28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PFM | PNP wil zetelroof onmogelijk maken

HomeMediaPFM | PNP wil zetelroof onmogelijk maken
Statenleden die zich van hun partij afkeren moeten in de toekomst geen deel meer uit kunnen maken van de regering | Extra
Politieke partij PNP wil zetelroof bij wet gaan verbieden. Dat heeft politiek leider Humphrey Davelaar tegenover deze het Antilliaans Dagblad verklaard.

Nu kunnen Statenleden die zich van hun partij afkeren nog deel uitmaken van de regering. Deze wetswijziging komt te staan in een manifest voor de komende verkiezingen, aldus Davelaar. De politiek leider heeft al wetgevingsjuristen de opdracht gegeven de zaak te onderzoeken.

Bron: ParadiseFM

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

  1. Als Ik de gezichten van deze 2 bekijk dan moet Ik denken aan het spreekwoord ” met boeven vang je boeven ” maar het zou ook kunnen zijn met deze boeven krijg je nog meer boeven

  2. Amigoe Van wie is de zetel? (2) 14 Aug, 2010, 12:44 (GMT -04:00)
    NAAR AANLEIDING van het ingezonden stuk van de heer Hitzig Bazur van 11 augustus 2010 het volgende. De zetel ‘is’ van degene die is gekozen voor de duur van de zittende regering. De Arubaanse politieke partij Partido Democratico Arubiano (PDA) spande in augustus 1986 een kort geding aan om haar zetels terug te krijgen, toen twee dissidente Statenleden voor zichzelf begonnen met de Accion Democratico ‘86 (AD ‘86). Er waren afspraken gemaakt binnen de partij dat zetels moesten worden teruggegeven als Statenleden uit de partij traden. Het Gerecht in Eerste Aanleg achtte de eis niet ontvankelijk en het GHvJ weigerde de gevraagde voorziening. De HR was van mening dat het volk deze Statenleden had gekozen en dat de partijafspraken om de zetels terug te geven dat niet veranderen. Zie GHvJ 20 januari 1987 en HR 18 november 1988, NJ 1990, 56. Renée van Aller & John de Vries

  3. Daar zit dan toch iets scheef. De partij zet een persoon op een verkiesbare plaats. Als die persoon onvoldoende stemmen haalt voor de kiesdeler, is het niet het volk wat een persoon koos, maar de partij die hem die plaats gaf. Hij heeft dus feitelijk geen recht op een zetel.
    Ik geef toe dat uit deze situatie dikwijls nieuwe partijen zijn ontstaan. Maar hier is een duidelijke aanwijzing dat omkoping plaatsvond.
    Follow the money zou ik zeggen.

  4. Dan moet Davelaar snel zijn, want na de verkiezingen komt hij niet meer terug.

    Davelaar is slachtoffer van zijn eigen ego, die er de oorzaak van is dat stemmentrekker Romer vertrok.

    Vreemd dat partijbestuur en – leden dit hebben toegestaan, of is Davelaar groter dan de partij?

  5. Wat is zetelroof?
    Ik denk dat Davelaar bedoelt als onafhankelijk statenlid verdergaan?
    Volgens de staatsregeling kiezen we statenleden en die leggen de eed af op onafhankelijheid.
    In het kiesreglement introduceren we politieke groepering en dat is een groep (of één) verkiesbare statenleden onder één naam.
    Vervolgens is de praktijk dat het merendeel van de kiezers op de nummer één van de partij stemt.
    Het merendeel van de stemmen boven de kiesdeler gaat naar de volgende op de lijst enzoverder.
    De verkiesbare statenleden op één lijst hebben met elkaar afgesproken gezamenlijk deze groepering te vertegenwoordigen en ook gezamenlijk te handelen met in acht nemen van de eed.
    De vraag is nu waar zou je willen optreden in deze afspraken, zonder dat het in konflikt komt met de individuele onafhankelijkheid volgens de staatsregeling.
    Neem nu het voorbeeld van Braam, die zonder een stemming in de staten besloten heeft met zijn partij te breken en als onafhankelijk lid verder te gaan. Braam heeft 200 stemmen gekregen en heeft dus de kiesdeler 3700 min 200 = 3500 stemmen gekregen van zijn partij.
    Vrij logisch dat hij zijn zetel in dit geval teruggeeft aan de partij.
    Ander voorbeeld er moet gestemd worden over een onderwerp en een lid van de partij stemt anders dan zijn partij en dat is zijn fundamenteel recht, die moet dus niet zijn zetel teruggeven aan de partij.
    Echter als hij daarna breekt met zijn partij is het dan niet logisch dat hij de zetel teruggeeft aan de partij?
    Vraag is nu hoe zou je dit allemaal in regels willen vastleggen, lijkt mij niet eenvoudig. Oftewel wanneer moet een statenlid zijn zetel teruggeven aan de groepering/partij?
    Ook staatsregeling hierop aanpassen is niet eenvoudig.
    Ben benieuwd wat de wetgevingsjuristen en staatsrechtgeleerden zullen adviseren.

  6. Een Statenlid legt een eed af. Daarin staat dat hij zijn ambt zal uitvoeren zonder last of ruggenspraak.

    In de statuten van een partij opnemen dat er een boete staat op….. is een last. Deze vlieger gaat derhalve niet op.

    Daarbij, wat men zetelroof noemt kan ook door gewoon te blijven zitten onder de vlag van de “oude” partij, mar gewoon te stemmen hoe men zelf wil.

  7. Dan moeten de partijen beter screenen….
    er loopt een hoop tuig rond op Curaçao die via de politiek binnen wil lopen.
    voor geld is veel te koop. zelfs iemands geloofwaardigheid.

    De huidige overlopers zijn gekocht door schotten en zijn gokmaffia…
    ze weten dat ze bij de volgende verkiezingen kansloos zijn, maar het geld maakt een hoop goed.

  8. Beiden hebben in zekere zin gelijk. Staatsrechtelijk wordt een politicus gekozen. En inderdaad, het kromme is dat een kiezer niet per se op een politicus stemt, doch op een partij. Zo komen politici in de kamer die mogelijk niet hebben bijgedragen aan het aantal zetels dat een partij behaald heeft.
    Dit is reden genoeg om nader te kijken naar de staatsregeling, en daar een wijziging te doen. Ik denk dat er al zoveel partijen slachtoffer van zijn geworden dat de wil om dit te doen er wel is.
    Overigens kan ook de bezoldiging aangepakt worden voor kamerleden die uit een partij stappen.
    Ook civielrechtelijk kan het worden aangepakt. Als lid van de partij, hebben de kandidaten een afspraak en verantwoordelijkheid naar die partij toe. Dus boeteclausules zouden een oplossing kunnen zijn.

  9. Mensen stemmen op een partij en niet een politicus. Kijk hoeveel stemmen Danawi, Menki Rojer en Braam kregen bv.

    Trouwens ik neem aan dat je civielrechtelijk wel kan aanpakken. Om lid te zijn van een groep gelden er huishoudelijke reglementen met evt boetes. Op die manier kan je wel instellen dat bv zetelrovers 1 miljoen moeten betalen

  10. Zetelroof kan staatsrechtelijk niet. Niet de partij wordt gekozen maar de politicus. Als men dat niet wil moet de Staatsregeling gewijzigd worden. De partij kiest niet, de burgers kiezen. Jammer voor de partij maar wet is wet. Deze kan men niet gemakkelijk naar eigen hand zetten. Een manifest kan de wet niet terzijde stellen. Een wetswijziging kan ook niet bij manifest. Meneer Davelaar moet wellicht een cursus staatsrecht doen? Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties