PFM | Nederland helpt Bonaire bij zoektocht naar daders van doodschieten agent

Rutte: "Gruwelijke moord" | Foto ANP

Rutte: “Gruwelijke moord” | Foto ANP

Bonaire krijgt Nederlandse hulp bij de zoektocht naar de daders die de Nederlandse politieagent Ferry Bakx hebben doodgeschoten. Dat zei premier Rutte (foto) vandaag in zijn wekelijkse persconferentie.

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie gaat Bonaire hulp aanbieden, zo schrijft de NOS. Bij een achtervolging na een inbraakpoging werd de agent woensdag neergeschoten. Hij overleed niet veel later in het ziekenhuis. De 45-jarige Bakx was sinds 2013 bij het Korps Politie Caribisch Nederland.

Rutte noemde het in zijn persconferentie een “gruwelijke moord”. Ook roemde hij het werk van de politieagenten op het eiland. “Zij doen een stap naar voren als anderen een stap terug doen.” Rutte uitte zijn medeleven aan de nabestaanden.

Het Openbaar Ministerie op Bonaire heeft een beloning van 10.000 dollar uitgeloofd voor de tip die leidt tot de arrestatie van de daders. Ook de hulp van de bevolking is gevraagd.

Bron: ParadiseFM

13 Reacties op “PFM | Nederland helpt Bonaire bij zoektocht naar daders van doodschieten agent

 1. Uny, de reden dat er zoveel NL rechters zijn is vrij simpel. Iedere keer dat er een vacature os reageert geen enkele YdK en dan is het logisch dat er uiteindelijk een rechtet uit NL wordt gehaald.
  De hofpresident heeft er al eens een stuk over geschreven in de krant, maar dat zul je wel gemist hebben omdat je in Nederland woont. Ook voor jou geldt dat het goed is de feiten te checken alvorens je jouw beweringen hier als waarheid poneert.

 2. Anthony mi a komprende bo mi no a bisa nada malu di bo tampoko djies mi a bisa loke ku mi ta mira kiko ta pasando ku korsow mi sabi ku bo a trata di klara mi pero si bo mira bon Navaro no tin nada di bisa of si algu mes pasa e mester tene contact ku aki prome y despeus e por papia of bisa algu mi ke pa e peublo di korsow lanta for di sonjo y wak e kosnan manera nan ta stop di ganja nan mes ku palabra nechi bisa ku nan ta bira independencia ku kosnan asina of ta bai trata di subi minimun loon of kita penshun of hasi esey na 60 anja kosnnan asina door ku nan ta lubida ku Hulanda tin man den tur e kosnan aki wak bon y nota kon karu kos a bira na korsow door di e euro y ku hulanda ta stoot tiki tiki pero sigur pa korsow tambe bai mes un kaminda ku aki esey ta kosnan ku ta precupa mi ku nan ta ganja e peublo y bisa jen kos kaminda nan sa muchu bon ku ta un par di payaso tin na korsow.

 3. @Uny, bo no a comprendemi bon trata ma trata na defende bo mi amor.

 4. Uny
  Waarom leef je in Nederland ?

 5. wel wel wel ik zegt nogmaals de hele OM is van Nederland alleen Nederlandse rechter en wetten.
  iedereen maag zeggen dat het niet waar is maar er komt geen verandering je mag zeggen dat ik geen school hebt, maar ik maak het niet druk over omdat ik weet wat ik heb. en ik ben geen Makamba ik woon in Nederland en ik merk heel veel dingen die op Curacao gebeuren is toedoen met de hand van Nederland.
  Nederland in 10-10-10 staat duidelijk dat de OM en gerechtelijk macht blijf van Nederland. mijn vraag is nu , als dat het geval is dan moet Nederland zijn verantwoordelijkheid nemen niet alleen in Bonaire maar op al de zes eilanden omdat het gerechtelijk macht is onder de Nederlandse niet onder curacao of onder aruba of onder Bonaire. ik hoop nu dat ik ben duidelijke.
  en Anthony ik ken Papa Godett hij was een man die met hart en ziel vechten voor de bevolking en een man als hij zie ik nergens meer.

 6. @Uny, al komt @Joep Meloen een beetje opgefokt over, hij heeft wel gelijk. Aan je Nederlands (de mijne is ook niet best hoor maar ik heb als excuus dat ik in de States gestudeerd heb) te merken heb je niet lang op school gezeten.
  Na de dood op Wiels schreeuwde Jaime Cordoba dat Polis Ju di korsou ta solushona e kaso rapido nos no mester di macamba. Ze hebben zelfs de Nederlandse regering van enige betrokkenheid in de dood van Wiels beschuldigd. Dus zelfs de PS heeft geen belang bij dat de moord op Wiels opgelost wordt (familia nan tur a djodjo gana jen plaka Ju).

  Na de dood van Pretu heeft de commissie onder leiding van Suzy Camelia 1 miljoen (als ik me niet vergis) gevraagd voor het onderzoek. Je weet zelf dat niets uit dat onderzoek is gekomen (nan por a duna abo kumi of e famia di Pretu e miyon ei).
  E hende Sushi (dat rijmt ook nog) nan ei no tin berguensa hasta den un caso asina nan ta pensa riba sen so.

  Laga e macamba nan ei sigui broma ku nan a studia lei ju. Korda ku esei no ta nada espeshal hasta Papa Godett (no mi tata) ku poco skol a studia lei bira abogado.

  Zie je niet dat die @Joep denkt dat ik echt dom ben en mij moet uitleggen hoe de rechercheurs uit Nederland te werk gaan? Mare e por sa kumi tin mas skol ku ne ju (ma ja pakiko broma). Laganan tur pensa ku ta hende kens nos ta.

  Als ik jou iets mag aanraden, no bai tras di e macamba nan ei elekshon ta den kurpa tuma loke bo por tuma Ju. Ta un biaha den kwater anja so bo ta hanja chens.
  Als je last krijgt van je geweten denk aan Susie Camelia-Romer en de commissie Pretu.

 7. Juiste opmerking van Joep Meloen: “Bonaire is tegenwoordig een speciale gemeente en als zodanig heeft Nederland dan ook verplichtingen t.o.v. openbare orde.”

  Overigens biedt de justitie in Nederland altijd haar hulp aan in moeilijke gevallen. Het is aan de betrokken landen om de hulp te accepteren. In het geval van de verdwijning van Nathalie Holloway heeft Nederland zelfs de luchtmacht ingezet. Op ST Maarten zijn ook speciale agenten ingezet door Nederland.

  Renee van Aller, draaft even door, ze behoort beter te weten!

 8. Renee van Aller,

  Normaal zijn jouw bijdragen wel in order, maar nu zit je er toch ver naast. Bonaire is tegenwoordig een speciale gemeente en als zodanig heeft Nederland dan ook verplichtingen t.o.v. openbare orde.

  T.a.v. Curacao, Arbua en St Maarten ligt dat totaal anders. Zij zijn land binnen het koninkrijk en derhalve heeft Nederland geen zeggenschap over bestuur, corruptie etc. Alleen via de waarborgregeling zou men in kunnen grijpen, doch dit is een zwaar middel.
  Maar zeg nu zelf, denk je dat NL politici echt zitten te wachten op ingrijpen op Aruba, Curacao en St Maarten ?
  Men weet echt wel dat het hier een bestuurlijke puinhoop is, maar men snapt ook dat de lokale bevolking i.p.v. staan te juichen voor het opruimen van de troep gaat staan te schreeuwen dat het kolonialisme is. Want helaas hebben we te maken met een groot deel van de bevolking dat over een extreem laag IQ beschikt. Zij worden gebruikt en misbruikt door de corrupte politici om stemming te maken tegen Nederland. Heeft het dan veel zin voor NEderland om in te grijpen wanneer een groot deel van de bevolking te dom is om te snappen dat ze worden bestolen ?
  Vrees dat men zoiets heeft van: ‘je hebt er voor gekozen, have fun with it’ en derhalve zal men nooit ingrijpen op die drie eilanden.

  Op de BES eilanden is het een ander verhaal. Daar worden de bestuurslagen langzamerhand ontdaan van de pastechi profiteurs. Die krijgen de kans om naar school te gaan en alsnog de noodzakelijke diploma’s en getuigschriften te halen. Hebben ze daar geen zin in of halen ze de opleiding niet dan raken ze hun functie kwijt. In ieder geval komen er geen nieuwe pastechi’s meer. Wie bij de overheid wil werken moet gewoon laten zien dat hij of zij geschikt is.
  En op die manier ben je over een aantal jaren ook verlost van de verlammende corruptie. Dus ja, men doet er wel degelijk iets aan, alleen zie jij dat niet direct.

 9. Uny,

  Het antwoord op die vraag is vrij eenvoudig. Curacao wilde geen hulp van Nederland en heeft maanden gewacht alvorens enige hulp in te roepen. Alleen waren toen alle sporen wel verdwenen.
  Dat krijg je hier op Curacao wanneer je overal maar incapabele mensen neerzet, die er alleen zitten om geld op te strijken zonder daarvoor ook werk te verrichten. Dit is nu het gevolg van al die pastechi’s en toch weet jij Nederland weer de schuld te geven.
  Curacao wil graag op eigen benen staan ?
  Prima, regel dan ook dat je dit soort dingen zelf kunt doen. Helaas houdt dat in ‘juiste man op de juiste plek’ en daar houden we hier niet van. Hier houden we van ‘ik ken jou en ik wil graag een baan bij de overheid’.

 10. Anthony,

  In tegenstelling tot de agenten die je hier nogal veel tegenkomt is de NL recherche zeer professioneel. Zij hebben geen vooroordelen, ze komen gewoon hun werk doen en dat is opsporing van een of meer moordenaars. Dus dat houdt in sporen onderzoek, interviews etc, gewoon een gedegen onderzoek. Niet zoals hier dat men de getuigen van de moord op Wiels nooit heeft geinterviewd !!

  En de zotte opmerking dat de bevolking bang is dat zij worden vermoord door de politie is weer zo’n typisch voorbeeld uit jouw zotte opmerkingen doos. Ben je nu echt zo dom of doe je alleen maar alsof ? Waarom loop je toch iedere keer zo te koop met je lage IQ ?
  Terwijl leden van de lokale bevolking zich te buiten gaan aan zware criminaliteit ga jij de hulpverleners beschuldigen van geweld, terwijl er nog nimmer sprake is geweest van geweld van de NL politie naar de lokale bevolking. Dus waar haar je die onzin vandaan ?
  Of heb je gewoon de VS toestanden overgezet naar Bonaire ? En ben je overigens ook vergeten dat er in de VS meer blanken door de politie worden doodgeschoten dan zwarten. Maar ja, dat komt niet in jouw straatje te pas, dus hou je daar gewoon wijselijk de mond over. Of heb ik je nu iets nieuws verteld ?
  Ergo, ga voortaan eerst eens je feiten controleren alvorens hier weer kolder uit te kramen. Je bent erg vermoeiend en knap irritant met de populistische opmerkingen.

 11. Nederland stuurt 20 rechercheurs naar Bonaire. Ik hoor Rutte niet zeggen dat deze rechercheurs het hoofd koel moet houden. Wij weten niet of deze agenten wraakgevoelens jegens de bewoners van Bonaire koesteren. De koning hoort je ook niet over die staat als een debiele vetzak te springen op de tribune in Rio.
  Ik was last een weekend in Kralendijk en merkte dat de bevolking in spanning leeft en angstig is. Je hoort overal in de straten van Kralendijk; “Dios spar hende ke polis blancu nei un bin basha bala pa loco aki nan mata nos tur”.

 12. een vraag voor Rutte waarom toen de moord op Helmin Wiels had je niet kunnen zeggen dat Nederland wil de moord oplossen. nog steeds is deze zaak niet opgelost. ik vind van Rutte een schijnheilige mannetje hij doet alsof dat hij van niets weet, terwijl dat hij weet alles wat OM doet met de zaak van Helmin Wiels. waarom heb je niet gezegd dat je ben klaar om te helpen om te pakken wie Helmin Wiels had vermoord.

 13. Renée van Aller

  Het is hoogst pijnlijk en betreurenswaardig dat de heer Bakx in de uitoefening van zijn functie is vermoord. Nu opeens staat Nederland klaar? Maar onderzoek naar de oorzaken van al dat onnodi-ge geweld is een landsaangelegenheid, zoals Rutte en Plasterk altijd ferm beweren. Alles is een landsaangelegenheid volgens Nederlandse politici. Het Statuut kan als antieke rariteit op de schoorsteenmantel, stof verzamelen. De dood van een Nederlandse politiefunctionaris is thans wel een Koninkrijksaangelegenheid? Vele andere zeer ernstige zaken, zoals de invloed van de goksector en de hele volgeautomatiseerde witwasmachinestraten met tentakels overal ter wereld zijn dat niet? Corruptie is ook geen Koninkrijksaangelegenheid? Aantasting van de gezondheid van burgers door de raffinaderij, evenals grond- en watervervuiling zijn dat niet? Met welke maat meten Nederlandse politici? Of is al die aandacht er opeens omdat Bonaire, Saba en Sint Eustatius tegen wil en dank Nederlands grondgebied werden in 2010. Weliswaar tweedehands, maar toch. Onze eigen politici meten helemaal niet. Het is ook lastig onderscheid te maken tussen algemeen belang en eigen belang. De burgers die hen kozen zijn blijkbaar een belemmerende bladvulling, meer niet. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *