PFM | Nieuwe CEO Insel Air streeft naar normalisering situatie binnen enkele dagen

Albert Kluyver treedt af

Albert Kluyver treedt af

De CEO van Insel Air, Albert Kluyver, treedt af. Zijn opvolger, de Canadees Gilles Filiatreault, wil de prestatie van de maatschappij binnen 48 uur weer op peil hebben.

Dat zei hij gisteren tijdens een eerste kennismaking met de pers bij Curaçao Airport Partners. Filiatreault heeft al zeker 20 jaar ervaring met het opstarten en herstructureren van luchtvaartmaatschappijen, ook in het Caribisch gebied.

BWIA hielp hij er eind jaren negentig in negen maanden weer bovenop. Voor Insel heeft hij als doel dat de maatschappij binnen vier, vijf maanden weer geld verdient. Maar het belangrijkste is om er nu eerst voor te zorgen dat passagiers zich weer op hun gemak voelen en werknemers weer trots zijn dat ze voor Insel werken.

Bron: ParadiseFM

12 Reacties op “PFM | Nieuwe CEO Insel Air streeft naar normalisering situatie binnen enkele dagen

 1. Joep Meloen

  @ Simpelmind,

  Je doet je naam eer aan. Wellicht dat jij niet in staat was om dit aan te zien komen, degenen die volledig thuis zijn in de luchtvaart zagen dit al jaren geleden aankomen.
  Ik heb ruim 18 jaar ervaring in de luchtvaart en durf te stellen dat ik wel weet waar ik het over heb. Toen Insel begon en vanaf dag 1 claimde rendabel te zijn had ik al zoiets van: ‘hoe wil je dat gaan verkopen’.
  Daarna werd het plaatje al vrij snel duidelijk. Men had de film ‘too big to fail’ gezien en dat moest zo snel mogelijk worden geïmiteerd oftewel personeel aannemen als een gek, routes openen die totaal niet rendabel waren en ook nooit zullen worden. Een vliegschema dat is gebaseerd op 100 % inzetbaarheid en tegelijkertijd ook nog even 4 types vliegtuigen met alle ellende vandien in gaan zetten.
  Nee, beste Simpelmind, of je zit in het management van deze faalclub of je hebt niets te maken met de luchtvaart, maar hoe dan ook, je kunt er niet verder naast zitten. Insel was een schip op ramkoers met een ijsberg en die hebben ze nu te pakken. Eenieder die verstand heeft van luchtvaar kon dit voorspellen. En wanneer je dan ook nog wat begrijpt van kostenberekening, economie etc dan blijft er weinig gokwerk meer over.
  Een aantal maanden geleden heb ik aangegeven wat Insel TOEN had moeten doen om de boel overeind te houden. Dat hebben ze niet gedaan, ik vrees dat we nu inmiddels te ver zijn om de tent nog te redden. Destijds hadden de klanten het vertrouwen nog niet verloren, maar nu wordt er getwijfeld aan de veiligheid en dan kun je maar beter ophouden. Klanten komen niet terug omdat je met allerlei leuke reclame spotjes komen. Het vertrouwen in Insel is weg en komt nooit meer terug.

  Wanneer ik de puinhopen van Insel momenteel zie dan kan ik maar 1 conclusie trekken. Doe zoals het Dok heeft gedaan, verklaar de tent failliet en ga door als nieuw bedrijf. Dat geeft je de kans op een nieuwe start, gooi je personeel op straat, lease een aantal Embraers, zorg voor een goed onderhoudsplan (CAMP) en focus op een beperkt aantal routes.
  Maar ja, ik heb kennelijk voor de lokale bestuurders te weinig ervaring (en met mij hebben velen dat kennelijk niet), dus kiest men liever voor figuren die helemaal geen ervaring hebben. En ja, dan mag je de conclusie trekken dat het helemaal niet de bedoeling is om deze tent overeind te houden. Het gaat erom in een zo kort mogelijk tijd zoveel mogelijk geld achterover te drukken.
  Wat er daarna gebeurt is niet zo interessant.

  Dus beste Simpelmind, wat is jouw ervaring in de luchtvaart dat jij hier zo’n grote mond durft op te zetten ?

 2. Best wel grappig om deze hele discussie te volgen. Ik ken alle details niet en zal hieronder dus ongetwijfeld opmerkingen krijgen dat ik de details niet ken. Google leert me dat Insel Air zo’n 10 jaar geleden begonnen is met 1 vliegtuigje en daarna uitgebouwd is naar een significant player in the Caribbean Region, werkgelegenheid heeft gecreeerd en waarschijnlijk ook de nodige toeristen naar het eiland heeft gebracht en uiteindelijk in de problemen is gekomen omdat ze nog behoorlijk wat geld uit Venezuela krijgen.

  Ik weet niet of de reacties hier representatief zijn voor het algemene gevoel op Curacao, maar deze simpelmind ziet wel een bevestiging in de uitspraak dat je vrienden hebt zolang het goed gaat en dat die vervolgens naadloos overgaan in critici als het niet goed gaat. In goede tijden leek iedereen trots op de vliegmaatschappij, nu kotst iedereen op deze vliegmaatschappij.

  En klagen dat Churandy Martina een Nederlander is als hij wint en een Curacaoenaar als hij verliest.

  Klagen leidt nergens toe, hooguit naar een kortere levensverwachting. Steun aan Churandy leads to gold for Curacao, steun aan Insel Air leads to coins for Curacao.

 3. Sorry, max. 39 pasagiers

 4. @Brian S, airline is een groot woord. Hij had potdomme één Bombardier Dash 8-100. Een propellervliegtuig met een maximum capaciteit van 100 personen en met een standaard tankje geen groter bereik dan 1.400 km.

  Voor een beetje acteur is dat een boodschappenvliegtuigje.

 5. @Miep: “capabel” en “de gewoonten hier op het eiland kennen” kan nog wel samengaan, maar capabel EN je aan de gewoonten van het eiland houden, gaat per definitie niet samen.

  Overigens is het de gewoonte hier om corrupt te zijn.

 6. Een ding moet zeggen. Hier krijgt Erol Cova geen voet tussen ee deuren. Geen debacle a la ALM, Cova en Aleon.
  Hier regeert het geld en geen vakbond

 7. Er zijn genoeg zeer capabele mensen die niet corrupt zijn die dit kunnen doen-en het zijn YU DI TERA -en men neemt een buitenlander die de taal en gewoonten niet kent aan met een fabelachtig salaris en geen garantie dat het ooit gaat lukkem-want heeft iemand zijn verleden wel nagetrokken?-nier erg veel belovend-dus weer een blunder en weg is ons belasting geld.

 8. Valt me tegen dat onze journalisten dat niet gedaan hebben..

 9. caribbeancynic

  Dank voor het onderzoeken! Het is wel duidelijk hoe dit gaat aflopen met deze brekebeen.

 10. http://www.tresorpublic.mg/?revue-de-presse=air-madagascar-demission-du-dg-canadien-gilles-filiatreault

  Per dit artikel heeft mr. Filiarteault op stel en sprong ontslag genomen in Madagascar waar hij kort periode in dienst was. Ook om Air Madagascar er weer boven op te helpen en een strategische partner te nemen. Hierdoor is er abdrupt een einde gekomen aan dit project. Wellicht kunnen de pers wat meer onderzoek doen naar deze meneer? Waarom vertrekt hij ineens bij Air Madagascar?
  http://matv.mg/air-madagascar-demission-du-directeur-general/

  In Madagascar vragen ze zich af waarom de heer Filiarteault zo maar ineens vertrokken is.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Val_Air

  Meneer had zelf ook een airline opgericht. Val air.
  On December 9, 2003 the Canadian Transportation Agency issued a license for the carrier to operate domestic services with small aircraft. On February 24, 2004 the CTA suspended the airline’s operating license as the certificate of insurance on file with the Agency had been canceled.

 11. Gouden handdruk en salaris van de nieuwe directeuren

 12. Hopelijk wordt een deel van de 33 miljoen van de Staatskas Kraak niet weggeven als ‘oprot bonus’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *