PFM | Maandag antwoord op vragen zika

Maandag antwoord op vragen zika

Maandag antwoord op vragen zika

Na twee weken wachten is het zover: op maandag zal de minister van Gezondheid Milieu en Natuur Siegfried Victorina antwoord geven op vragen over zika.

Begin deze maand werd er een spoedvergadering bij een geroepen over de virusziekte, waar de minister zei dat er vier gevallen zijn geregistreerd op Curaçao.

De vragen die door de Statenleden werden gesteld kon hij toen niet beantwoorden. Dat doet hij dus op maandag 15 februari.

Bron: ParadiseFM

4 Reacties op “PFM | Maandag antwoord op vragen zika

 1. Nee @Potver3, deze twee luisteren echt niet naar hun adviseurs! Vooral Whiteman die meerdere keren werd geadviseert tegen dubieuze benoemingen en uitgaven. Wat deed ie? Die ging gewoon zijn gang. Dat krijg je met dit soort appelflappen die denken meer te zien dan hun neuzen lang zijn. (“Learning without thought is labor lost. Thought without learning is intellectual death.” Confucius).

 2. Victorina en Whiteman luisteren naar adviseurs die een eigen agenda dienen dat niet paralell is aan het dienen van de Volksgezondheid in het algemeen.

 3. Joscelin Trouwborst

  Compliment @Potver3.

  Ben wel reuze benieuwd waarom Victorina het tot nu toe zo bagatelliseert terwijl WHO het een emergency vindt en Obama stevige actie neemt. Speelt hier een cultuur aspect? Bagatelliseren om onrust te voorkomen? Dat is paternalisme, klein houden, hiërarchisch autocratisch gedrag, met alle gevolgen van dien en niet van deze tijd.

 4. Het Latijnse woord “flavus” betekent “geel”. Het gele koorts virus behoort tot de flavivirussen net zoals andere moleculair verwante virussen als West Nijl, Dengue, Japanse encefalitis en Zika. Flavivirussen verspreiden zich snel en gemakkelijk. De huidige Zika-uitbraak onderstreept dit. Flavivirussen worden verspreid door teken en muggen en zo doorgegeven van de ene species naar een andere. Op Curaçao hebben mensen meestal Zika opgelopen door een prik van de mug Aedes aegypti.

  Alle virussen bevatten RNA (ribonucleic acid) of DNA. Doordat de flavivirussen een enkele streng RNA hebben kunnen zij gemakkelijker muteren. Deze mutaties worden doorgegeven aan de volgende generaties. Dit betekent dat flavivirussen veel sneller evolueren. Sinds de Zika-uitbraak in Tahiti in 2013 wordt het virus in verband gebracht met Guillain-Barré syndroom, een aandoening die resulteert in spierzwakte en verlamming. Wanneer de virus zich naar de Amerikas verplaatst zijn er ook meldingen van baby’s geboren met microcefalie (kleiner-dan-normale hoofden). Het is mogelijk dat deze nieuwe symptomen het resultaat kunnen zijn van een Zika-virus mutatie. Hoe het ook zij, dit verandert volledig het belang van de virus voor de volksgezondheid. Komt nog bij dat de virus nu ook vermoedelijk via sexueel kontact kan worden verspreid.

  Hoewel tegen Zika nog niet bruikbaar, bestaan er vaccins tegen flavivirussen. Naast de gele koorts zijn er ook vaccins voor teken-encefalitis en Japanse encefalitis. Sommige flavivirus-vaccins zijn in dit opzicht zeer effectief toegepast. Alle (internationale) experts benadrukken het belang van snel handelen ter bestrijding van de verspreiding van het virus. Tijd is echt kostbaar met dit soort nieuwe besmettingen, zeggen ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *