PFM | VVD en SP: Sint Maarten moet situatie gevangenis aanpakken

Voortgangscommissie: Den Haag moet veel meer substantiële steun geven | Daily Herald

Als het aan regeringspartij VVD ligt gaat Nederland Sint-Maarten door middel van een aanwijzing dwingen om iets aan de gevangenis te doen. Dat zegt VVD-Kamerlid André Bosman. SP-Kamerlid Ronald van Raak deelt dezelfde mening.

Dat meldt Caribisch Netwerk. Gevangenisdirecteur, Edward Rohan, sloeg deze week alarm omdat ontsnappen of in opstand komen in de gevangenis eenvoudig zou zijn. Ook beschuldigt hij een groepje nachtbewakers van corruptie. Hij kan de corruptie niet aanpakken door ‘chronisch personeelstekort’. SP wil net als VVD dat Nederland ingrijpt, maar dan ‘door vooral bij te dragen.’

Beide partijen hebben Kamervragen klaar staan voor minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De zorgwekkende situatie in de gevangenis van Sint-Maarten is niet nieuw. Een Nederlandse Voortgangscommissie bezoekt iedere drie maanden het eiland om de ontwikkelingen te controleren; “ontwikkelingen zijn er nauwelijks”, vertelt voorzitter Nico Schoof.

In tegenstelling tot VVD rekent de Voortgangscommissie niet alleen Sint-Maarten af op het falen in de gevangenis; “Sint-Maarten is verantwoordelijk, maar Nederland moet veel meer substantiële steun geven. De opdracht is te groot voor Sint-Maarten alleen. Dat hebben we meerdere malen aangegeven bij de Nederlandse regering, maar we vinden geen gehoor.”

Foto Daily Herald

Bron: ParadiseFM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *