30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PFM | Shell kan aansprakelijk worden gesteld voor milieuschade

HomeMediaPFM | Shell kan aansprakelijk worden gesteld voor milieuschade
Shell kan aansprakelijk worden gesteld voor milieuschade
Shell kan aansprakelijk worden gesteld voor milieuschade

Het is niet onmogelijk om Shell aansprakelijk te stellen voor de milieuschade van de raffinaderij op het eiland. Al zal het lastig zijn. Dat blijkt uit de conclusies van een diepgaand onderzoek dat niet lang geleden, namelijk in 2010, vertrouwelijk aan het toenmalige eilandsbestuur werd aangeboden.

Daarover schrijft het Antilliaans Dagblad. Vijf jaar eerder stelde het Bestuurscollege Koninklijke Shell al per brief aansprakelijk voor handelingen of het nalaten daarvan die hebben geleid tot verontreiniging van het milieu; ook werd de verjaring van de onrechtmatige daden opgeschort.

Die zouden in strijd zijn met de contractuele verplichtingen die Shell aanging bij de verkoop van de raffinaderij – voor één symbolische gulden – in 1985. Het onderzoek dat in 2010 werd gepresenteerd aan het eilandsbestuur werd gestart nadat de Tweede Kamer daar een jaar eerder om had gevraagd.

Het werd op verzoek van de Refineria di Korsou uitgevoerd door advocatenkantoor Van Eps Kunneman. Een belangrijke conclusie was onder meer dat de waarde van de raffinaderij bij de verkoop in 1985 waarschijnlijk tussen de 100 miljoen en anderhalf miljard gulden negatief was.

Van mogelijke juridische acties tegen Shell is sinds de presentatie van het rapport niets meer vernomen.

Bron: ParadiseFM

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Zucht, in 1634 was toen de tachtig jaren oorlog met Spanje. Jij hebt toen het eiland Curaçao , zonder oorlog ingenomen. Jij hebt het bevolkt. Lees jouw geschiedenis. You can fool the people sometimes. But, you can fool them all the time. Ook wij hebben gevochten voor onze rechten. Hoe durf jij.

  2. Beste Zucht, niet ik heb deze problemen op mijn hals gehaald. In 1948, werd je op de vingers door het VN op de vingers getikt om orde op zaken te stellen binnen jouw koninkrijk. De overheid heeft niets toen kunnen kiezen. Nogmaals mevrouw Maria Leberia Peters mocht niet aan tafel zitten met de Shell en Venezuela. Daar werd die deal gemaakt. Feitelijk werd het eiland opgescheept met dit probleem door toedoen van jouw Nederland. In die tijd had het eilandje niets te vertellen. Wij zijn een banenrepubliek? Heb jij als Nederland bewust onderhouden. Het is erg de achterstelling die tot nu heerst. Wat jij nu zegt siert jouw. Zoek in het woordenboek wat eternalisatie betekent dan zal jij misschien begrijpen. Jij hebt mij hier na toe gehaald. nu dat wij wat Intellect hebben moeten wij verkassen. Wij hebben het recht om niet te bedelen maar te eisen voor de onrecht die ons in het verleden is aangedaan. Als jij zo graag ons weg wil ok, betaal mijn trip en alles wat erbij hoort. U heeft een snaar aangeraakt die in prinicipe hier niet thuis hoort. Als ik in 1795 was geboren, haden wij een groot probleem. In 1863 zou jij mooi weer spelen. In 2015 speel hetzelfde spelletje. Als jij over wij en zij wil praten, bestudeer jouw geschiedenis. In deze moderne samenleving waar wij gezamenlijk met elkaar op een positieve wijze ons, wij Nederlanders onze problemen moeten oplossen, zonder onderscheid van ras, geloof en geaardheid hoor jij kennelijk niet thuis. Ook u mag grijpen naar uw roots. Doe het als Wilders, bij hem weet ik wasr ik aan toe ben. Jij moet echt terug naar waar jij vandaan komt. Letterlijk op zijn Papiamento. Dan begrijp je me beter.

  3. Shell heeft destijds aangeboden de raffinaderij af te breken en de boel op te ruimen, ook de verontreiniging. De overheid wilde dat niet en koos ervoor de raffinaderij om niet (gratis) over te nemen.

    En dan wil men Shell of Nederland jaren later alsnog aansprakelijk stellen?

    Wanneer leert men in deze bananenrepubliek nu eens zelf de broek op te houden en verantwoordelijkheid te nemen?

    In plaats van steeds maar weer tegen Nederland aan te schoppen maar wel om de paar jaar als het geld weer op is bij Nederland te gaan bedelen, gretig verkondigend hoe erg het racisme en het kolonialisme van toen nu nog zijn.

    Als het inderdaad zo erg was, pak dan morgen het vliegtuig naar Afrika en dinsdag ben je er:

    07:04
    Willemstad CUR

    11:50
    Kaapstad CPT

    3 tussenstops
    46u 46min

    En anders stop met zeuren!

  4. Het gaat mij niet om alleen een zaak aan te spannen tegen de Shell. Het gaat bij om de slachtoffers die in eerste instantie door hun eigen overheid die de middelen had en heeft om de milieuvervuiling een halt toe te roepen aansprakelijk te stellen. Daarnaat zou de andere instellingen ook verantwoordelijk kunnen worden gesteld. Het om de bevolking groepen die jaren onder deze roof hebben geleefd. Bij gaat het om wie aansprakelijk is, ik denk in eerste instantie de overheid zelf. Vanwege hun nalatigheid.

  5. Pas op met consultants:.ze schrijven vaak wat hun opdrachtgever graag wil hebben. Zeker in een kleine gemeenschap waar de consultant zelf onlosmakelijk deel van uitmaakt. Vervolgopdrachten !
    ” maar het zal moeilijk zijn “. Dat spreekt boekdelen.

  6. Ik snap best dat van Eps Kunneman dit heeft gesteld………daar vallen miljoenen te halen voor duur betaalde advocaten. Maar in werkelijkheid zal er niet veel te halen zijn.
    Het asfaltmeer is, met toestemming van de overheid, tijdens WO2 ontstaan. Nu wordt het asfaltmeer weggehaald en verdient men daaraan een stevige boterham. De vervuiling door de ISLA gaat nog steeds door en veel succes om dan aan te tonen wat nu en wat vroeger is ontstaan. Bovendien lagen de milieunormen vroeger heel anders. En klagen over vervuiling, terwijl je zelf tegen alle uitspraken van de rechter toestaat dat de vervuiling doorgaat ? Kortom, dat gaat een jarenlange strijd in de rechtbank worden, waar alleen advocaten beter van worden.

  7. Het is de vraag of dat nog kan en of eventuele milieuschade niet vooraf is uitgesloten. Bovendien de eigen overheid doet nauwelijks iets aan het milieu. Dat is in de vorige eeuw al onderzocht door dr. Arjen van Rijn aan de toenmalige UNA en toentertijd onder meer door mijzelf aan de universiteit van Aruba. Sindsdien is er weinig veranderd. Want hoe schuldig Nederland en de Shell ook aan vervuiling zijn, de eigen overheden zijn net zo nalatig. Wel eens pootje gebaad in zee in de buurt van Parkietenbos of in een asfaltplas? Heel ongezond!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties