaçao ook nog blootgesteld wordt aan een vordering die intussen al meer dan 100 miljoen dollar bedraagt.”

De werknemers stellen dat Palm verantwoordelijk is voor het oplossen van dit probleem.

,,Wij zijn het na het debacle met uw voorganger El Hakim, die de deal met Damen afgeblazen heeft zonder een reëel alternatief, nu helemaal zat met bestuurders die hun kop in het zand steken, en/of ons voorliegen. Als wij nu niet heel snel onze tweede helft krijgen nemen we de acties die wij nodig achten.”

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *