Plant Bullenbaai kon nu af zijn

Op deze locatie op Bullenbaai had nu een nieuwe stroom- en waterplant kunnen staan.
FOTO ANTILLIAANS DAGBLAD ©

Willemstad – Dat er nu stroomschaarste is, komt ook omdat de regering Schotte (MFK) alle projecten binnen Aqualectra stopzette waaronder ook de bouw van een nieuwe stroom- en watercentrale op Bullenbaai als vervanging van de plant op Mundo Nobo. In deze maand augustus had het eerste deel van project al klaar kunnen zijn, met een capaciteit van 42 megawatt. In totaal zou de plant 84 opleveren.
Dit wordt gesteld door Dieudonné van der Veen, ex-financieel directeur van het nutsbedrijf.

,,De offerte voor de bouw was al gedaan eind 2009, begin 2010. Ook de gunning was erdoor. De voorgaande PAR-regering wilde er ook maar niet over besluiten, omdat de banken die een garantie afgaven, zekerheid eisten voor het kunnen aanpassen van de tarieven”, aldus Van der Veen.
Hij legt uit dat het plan macro-economische goed in elkaar zat. ,,Bullenbaai zou misschien wat duurder zijn, maar de ontmanteling van Mundo Nobo en de mogelijkheden voor toeristische ontwikkeling aldaar zouden dit nadeel opheffen.”

De financieel expert legt uit dat het ‘Solar Plan’ van Schotte van zonne-energie het hele net van Aqualectra zou destabiliseren.
Bovendien is volgens Van der Veen het onlangs ondertekende Memorandum of Understanding (MoU) al weer verlopen.

Schotte tekende niet lang geleden met het Spaanse bedrijf Assyce Fotovoltaica S.L. een MoU. Het akkoord met het Spaanse bedrijf zou volgens het ministerie van Algemene Zaken 160 miljoen dollar kosten.
De Raad van Commissarissen (RvC) en Aqualectra-directeur Darick Jonis hebben te hoge verwachtingen gehad van het molenpark.
,,Je bent weliswaar niet afhankelijk van olie en de olieprijs, maar wel van de grillen van de natuur. Daarom moet je altijd rekenen op 30 procent minder capaciteit. Een windmolenpark moet je ook niet meerekenen in je ‘veilig vermogen’. De back-up van het windmolenpark was Bullenbaai. Daar is Jonis de mist mee ingegaan. Het weer inzetten van 20 agrekko’s zou het grootste probleem nu oplossen”, aldus Van der Veen tot slot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *