PFM | Minister Jardim wil meer ruimte voor pensioensparen

Teveel mensen met alleen of gedeeltelijk AOV | Foto Anneke Polak

Teveel mensen met alleen of gedeeltelijk AOV | Foto Anneke Polak

Minister van Financiën José Jardim heeft een nieuwe belastingwet naar de Staten gestuurd. Die heeft onder andere tot doel om meer ruimte te geven om voor een eigen pensioen te sparen.

Dat meldt de Amigoe Er zijn 30.000 werkenden die na hun pensionering alleen op aov aangewezen zullen zijn. Ook een pensioengat, waarbij men maar een gedeeltelijk pensioen heeft opgebouwd, komt veel voor. Op dit moment bedraagt de ruimte voor aftrek van premies voor een oudedagsvoorziening maximaal 1000 gulden.

Het voorstel van de regering is om deze aftrek te verruimen tot 10.000 gulden. Het voorstel moet werknemers op Curaçao stimuleren om meer te sparen voor hun pensioen.

Naast deze verhoging wordt ook de mogelijkheid geïntroduceerd om via banksparen, waarbij het spaarbedrag op een geblokkeerde rekening wordt gestort, een pensioen op te bouwen.

Bron: ParadiseFM

Een Reactie op “PFM | Minister Jardim wil meer ruimte voor pensioensparen

  1. Renée van Aller

    Dan mag wel worden geregeld dat de pensioenaanbieders/verzekeringsmaatschappijen niet excessief hoge kosten in rekening brengen, zoals bij de LAP in Aruba. Zeker gezien de geringe hoogte van het salaris en het aantal verzekerden binnen een onderneming. Ondertussen wordt ook het rendement teruggebracht en blijkt er na 30 jaar sparen soms meer dan de helft aan kosten te zijn verdwenen. Dan kan de verzekerde ook geen lijfrente meer aanschaffen, want daarvoor is er onvoldoende. De LAP levert niet genoeg op om van te leven en vaak niet genoeg om de begrafenis van te betalen. 6% van het jaarsalaris minus de AOW franchise is drie keer niks. Het nabestaande pensioen is vaak onvoldoende geregeld. Een beetje pensioen heeft 30% opbouw per jaar van het salaris nodig (zoals de ambtenaren). Parlementariërs en ministers krijgen pensioen zonder premie te betalen. Dat is pas een goede regeling. Met de huidige lage rente stand is de LAP weinig waard. De maatschappijen weigeren inzicht te geven in de kosten en ook al is samenvoeging van kleine pensioenen wettelijk mogelijk, de maatschappijen werken het tegen. Kunnen ze minder kosten aftrekken. En welke burger weet hoe er belegd moet worden om een goed rendement te halen? De pensioenregelingen van de verzekeringsmaatschappijen Fatum en Ennia komen feitelijk neer op woekerpolissen. Gedwongen door de overheid? Door de ambtenarenstatus af te schaffen komen steeds meer medewerkers in die slechte regeling terecht. Zoals bijvoorbeeld bij de IMSAN dat formeel een overheidsinstantie is. Ingesteld bij aparte landsverordening. Hoe kunnen de eigen burgers zo worden benadeeld? Door zo te bezuinigingen op overheidskosten. Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *