PFM | Statia voor méér autonomie desnoods naar Internationaal Gerechtshof

Nederland erkent uitslag 2014 niet

De Caribische gemeente Sint-Eustatius overweegt Nederland voor het Internationaal Gerechtshof te slepen. Het lokale bestuur strijdt al jaren voor meer autonomie, maar Nederland wil daar niet aan meewerken.

Dat zegt Clyde van Putten, coalitieleider van partij PLP, meldt Caribisch Netwerk. Van Putten overweegt om samen met zijn coalitiepartners naar het Internationaal Gerechtshof te stappen, als Nederland blijft weigeren om het gesprek over autonomie aan te gaan.

Sint-Eustatius heeft begin januari officieel protest aangetekend bij de Rijksministerraad en bij premier Mark Rutte. De premier heeft nog niet gereageerd. In 2010 werd Statia een bijzondere gemeente van Nederland. In 2014 werd een referendum gehouden onder de bevolking; daaruit bleek dat een meerderheid méér autonomie wilde.

Nederland erkent de uitslag niet omdat het verplichte opkomstpercentage van 60% niet werd gehaald. Van Putten bestrijdt dat. Op de oproeplijst stonden mensen, die al jaren dood waren, of al lang naar het buitenland waren vertrokken, zegt hij.

Bron: ParadiseFM

2 Reacties op “PFM | Statia voor méér autonomie desnoods naar Internationaal Gerechtshof

  1. Limburg, Zuid-Holland en Friesland overwegen dezelfde stap te zetten naar het Internationaal Gerechtshof. Meer autonomie !
    Het eiland Texel zal binnenkort een besluit daarover nemen.

  2. Statia mag gerust onafhankelijk worden hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *