28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PFM | Verdiepende concept-wet ruimtevaart bij Staten

HomeMediaPFM | Verdiepende concept-wet ruimtevaart bij Staten
Verdiepende concept-wet ruimtevaart bij Staten

De concept-Landsverordening ruimtevaart ligt bij de Staten. Dat weet het Antilliaans Dagblad. Het is een verdiepende versie op de eerdere Landsverordening zelfstandige luchtvaart.

Daarbij wordt de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit omgezet naar zelfstandig bestuursorgaan. Volgens de toelichting op de wet is het wachten daarop, pas daarna kan de wetgeving voor het reguleren van de ruimtevaart worden ingediend.

In de landsverordening wordt er volgens de krant vanuit gegaan dat vanaf volgend jaar twee ondernemingen in de wereld commerciële ruimteluchtvaarten gaan uitvoeren. Volgens de toelichting zijn de voordelen van de commerciële ruimtevaart op Curaçao dan ook groot en is het bovendien goed voor de portemonnee van het land.

Bron: ParadiseFM

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

  1. Is de raket al gebouwd dan? We krijgen steeds denkbeeldige foto’s van de een niet bestaande raket te zien. Zo ook hierboven!
    Of zoekt men een smanier om verkochte tickets terug te betalen via schadeclaims op Curacao?

  2. Space Platform Curaçao is een non-profit organisatie, ons doel is om communicatie tussen Stakeholders te bevorderen. Het is belangrijk dat Curaçao niet alleen aan XCOR de mogelijkheid biedt om op Curaçao te opereren, maar het ook mogelijk maakt voor andere commerciële ruimtevaart bedrijven om zich hier te vestigen. Naast de bekende Virgin Galactic en XCOR zijn er meerdere bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen van “Sub-Orbital Reusable Vehicles”. Commerciële ruimtevaart is veel breder dan alleen toerisme. Dit is een punt dat zeer onderbelicht is tot op heden.

    Artikel 1: http://www.spccuracao.com/the-space-advantage-series-an-introduction-to-spaceport-curacao/

    Artikel 2: http://www.spccuracao.com/pioneering-space-law/

    Artikel 3: http://www.spccuracao.com/the-space-advantage-series-cancer-curacao-and-microgravity/

    Antwoorden/reactie op uw vragen/stellingen:

    1. Jos: “Curaçao moet haar luchtruim delen met de raket met alle gevolgen van dien voor de burgerluchtvaart.”

    Het delen van luchtruim is een kwestie van logistiek en planning, als er goed gepland word zal er geen negatief effect zijn op de burgerluchtvaart. Verder stijgen en landen deze vaartuigen op Hato, hierdoor is de planning volledig in handen van onze lokale DC-ANSP. Daarnaast zijn commerciële ruimtevaartuigen flexibel in hun planning. Zij hoeven geen rekening te houden met de planning van een tweede luchthaven.

    2. “Curaçao moet haar landingsbaan delen met de raket met alle gevolgen van dien voor de burgenluchtvaart.”

    Deze vaartuigen zijn specifiek ontwikkeld om gebruik te kunnen maken van traditionele infrastructuur, dit is waar hun economische levensvatbaarheid vandaan komt. Zij zullen geen buitengewone last zijn voor onze landingsbaan. Daarnaast zijn deze voertuigen vele malen kleiner en lichter dan de gemiddelde lijnvliegtuigen.

    3. Jos: “Daarvoor in plaats krijgt Curaçao als ”cadeau” zware kosteneenheid overlast over het hele eiland. Huizen in de buurt worden minder waard door de trillingen.”

    Deze vaartuigen zijn specifiek ontwikkeld om gebruik te kunnen maken van traditionele infrastructuur, dit is ook waar hun economische levensvatbaarheid vandaan komt. Betreffende de vaartuigen van XCOR, zij zullen een geluidsproductie hebben dat vergelijkbaar is met de Fokkers die Inselair momenteel gebruikt. Ik trek uw aandacht voor het feit dat deze voertuigen erg klein en licht zijn. Hier een video van een 1:1 schaal model: https://www.youtube.com/watch?v=HPCS09V1j3s. Verder zal het vaartuig ver en hoog genoeg zijn als het door de geluidsbarrière gaat dat het geluidsnormen niet zal overschrijden.

    4. Jos:“Hoe wil je zoiets nu gaan doen op een dichtbevolkt eilandje? Hebben ze al naar de mening van de Curaçaoenaars gevraagd, of word die raket ons gewoon door de strot geduwd?”

    Gezien deze voertuigen niet voor meer overlast zorgt dan traditionele burgerluchtvaart snap ik niet hoe het “door de strot geduwd word” van de Curaçaoënaar. Indien genoeg mensen tegen het starten van een commercieel ruimtevaartindustrie op Curaçao zijn, kunnen zij via diverse kanalen actie ondernemen.

  3. Non-profit wil zeggen dat er geen winstoogmerk is. Een non-profitorganisatie heeft niet als doel winst te maken. Toch kan het zijn dat degenen die gebruikmaken van de diensten van een non-profitorganisatie daarvoor moeten betalen.<

    Wat heeft Curaçao dan hieraan? Dacht dit dit ''goed voor de Curaçaose portemonnee'' was.
    Curaçao moet haar luchtruim delen met de raket met alle gevolgen van dien voor de burgerluchtvaart.
    Curaçao moet haar landingsbaan delen met de raket met alle gevolgen van dien voor de burgenluchtvaart.
    Daarvoor in plaats krijgt Curaçao als ''cadeau'' zware kosteneenheid overlast over het hele eiland. Huizen in de buurt worden minder waard door de trillingen. Hoe wil je zoiets nu gaan doen op een dichtbevolkt eilandje? Hebben ze al naar de mening van de Curacaoenaars gevraagd, of word die raket ons gewoon door de strot geduwd?
    Vraag me af wat het eigen vermogen van die raket is. Het lijkt meer op een limonsna raket.

  4. Meestal maak ik me niet druk over stijl- en spelfouten in de Reacties, maar als ik dit moet beschouwen als officiële antwoorden van deze club krab ik me wel op m’n hoofd.

  5. Geeft Space Platform Curacao ook hierover een antwoord?
    Wat ik wel weet is dat de Chinese miljardairs met een zak vol miljarden naar Curacao willen komen om ECHT te investeren, en met eigen geld.
    Maar die andere is zo te lezen platzak en wil dat Curacao alles voor ze doet?
    Ja, zo zijn er wel meer geweest. Mooie plannen maar de belastingbetaler moet ze uitvoeren? En er is al geld uitgeleend aan hen heb ik begrepen?

  6. @opmerker

    Als antwoord op uw vragen:
    1. Ruimtevaart wetgeving is zeer complex en nieuwe territorium. Er zijn weinig tot geen analogieën. Hierdoor is het wet aangepast, herzien, aangepast herzien, en heeft het veel langer geduurd dan eerst voorzien voordat er een concept-is die aan staten gepresenteerd kan worden voor goedkeuring.

    2. De export vergunning voor Curacao is ook gaande, Wel heeft Curacao al goedkeuring gekregen om met het aanvraag process van start te gaan. Het gaat om extreme high-tech technologie ook hier zal het aanvraag process lang duren en gaat het om processen die voor het eerst plaatsvinden en waarvoor er geen analoog bestaat. http://knipselkrant-curacao.com//amigoe-doorbraak-in-ruimtevaartproject/

    Space Platform Curacao is een non-profit organisatie die de potentie van een commerciële ruimtevaart industrie op Curacao herkent. Voor meer infromatie over SPC en ruimtevaart kunt u ons website bezoeken http://www.spccuracao.com/media/

  7. @Jos,

    Het process om om Ruimtevaart-wetgeving te creëren is al jaren aan de gang. Het wetsvoorstel is meerdere malen herzien en aangepast om een winstgevend en veilige ruimtevaartindustrie mogelijk te maken. Gedurende dit process zijn meerdere regeringen gekomen en gegaan. Ik snap daarom uw punt/stelling over marionetten niet.

    Waardoor kijk u zo negatief naar dit project? Het is ook niet duidelijk wat er valt om “in te trappen”. U spreekt negatief over het project, maar geeft verder geen enkel context of informatie waarom het negatief of slecht zou zijn voor ons land.

    Space Platform Curacao is een non-profit organisatie die de potentie van een commerciële ruimtevaart industrie op Curacao herkent. Voor meer infromatie over SPC en ruimtevaart kunt u ons website bezoeken http://www.spccuracao.com/media/

  8. Februari 2010 Grote koppen in de kranten: “Hollands Glorie naar grote hoogte” “KLM stapt in ruimtereizen “Eerste ruimtevlucht vanaf eiland Curacao”op Curacao”

    In 2014 zelf 120 vluchten!!!
    De PAR stelt fl.420.000 beschikbaar voor opstellen ruimtevaart wetgeving fl.80.000 en fl.350.00 voor de Amerikaanse bouwer voor het verkrijgen van vergunningen om het “tuig” te kunnen exporteren.
    Er zouden zelfs al tickets verkocht zijn (175stuks ad $90.000) en als prijs aangeboden zijn.
    In augustus 2012 gaat het traject wetgeving commerciele ruimtevaart van start en zou in de eerste helft van 2013 aan de staten aangeboden worden.
    Het blijft echter een hele tijd stil. Het is nu bijna eind 2016 en nu is er pas sprake van een concept-wet!
    Wie wordt er nu voor de gek gehouden? Zeker als men in 2017 de eerste vlucht zou willen houden.
    Hoe staat het er voor met de exportvergunning in de VS? Of is die fl.350.000 weggegooid geld geweest of in de zakken van wie weet verdwenen?
    Of er ooit een ruimtevlucht vanuit Curacao zal plaatsvinden lijkt op een fatamorgana.
    Het zou wenselijk zijn dat overheid en investeerders opening van zaken geven die ook door derden gecontroleerd kan worden zodat de bevolking weet dat het geld niet in een bodemloze put verdwijnt.

  9. Ze hebben effe moeten wachten totdat hun marionetten aan de macht zijn?
    En weer zal Curacao erin trappen. Het was niks en het zal ook niks worden, voor Curacao dan. Onder PAR zijn al verschillenden miljoenen projecten de mist in gegaan. Curacao zit nu met de gebakken peren. Dit zal ook zo’n peertje worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties