PFM | RMR vraagt spoedavies Raad van State over ingrijpen in verkiezingsproces Curaçao

Gouverneur moet bevoegdheid tot het organiseren krijgen in plaats van minister Norberto Ribeiro van Bestuur, Planning en Dienstverlening | Foto Bea Moedt

De Rijksministerraad heeft op voorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (foto) besloten om spoedadvies bij de Raad van State van het Koninkrijk te vragen over enkele maatregelen om te verzekeren dat de verkiezingen voor de Staten van Curaçao op 28 april 2017 ordentelijk verlopen.

Dat meldt Rijksoverheid.nl. Met een Algemene Maatregel van Rijksbestuur is voorgesteld de bevoegdheden die nodig zijn voor het organiseren van de verkiezingen op 28 april op Curaçao te beleggen bij de Gouverneur van Curaçao. In de maatregel is ook geregeld dat de Gouverneur zonodig landsdiensten kan inschakelen om de verkiezingen in goede banen te leiden.

Minister Plasterk tilt zwaar aan een goed verloop van de verkiezingen op Curaçao: ‘Het is van het grootste belang dat de bevolking van Curaçao zich in vrije en eerlijke verkiezingen kan uitspreken over de toekomst van het land. Er is de afgelopen tijd door het handelen van het interim-kabinet ernstig afbreuk gedaan aan de integriteit van het verkiezingsproces. Daarom vindt de Rijksministerraad het noodzakelijk de Gouverneur de bevoegdheden te geven om toe te zien op een ordentelijk verloop van de verkiezingen.’

De Rijksministerraad heeft verder vastgesteld dat het ontwerp-landsbesluit van de interim-regering van Curaçao om de verkiezingen af te gelasten in strijd is met de rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur. De Gouverneur heeft dat ontwerpbesluit terecht niet bekrachtigd.

Bron: ParadiseFM

3 Reacties op “PFM | RMR vraagt spoedavies Raad van State over ingrijpen in verkiezingsproces Curaçao

 1. Ben op het moment in Amsterdam, er is echt nuemand die zich druk hierover maakt. Ver van het bed show voor veel mensen.

 2. Bon bon enige manier om je niet te laten ringeloren door een stel schurken.

 3. Bron: Nu.nl
  Gouverneur Curaçao krijgt bevoegdheid organiseren verkiezingen
  Foto: Curaçao
  Gepubliceerd: 31 maart 2017 13:2131-03-17 13:21Laatste update: 31 maart 2017 13:5231-03-17 13:52
  Nederland grijpt in om de geplande verkiezingen op Curaçao op 28 april door te laten gaan. De gouverneur van Curaçao gaat de parlementsverkiezingen organiseren in plaats van het huidige interim-kabinet op het eiland.
  Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) heeft de maatregel van de Rijksministerraad vrijdag bekendgemaakt. Curaçao krijgt een zogeheten aanwijzing. Daarin staat ook dat gouverneur Lucille George-Wout overheidsdiensten mag inschakelen om de verkiezingen in goede banen te leiden.
  De maatregel moet voorkomen dat de verkiezingen worden afgelast door de huidige regering. ”Daar kan geen onduidelijkheid over zijn, de verkiezingen moeten doorgaan”, aldus Plasterk.
  Deze week werd al bekend dat de gouverneur van het eiland een besluit van de vorige week geïnstalleerde interim-regering om de verkiezingen uit te stellen, niet zou tekenen. De Rijksministerraad stelt vrijdag dat deze beslissing terecht is geweest.
  Grootste belang
  Het is volgens Plasterk ”van het grootste belang” dat de bevolking van Curaçao zich in ”vrije en eerlijke” verkiezingen kan uitspreken over de toekomst van het land. ”Er is de afgelopen tijd door het handelen van het interim-kabinet ernstig afbreuk gedaan aan de integriteit van het verkiezingsproces”, verklaart de minister de beslissing om de gouverneur te laten toezien op een goed verloop van de verkiezingen.
  Op 12 februari viel het kabinet-Koeiman op Curaçao. Direct daarna werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven, tot ongenoegen van een nieuwe coalitie onder leiding van voormalig minister-president Gerrit Schotte. In de nieuwe regering die onlangs werd geïnstalleerd is de partij MFK van Schotte de grootste. Zelf kan hij geen minister-president worden wegens een veroordeling voor ambtelijke corruptie en fraude.
  Door: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *