PFM | Reisadvies Venezuela aangescherpt

Reisadvies Venezuela aangescherpt

Reisadvies Venezuela aangescherpt

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren het reisadvies voor Venezuela verder aangescherpt. Op de website van het ministerie wordt onder meer gewaarschuwd voor de situatie op de luchthaven Simon Bolivar en de weg tussen het vliegveld en Caracas; die zijn zeer gevaarlijk.

Mensen die daar aankomen wordt aangeraden zich te laten afhalen door bijvoorbeeld een taxi of busje van het hotel waar men gaat logeren. Of door bekenden.

Ook moeten reizigers opdringerige personen die vervoer naar de stad aanbieden negeren. In die voertuigen kunnen reizigers bedreigd en beroven worden. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige gebieden in Venezuela.

Vooral de grote steden als Caracas, Valencia en Maracaibo, maar ook het eiland Isla Margarita. Dit heeft te maken met criminaliteit, zoals berovingen onder bedreiging van vuurwapens. Dit gebeurt vooral na zonsondergang.

Bron: ParadiseFM

Naschrift KKC:

Tekst BuZa waarschuwing reizen naar Venezuela:

Algemeen
Het vliegveld en de weg tussen het vliegveld en Caracas zijn zeer gevaarlijk. Als u in Venezuela aankomt, laat u dan afhalen door bijvoorbeeld een taxi of busje van het hotel waar u gaat logeren. Of door bekenden. Negeer opdringerige personen die u vervoer naar de stad aanbieden. Deze personen leiden reizigers naar voertuigen van handlangers. De handlangers bedreigen en beroven soms passagiers.

Wilt u met een taxi reizen? Zorg dat u een betrouwbare taxi neemt:

In de aankomsthal van de luchthaven Simon Bolivar (Maiquetía, bij Caracas) staat een taxistand waar u een betrouwbare taxi kunt boeken. Het tarief staat vast en is duidelijk aangegeven;
Deze taxi’s staan buiten de aankomsthal. De taxi’s zijn zwart van kleur, type 4-wheel drive en herkenbaar aan de gele ovale stickers op de zijkant; In de grotere steden zijn witte taxi’s met geel-zwarte blokband relatief veilig; De taxidiensten bij de grotere winkelcentra zijn meestal betrouwbaar.Taxi’s in Venezuela hebben geen meter. Spreek dus van tevoren een prijs af.

Noodsituatie
Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911.

Nederlandse ambassade in Caracas
Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Caracas.

Onveilige gebieden
Grensgebieden met Colombia
Reis niet naar de grensgebieden met Colombia. Het is hier gevaarlijk door de spanningen in het gebied. Zwaar bewapende Colombiaanse guerrillastrijders zijn hier aanwezig. Ook staan deze gebieden bekend om drugshandel. Hierdoor is er zware criminaliteit zoals ontvoeringen en onderlinge afrekeningen.

Overige gebieden in Venezuela, zoals grote steden
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige gebieden in Venezuela. Vooral grote steden als Caracas, Valencia en Maracaibo, maar ook het eiland Isla Margarita. Dit heeft te maken met criminaliteit, bijvoorbeeld berovingen onder bedreiging van vuurwapens. Dit gebeurt vooral na zonsondergang. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

Loop niet na zonsondergang op straat;
Bezoek geen volkswijken (barrios of ranchos) in en rond de grotere steden. Vaak zijn in deze wijken georganiseerde bendes actief. Zeiljachten die voor de kust voor anker liggen zijn ook vaak het doelwit van overvallen.

Criminaliteit
Venezuela behoort tot de meest gewelddadige landen in de wereld. Veel Venezolanen dragen wapens en schromen niet om die te gebruiken. Gewelddadige overvallen en berovingen gebeuren regelmatig. Daarbij vallen dodelijke slachtoffers. In de grote steden zijn veel overvallers actief vanaf motoren. Regelmatig doen criminelen zich voor als taxichauffeur om vervolgens iemand te beroven of te ontvoeren.

Criminaliteit bij openbaar vervoer
In het openbaar vervoer lopen reizigers extra kans om beroofd te worden. Ook liften en fietsen is zeer onveilig. Met de metro in Caracas en in tourbussen kunt u wel redelijk veilig reizen. Maar ook daar vinden berovingen plaats. Pas op voor criminaliteit in de buurt van de metrostations.

Ontvoeringen
Ontvoeringen hebben vaak een financieel doel. Dit type ontvoeringen wordt ’express kidnapping’ genoemd. Criminelen kiezen hun slachtoffers van tevoren uit. Ook als toerist kunt u het slachtoffer worden van een ontvoering.

Carjacking
Reist u met de auto? Pas dan ook op voor carjacking. Onder bedreiging van vuurwapens nemen criminelen uw auto en persoonlijke bezittingen mee. Rijd niet ‘s nachts.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

Draag geen opvallende sieraden of juwelen;
Gebruik gsm toestellen, smartphone’s en tablets zo weinig mogelijk in het openbaar; Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *