32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PI | HUNDU Een journalistieke connectie tussen inwoners Koninkrijk

HomeNieuwsPI | HUNDU Een journalistieke connectie tussen inwoners Koninkrijk

HUNDU biedt een transmediaal platform voor onafhankelijke (burger)journalistiek op en over Curaçao.

HUNDU biedt een transmediaal platform voor onafhankelijke (burger)journalistiek op en over Curaçao
HUNDU biedt een transmediaal platform voor onafhankelijke (burger)journalistiek op en over Curaçao

HUNDU betekent DIEP in Papiamentu, de taal van Curaçao. En dat is precies wat HUNDU gaat betekenen voor de nieuwsvoorziening op en over Curaçao: een transmediaal meertalig platform voor onafhankelijke journalistiek.

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit Nederland, Curaçao, Aruba en St. Maarten. Alle inwoners hebben een Nederlands paspoort en delen een gezamenlijke geschiedenis. De helft van de 300.000 Curaçaoënaars woont in Nederland. Wanneer je als Curaçaoënaar van Nederland je thuisland maakt, maak je kennis met nieuwe journalistieke normen en waarden. Dat betekent: meer diepgang, onafhankelijke bronnen en meer diversiteit.

Daarnaast blijf je het nieuws gemaakt op Curaçao volgen. Daar wringt de schoen. Zowel Transparency International als UNESCO hebben geconcludeerd dat onafhankelijke journalistiek op Curaçao onder grote druk staat. De kwaliteit van de journalistiek daar geeft reden tot zorg.

Zelfcensuur, grote commerciële en politieke invloed maken dat de pers zijn rol als waakhond binnen deze jonge democratie onvoldoende vervult. De inwoners van Curaçao blijven verstoken van diepgaand nieuws en dat geldt ook voor Curaçaoënaars in Nederland. De oceaan wordt alleen maar dieper en groter.

HUNDU wil een brug slaan tussen de wereld en Curaçao en nieuwsvoorziening op niveau bieden. HUNDU richt zich op journalistieke integratie binnen het Koninkrijk der Nederlanden met een collectief van onafhankelijke journalisten aan beide zijden van de oceaan door middel van een transmediaal platform met long reads en events.

Waarom is het vernieuwend voor de journalistiek?

HUNDU richt zich op onafhankelijke journalistieke producten vanuit een gebied waar pers beïnvloed wordt door commercie en politiek en waar maar weinig bekend is over wat er echt speelt. HUNDU biedt daarom nieuwsgaring, nieuwsduiding en opinievorming over de Caribische maatschappelijke actualiteit, voor koninkrijksburgers en geïnteresseerden aan beide zijden van de oceaan.

Naast dat de inhoud en herkomst van het nieuws nieuw is, werkt HUNDU op innovatieve wijze aan de journalistieke informatievoorziening voor Curaçaoënaars wereldwijd:

– Het is een transmediaal product. Er wordt een combinatie gemaakt van digitale overdracht van tekst, beeld, geluid en andere informatie, met events die het publiek betrekken in de nieuwsduiding.
– We bieden de koninkrijksburgers in de hele wereld een online tool voor het ontsluiten van hun informatie en nieuws via het HUNDU platform. We bouwen aan een kennisdatabase en archief: een publicatie box waarin content kan worden gedropt door de doelgroep. Deze content wordt volledig geautomatiseerd gepubliceerd en beschikbaar gesteld in verschillende talen (Nederlands, Papiamentu, Engels en Spaans). Het wordt ook omgezet naar een nieuwsfeed, die door de gebruiker weer op zijn eigen website kan worden gebruikt in de taal/talen die hij wenst. Daarmee bieden we een manier om nieuws naar de mensen toe te brengen via hun eigen websites en Facebook.
– Ons publiek krijgt een centrale rol bij het selecteren van potentiële verhalen. Het platform integreert burgerjournalistiek via sociale media, namelijk Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn.
– Taal is geen beperking. Het is een meertalig platform, waarbij Nederlands, Engels en Papiamentu (en soms ook Frans en Spaans) naast elkaar worden gebruikt in plaats van parallel vertaalt.
– Het nieuws komt vanuit Curaçao, maar ons speelveld is de wereld, over de zeeën heen. Wij richten ons op het omgekeerde Wereldomroep gevoel. Wij brengen de eilanden naar de wereld.

Welk probleem lost jouw idee op?

De praktijk van de journalist op Curaçao:
“Mijn hoofdredacteur zegt me: Was je bij organisatie X? Daar gaan we niks over schrijven. Ze weigeren nog steeds bij ons te adverteren.”
“Ik schrijf een nieuwsbericht over een maffiabaas, en vervolgens moet ik de naam eruit schrappen omdat hij de eigenaar is van het radiostation.”
“Ik ben ontslagen als hoofdredacteur van het nationale nieuws, omdat ik weigerde berichten van de ministers integraal over te nemen.”
“Ik stel een kritische vraag over overheidsbeleid en wordt door de minister president uit de persconferentie gezet.”

De berichtgeving over Curaçao in Nederland:
“Gerard Joling zwicht niet voor Curaçaose tijgermug”
“Curaçao laat bolletjesslikkers lopen”
“Koning en koningin wagen een dansje op Curaçao”
“Antillianen veroordeeld voor mensenhandel”

HUNDU wil afrekenen met de niet-objectieve, afhankelijke en gekleurde informatievoorziening op Curaçao en de beperkte en gekleurde berichtgeving in Nederland en daarbuiten. De afwezigheid van goede duiding van het nieuws en verdieping wordt door HUNDU getackeld. HUNDU neemt het wantrouwen in de journalistiek weg bij Curaçaoënaars aan beide kanten van de oceaan.

Curaçaoënaars zijn geen doelgroep die in het vizier ligt van de gevestigde nieuwskanalen in Nederland. HUNDU gaat een stem geven aan Curaçaoënaars uit en thuis in een journalistieke context.

Wie is de gebruiker?

HUNDU is er voor iedereen die interesse heeft in wat er daadwerkelijk gaande is in Curaçao en behoefte heeft aan de volledige context op een transmediale manier. In eerste instantie focussen we op de 150.000 mensen op Curaçao zelf en de 150.000 Curaçaoënaars in Nederland.

Er is bij hen grote behoefte aan een ander geluid. Curaçao kent alleen commerciële media. Uit het UNESCO onderzoek blijkt dat 55% van de bevolking behoefte heeft aan onafhankelijke publieke media, en 42% aan journalistiek van burger tot burger. Tienduizenden volgers in Nederland en op Curaçao vertrouwen op Facebook pagina’s van individuele Curaçaose burgers voor hun nieuwsvoorziening, omdat ze de Curaçaose journalistiek wantrouwen. HUNDU brengt onafhankelijk informatie, onder andere gevoed vanuit burgerjournalisten, langs de meetlat van journalistieke normen en waarden, zoals neergelegd in de Code van Bordeaux.

Waarom kan jouw idee succesvol zijn?

HUNDU bewijst dat het mogelijk is om onafhankelijk nieuws te brengen over Curaçao, voorbij de waan van de dag. HUNDU buit daarbij de mogelijkheden van internationale groei van het collectief uit met onafhankelijke nieuwsuitwisseling tussen de journalisten, gevestigd in Nederland én op Curaçao. Overzeese HUNDU redactieleden en burgerjournalisten houden elkaar zo wederzijds scherp en onafhankelijk.

Het succes van dit project is mogelijk omdat de financiering transparant plaatsvindt, via crowdfunding, events en onafhankelijke fondswerving. Het publiek snakt naar het onpartijdige verhaal achter het nieuws. Laten zien dat dat mogelijk is legt de basis voor een onafhankelijke toekomst van media op Curaçao.

Wie gaat het idee uitvoeren?

HUNDU wordt opgezet door een collectief van journalisten en onderzoekers op Curaçao. Ervaren journalisten én jong talent, voortgekomen uit UNESCO’s Media Master Classes Curaçao. Later wordt het collectief uitgebreid met redactieleden aan beide zijden van de oceaan.

Het collectief bestaat op dit moment uit:
– Corinne Leysner, producent, regisseur en journalist
– Favell Maduro, programmamaker, jongeren coach en onderzoeksjournalist
– Renske Pin, gepromoveerd communicatiewetenschapper, docent en onderzoeker op sociaal-maatschappelijk terrein met focus op media
– Crystal Boomgaart, social media strateeg, multimedia specialist, creative storyteller en fotograaf
– Shayenne Griejaloe, communicatiewetenschapper en evenementen coördinator
– Dick Drayer, antropoloog, onderzoeksjournalist en correspondent voor NOS/NTR/NRC Handelsblad
– Yves Cooper, onafhankelijk verslaggever op Facebook, nieuws activist en burgerjournalistiek facilitator

Het collectief weet zich gesteund door diverse adviseurs, waar onder Jeroen Pauw (Pauw, Talent Kitchen), Jörgen Raymann (Giray motivation en coaching BV), Marian Spier (TEDxAmsterdam), Saorla McCabe (UNESCO), Nelly Schotborg (lead researcher Transparency International) en Joseph Treaster (Miami University, former New York Times).

Het collectief heeft lokale en internationale partners: UNESCOs Media Development Programme Curacao, NOS, Persbureau Curaçao, Stichting Nieuwsvriendje, Purunchi Productions en RE-Quest Research & Consultancy.

Hoever ben je al?

Het collectief is opgericht, er zijn werksessies geweest met adviseurs en op dit moment wordt gewerkt aan een projectvoorstel, het ontwikkelen van het online platform en het opzetten van de eerste crowdfunding campagne voor een pilot. Deze pilot wordt de eerste online/offline event editie van HUNDU, te lanceren op de internationale dag van de pers: 1 september 2015. Deze pilot wordt ingezet om de behoefte aan HUNDU te valideren.

Wanneer is je project succesvol?

We beschouwen de journalistieke connectie tussen koninkrijksburgers als geslaagd, als het lukt onafhankelijke journalistiek over Curaçao een plek te geven in het media landschap. We streven daarom in het eerste jaar te komen tot minimaal 5.000 followers en 4 live streamed events met ieder minimaal 400 (online) bezoekers.

Wat ga je ermee verdienen?

We verdienen geld met crowdfunding, fondsen en events. Altijd transparant en niet commercieel. Eventuele winst wordt geïnvesteerd in journalistieke vernieuwing en kwaliteit. En er is meer te verdienen dan alleen geld: een goed geïnformeerd publiek.

Dit concept is ook interessant voor anderen: het is schaalbaar naar andere culturele groepen in Nederland, maar ook in de wereld. We bieden een concept wat vermarkt kan worden om lokale journalistiek over grenzen heen te brengen en kennis van bevolkingsgroepen wereldwijd op een slimme manier in te zetten. De techniek is mogelijk ook interessant voor universiteiten en andere kennisorganisaties.

Inschatting van de kosten.

Voor het opzetten van het transmediaal platform inclusief de publicatiebox willen we investeren in de technische bouw, het grafisch ontwerp, en ontwikkelen van de vertaaltool. Daarnaast zetten we onze onderzoeksjournalisten aan het werk voor het produceren van de pilot van HUNDU: een combinatie van een publiek event en de eerste online content. We schatten de kosten op meer dan 200.000 euro en daarom vragen we 100.000 euro aan.

Bron: Persinnovatie.nl

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties