PFM | Koenders: situatie in Venezuela verder verslechterd

Overleg over mogelijke gevolgen voor het Caribisch deel van het Koninkrijk

Bert Koenders tegen de pers op Aruba, na afloop van het jaarlijkse Koninkrijksoverleg Buitenlandse betrekkingen gisteren.

Dat meldt Caribisch Netwerk. Koenders sprak met de premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten over specifieke scenario’s hoe om te gaan met de crisis in Venezuela. Die crisis kan een weerslag hebben op de Caribische landen van het Koninkrijk, zegt de minister.

De minister van Buitenlandse Zaken erkent dat de situatie in Venezuela sinds zijn laatste bezoek aan Aruba alleen maar slechter is geworden. Toch wil hij niet ‘vervallen in automatisch pessimisme’. Wel zegt hij dat er ‘geen enkele reden is voor naïviteit’. Koenders zegt dat alle opties bespreekbaar zijn.

Hoewel de invoering van een visumplicht voor Venezolanen niet werd besproken tijdens het overleg, sluit Koenders deze optie niet uit. Nederland is volgens Koenders via de ambassade in Caracas aan het lobbyen voor de uitbetaling van achterstallige tegoeden van vliegticketverkoop door de Venezolaanse autoriteiten aan luchtvaartmaatschappijen als Insel Air en Aruba Airlines.

Koenders sprak met de premiers ook over toetreding van het Caribische deel van het Koninkrijk in de regionale handelsunie Caricom als geassocieerde lidstaten.

Koenders zal na Aruba op Curaçao spreken met onder anderen minister-president Koeiman en met leden van de Taskforce Venezuela. Ook zal de minister met de Commandant Zeemacht Caribisch Gebied van gedachten wisselen over regionale veiligheid en stabiliteit.

Bron: ParadiseFM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *