PFM | 80/20 wet aangenomen in ministerraad

 minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, Ruthmilda Larmonie-Ceclia

minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, Ruthmilda Larmonie-Ceclia

De 80/20 wet is afgelopen week aangenomen in de ministerraad. Er waren vijf stemmen voor en drie tegen. Volgens de Èxtra hebben minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, Ruthmilda Larmonie-Ceclia en Elmer Wilsoe dat verklaard tijdens de partijbijeenkomst van Pueblo Soberano afgelopen weekend. Eerder kondigde Jaime Córdoba al aan dat als de wet is behandeld in de ministerraad deze zo snel mogelijk naar de gouverneur gaat. Córdoba zal vandaag een gesprek hebben met de gouverneur over de wet. PS-minister Larmonie-Cecilia zei op 21 januari tijdens een persconferentie dat de 80/20 wet binnen een maand zou worden ingevoerd. De 80/20 wet werd ongeveer drie jaar geleden door de Staten al aangenomen, toen politiek leider Helmin Wiels nog in leven was. De 80/20 wet betekent dat 80 procent van het personeel van een bedrijf Yu’i Korsou moet zijn.

Bron: Paradise FM

42 Reacties op “PFM | 80/20 wet aangenomen in ministerraad

 1. BuliBuli

  Voormalig minister van economie ;)!!!

 2. BuliBuli

  Staatinrichting 101……

 3. Grappig hoe men in Curacao zou reageren als men een 80-20 regeling in NL zouden introduceren

 4. Ik zou mezelf de ogen uit mijn kop schamen als er voor mij een regeling in het leven geroepen moest worden waardoor een werkgever verplicht wordt mij aan te nemen.

  De wetgever moet hier toch gedacht hebben: deze mensen zijn zo ongewild/dom/onwelwillend/ongemotiveerd/ongeschoold/onethisch/on… dat we de werkgevers moeten dwingen om ze toch aan te nemen.

  En kom me niet aan met de stelling dat “de anderen” het werk voor minder dan het minimumloon doen.

  Als je goed genoeg bent is die wet niet nodig. Ergo: als de wet er komt ben je blijkbaar niet goed genoeg.

 5. 1: stel ik heb een BV samen met mijn vrouw. Alle twee geen YdK en geen personeel. Mag dat?

  2: Stel ik heb hier een NV met 1o.ooo aandelen van ANG 1,- nominaal.
  Aangezien ik winst wil maken wil ik alleen prima gemotiveerd personeel met de goede opleiding. Nu lukt het mij niet om voldoende YdK aan te nemen.

  Als ik nu alle “niet YdK” 1 aandeel van deze NV verkoop waardoor zij mede-eigenaar worden.
  Mag dat?

 6. Haha, precies wat je zegt.. 😆

 7. Joep Meloen

  Per,

  Het klinkt allemaal heel leuk en aardig, maar wanneer zelfs een voormalig minister van economische zaken al aan heeft gegeven dat het zeer slecht gesteld is met de arbeidsmoraal en ethiek op dit eiland, dan weet je dat het niets gaat worden.
  Wat moet een ondernemer doen ?
  Zijn zaak vol zetten met mensen die niet willen werken ? Wat voor zin heeft dat ?
  Een gemotiveerd persoon vindt hier altijd een baan, maar ongemotiveerde werkkrachten heeft niemand belangstelling voor.
  En zolang de overheid zelf nog vol zit met figuren die hun baantjes te danken hebben aan vriendjes en kennissen, waardoor de goed opgeleide YDK dus niet aan bod komt, vraag ik me af waarom de overheid niet eerst eens begint met het opschonen van hun eigen werkwijze.
  Geen pastechi’s meer, geen vriendjes aannemen, gewoon selecteren op capaciteit.
  Maar ja, dan nemen ze Adriaens weer aan en weet je dat het altijd vriendjespolitiek zal blijven.
  Daar gaat geen 80 / 20 regeling tegen helpen.

  Overigens, waarom hoor ik jou niet over die pastechi voor Adriaens ?

 8. Sorry, maar de meeste Curaçaoënaars wonen helaas nog steeds op Curaçao, hopelijk blijven ze op Curaçao, want zij/wij zijn niet bepaald welkom in Nederland. Het CBS geeft aan dat er 148.000 Antillianen in Nederland wonen, maar dat betekent niet dat het 148.000 Curaçaoënaars zijn. In het totaalcijfer 148.000 is namelijk alles inbegrepen, zowel Arubanen, Bonairianen, mensen van SXM etc.etc. èn ook kinderen van Antillianen met een Nederlandse moeder of vader worden (helaas voor hen) óók tot de allochtone Antilliaanse bevolkingsgroep gerekend! En last but not least, een op één van de Antilliaanse eilanden genaturaliseerde Haitiaan of Venezolaan die in NL gaat wonen, wordt ook al tot de Antilliaanse bevolkingsgroep gerekend. Dit is de enige echt waarheid, zo helpe mij ik.. 😆

 9. eens kijken hoe de Nederlanders Asjes toelaten of iemand die op curacao is geboren. totaal anders denk ik want hij staat te boek geboren in Rotterdam. Stel ik zeg stel we worden onafhankelijk dan heeft Asjes een streep voor deze hoeft niet te kiezen want hij blijft Nederlander maar de YDK moet net als de surinamer op tijd in Nederland zijn anders raakt hi,zij hun Nederlandschap kwijt.

 10. Sinds wanneer is Asjes buitenlander? Asjes is weliswaar in Nederland geboren, maar zijn ouders studeerden toen in Nederland. Mijn broer is 56 jaar geleden ook in Nederland geboren, maar wel uit Curaçaose ouders..

  Bovendien worden Antillianen in Nederland officieel tot buitenlanders gerekend, de ander uit een ander land, vreemdelingen, zie betekenis ‘allochtoon’..(Persoonlijk heb ik er geen moeite mee om tot de allochtonen te behoren als ik in NL vertoef, het zegt mij niets en het doet me ook niets, helaas denken niet alle ‘allochtonen’ er zo makkelijk als ik over, jammer. (Met name Surinamers huilen nog iedere dag omdat ze tot hun verdriet ook tot de allochtonen behoren.. 😆 )

  Pas de derde generatie in NL geboren Antillianen/Cur. en Surinamers zouden eventueel tot zgn. echte ‘autochtonen’ gerekend kunnen worden.. Ik heb die wetten niet verzonnen hoor..Het zijn Nederlandse wetten, dus waar hebben wij het eigenlijk over? Overigens, Asjes is telg van een Curaçaose familie die al bijna 2 eeuwen op Curaçao gevestigd is…

 11. Joep Meloen

  Per,

  Een mening geven mag altijd, maar het zou handig zijn om een mening eens te onderbouwen door feiten en niet gebaseerd op emoties en fantasiën.
  Hier reageert men voornamelijk emotioneel, gelooft vaak nog in sprookjes en accepteert werkelijk alles voor zoete koek. Zo geloof jij nog steeds in de sprookjes van de PS.
  Jij denkt werkelijk dat de PS voor jou en het volk aan het werk is, terwijl in werkelijkheid ze niets anders doen dan het faciliteren van henzelf en hun criminele vrienden. De MFK is geen steek beter, sterker nog, daar is het nog een klapje erger.
  En nee, ik ben niet van mening dat de PAR het beter doet, juist het tegenovergestelde, ook zij jatten de tent leeg.
  Het aantal politie onderzoeken naar politici i.v.m. fraude, corruptie, overvallen, diefstallen, mogelijke betrokkenheid bij moord, landverraad etc, het is niet meer normaal te noemen. Dat jij en Stanley dit soort figuren nog durven te verdedigen zegt heel veel over jullie besef van goed en fout. Helaas zijn jullie niet de enigen op dit eiland, dat is een reden dat het hier nooit iets gaat worden.
  In plaats van politici te kiezen die echt het belang van het volk voorop zetten, blijven jullie maar stemmen op lieden die dat wel beweren, maar die in werkelijkheid zich rotlachen en hun zakken en bankrekeningen vol laten lopen met, van het volk gestolen, geld.
  Dat je dat niet in kunt of in wilt zien pleit niet voor jullie. Spijt me zeer.

 12. schotte zit niet in de regering, sufkop!!!

 13. Per, Je moet wel gekwaficeerde mensen hebben.. anders gaan de bedrijven failliet en is er nog steeds geen werk

 14. caribbeancynic

  Dus Asjes hoort bij de 20%?

 15. Wat ben je toch een racist, je ziet het zelf niet eens. Lees de uitspraak “buitenlanders die op het eiland zijn geboren” eens en probeer die te begrijpen.

 16. Pas en PNP (jawel, ons aller Suzy die in Nederland hulp gaat vragen voor het wegenonderhoud hier) voor, PAIS en PAR tegen, Jardim heeft alleen verstand van bezuinigen dus heeft zich onthouden van stemmen.

 17. Stanley, de arbeidsmentaliteit van de Yu Korsow is belabberd en ik praat uit 30 jaar ervaring bij een veelvoud aan organisaties op dit eiland.

  Ik denk daarbij altijd aan wijlen horeca uitbater Peter Passniers, die toen hij een restaurant overnam alle Yu Korsow verving door latinos waarna hij minder mensen een hogere produktie haalde en, heel belangrijk, het niveaeu van de service omhoogschoot.

  Vrijheid van meningsuiting ok, maar als je op dit forum zoveel onzin uitkraamt dat je er inmiddels een sushibak mee kunt vullen lijkt het me niet verkeerd om jou van dit forum te bannen. Al is het maar om je tegen jezelf in bescherming te nemen Stanley.

  Je kunt altijd nog stukjes gaan schrijven voor het huisblad van de Caprileskliniek.

 18. Wil jij dan dat heel Venezuela straks de banen op Curaçao gaat inpikken?
  In Nederland mogen illegalen ook niet werken, dit is om aanzuigende werking op de arbeidsmarkt te voorkomen. Hoe meer mensen er werken des te minder uitkeringen verstrekt moeten worden. Dat geld kan dan voor andere zaken gebruikt worden. Curaçao is niet verantwoordelijk voor de werkloosheid in andere landen. Curaçao moet eerst voor de Curacaoenaars zorgen, punt.
  Nederland zorg ook eerst voor de Nederlanders!

 19. En ik zou graag willen weten wie tegen deze Wet gestemd hebben. Dus wie tegen vooruitgang van onze mensen zijn. Mijn stem krijgen ze zeker niet!

 20. De YDK is eenieder die op het eiland geboren is! Duidelijk?
  Dus ook buitenlanders die op het eiland geboren zijn.

 21. @Meloen, waarom mogen anderen niet hun mening geven van jou?
  Als jij alleen wat wilt zeggen waarom zit je dan hier, waar anderen ook hun mogen mening geven? Apart.

 22. Chapeau pabien!
  Je moet toch ergens beginnen.

 23. 80% minder productie.

 24. geen bangmakerij, want de beperking voor gezinnen , dus vrouwen of mannen die hun partner mee willen nemen zal minder worden omdat hun partner hier niet meer mogen werken.
  ze stoten niets voor niets woningen af, wel eens op Grote berg gekeken daar staan er van de 40 ,39 leeg. Juliana dorp en groot piscadera ook 60 % leeg.

 25. ja en de MCB valt onder een bank van Canada, de ISLA onder een bedrijf uit Venezuela.
  Je heb gelijk daarom doen ze ook niks aan de vervuiling van de ISLA.
  Daarom heeft Bonaire zijn landingsbaan wel in orde en zijn ze daar nu flink aan het bouwen voor de kustwacht.
  Trouwens over de Marine, de landmacht soldaten die er nu zijn pikken de banen van onze jongens in, waarom kunnen onze jongens die taken niet doen schept gelijk 120 banen . Zijn ze minder?

 26. BuliBuli

  @henkie puur bangmakerij en totaal onzin…

 27. BuliBuli

  je beste maat Schotte heeft tegen gestemd…. ga op hem stemmen!

 28. Joep Meloen

  Stanley,

  Ik blijf me verbazen over hoeveel onzin jij toch iedere keer weet uit te kramen. Je bent nog nooit op het eiland geweest, hebt er nog nooit gewoond, maar je weet het allemaal 10 x beter dan wie dan ook.
  Dat je hoop dat ze jou hier toelaten weten we allemaal, maar schrijf dan gewoon een sollicitatie brief aan de PS of MFK. Dan hoef je al die onzin hier niet neer te pennen.

 29. Joep Meloen

  Marine valt niet onder Curacao, maar onder Nederland, heeft dus niets met deze regeling te maken.

 30. Welke wet? Het is een voorstel wat aangenomen is door de ministerraad, en vooralsnog meer niet.

 31. Sprak hij vanuit Nederland daar waar de meeste Antillianen wonen.

 32. Stanley Held

  Volgens de wet is hij of zij die, daar geboren is. Sterker nog die in onze slavernij daar gedropt is. Na alle ellende hebben wij besloten om deze mensen, een deel van onze bevolking te maken. Na de jaren 50 heeft Nederland zelf besloten om het eilandje een beetje autonomie te geven. Er mocht toen geen hoos van Nederladers komen. Let wel? Nederland. Nu zit u daar. Wees blij. De hoos is er nu.

 33. Toch blijft de vraag van Brian S relevant maar onbeantwoord: Wat is een YDK volgens deze wet?

 34. Strak plan die wetgeving, brengt Curaçao weer terug op het niveau van 250 jaar geleden.

  80% van het werk werd opgeknapt door de zwarte slaven en 20% door de rest van de bewoners.

 35. Vraagt een man aan de directeur, hoeveel mensen werken er hier in uw bedrijf?
  Antwoord de directeur van de 100 zijn dat er 20.

 36. . De 80/20 wet betekent dat 80 procent van het personeel van een bedrijf Yu’i Korsou moet zijn.
  gelukkig we spreken over personeel, pff dacht al dat ze het hadden over werkenden.
  Yu’i Korsou is een groot begrip, eens kijken Asje geboren in Rotterdam, ja of nee. Ben Whiteman waar is die eigenlijk geboren?
  Gerrit schotte Nederlandse vader, moeder Hakim uit Libanon, Monk ga zo maar door dat haalt nooit de 80%. voor een kabinet.

 37. wat dacht je van Campo….werken daar 80% YDK??

 38. ik zou willen weten wie tegen gestemd hebben, zodat ik a.s. september weet wie mijn stem krijgt.

 39. op weg richting de onafhankelijkheid, deze apartheids wet, zal ons vervreemden van het koninkrijk der nederlanden. Ons losmaken van alles waar we voor staan en we krijgen een stik op onze vingers voor wat betreft de ERVM.
  kom a,u,b>. niet aan met kleinschaligheid, als we de wet tooepassen dan moet de ISLA dicht. De schepen die nu onder de vlag van Curacao varen verlaten ons.
  De Marine kan niet meer aanwezig zijn maar vertrekt richting Bonaire,.

 40. E. Martina

  Een YDK is iemand die een donkere huidskleur heeft en als achternaam Richardson. Dat waren de criteria in 2007 bij de immigratiedienst op Hato. Geen formulier invullen en gewoon langs het ingezeteneloket. De persoon was begin dertig, nimmer eerder op Curaçao geweest en noch vader noch moeder waren YDK en sprak geen Papiamento.

 41. Dan moeten alle chinese toko’s dicht. Dan kan de YDK gen bier meer drinken op de stoel bij de ingang van de toko. Misschien worden de YDK, die daar zitten ook als personeel geteld. Dan voldoet iedere chinese toko aan de 80/20 regeling.

 42. Wat is een YDK volgens de wet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *