PFM | ‘Geschokt’ door sluiting WIB op Saba

Windward Islands Bank | foto: Hazel Durand

Windward Islands Bank | foto: Hazel Durand

De Saba Business Association is teleurgesteld in de beslissing van Windward Islands Bank om hun branch op Saba te sluiten. De Maduro en Curiel’s Bank in Curaçao, het moederbedrijf van WIB, bevestigde eerder deze week haar voornemen om WIB eind oktober te sluiten.

Dat meldt Caribisch Netwerk. Ook de medewerkers van de bank zijn geschokt, weet de Èxtra. ,,Dit is geen goed nieuws voor Saba. Wij als vertegenwoordigers van een groot aantal lokale bedrijven zijn geschokt.

Dit helpt onze economische ontwikkeling helemaal niet”, zegt SBA voorzitter Wolfgang Tooten in een verklaring tegen de nieuwssite.

Bron: ParadiseFM

6 Reacties op “PFM | ‘Geschokt’ door sluiting WIB op Saba

 1. “…De winst wordt niet ge-herinvesteerd in de economie van de eilanden, wordt gewoon via dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders en ter versterking van het eigen kapitaal, m.a.w. dat geld neemt geen deel meer aan het economisch verkeer, dus wordt het onttrokken…”

  Dus echt niet opgelet Joep.
  Dividenduitkeringen zijn geen onttrekkingen van geld aan het economische verkeer. Dit zijn gewoon onderdelen van de economie

 2. Joep M

  Wil je de banken afschaffen ?
  Uit je verhaal maak ik op dat je ze geen nut/functie toedicht.
  Integendeel ze onttrekken volgens jou geld aan de economie.
  Dus zelfs negatieve invloed ?
  Lijkt me een niet alledaagse zienswijze.

 3. LaStiwz,

  Je hebt gelijk, het netto resultaat van de MCB, na belasting is 140 miljoen en geen 250 miljoen.
  Wanneer je even het jaarverslag van de MCB er op naslaat dan zul je ook lezen hoe deze winst is samengesteld.
  De winst wordt niet ge-herinvesteerd in de economie van de eilanden, wordt gewoon via dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders en ter versterking van het eigen kapitaal, m.a.w. dat geld neemt geen deel meer aan het economisch verkeer, dus wordt het onttrokken.
  Voor kleine eilanden als Curacao, Aruba, Saba etc praat je hier over forse bedragen die dus aan de economie worden onttrokken. MCB behaalt dit resultaat door winsten via rente en aflossingen op persoonlijke-, bedrijfsleningen, wat ongeveer 80 % van de business van MCB uitmaakt. M.a.w. de inwoners en bedrijven betalen het grootste deel van de winst van de MCB, het komt niet voort uit investeringen of handel in aandelen op de internationale markt.
  Misschien toch maar even het jaarverslag er op naslaan ?
  Dus welk deel van de lessen economie zou ik niet hebben begrepen ? In mijn tijd heette een banaan nog altijd een banaan als het een banaan was. Wellicht dat het nu ‘geel fruit’ wordt genoemd, maar daar ben ik kennelijk te oud voor.

 4. @Joep: “…Per jaar onttrekt de MCB ruim 250 miljoen aan de economie in de vorm van winst. Deze wordt natuurlijk uitbetaald aan de aandeelhouders en vloeit dus voor een groot deel niet terug in de economie…”

  Niet opgelet bij economie of ben je gewoon nooit gegaan?

 5. Ja, met de megawinsten op de andere eilanden kan het kantoortje op Saba makkelijk open gehouden worden.

  Van de andere kant moeten we de Saba Business Association ook niet groter maken dan het is.

  De association bestaat waarschijnlijk uit een leguantenteler en de enige taxichauffeur die het eiland telt.

 6. MCB ?
  Hoe was het ook alweer ?
  Banko Amigo ?

  Per jaar onttrekt de MCB ruim 250 miljoen aan de economie in de vorm van winst. Deze wordt natuurlijk uitbetaald aan de aandeelhouders en vloeit dus voor een groot deel niet terug in de economie.
  Maar ondertussen maar vol blijven houden dat de MCB het zo goed voor heeft met de klanten en de eilanden.
  Saba is wellicht te klein om een aparte bank in leven te houden, maar aangezien MCB meer dan genoeg winst op andere eilanden maakt zou men dit kunnen zien als een sociale verplichting. Alleen voelt de MCB die sociale verplichting niet.

  Helaas zijn de andere banken op Curacao nog een klap erger, m.u.v. wellicht de ORCO bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *