Plasterk doet geen publieke uitspraken over de AIVD

plaskerk-2013DEN HAAG/KRALENDIJK — Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden) doet nooit uitspraken in het openbaar over de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen. Hij weigert daarom Kamervragen te beantwoorden over de vermeende illegale spionagepraktijken op Bonaire.

Onlangs vroeg het D66- Tweede Kamerlid Gerard Schouw tijdens het ordedebat een brief met uitleg van de minister, vanwege de berichtgeving in NRC Handelsblad over de spionageactiviteiten van de Nederlandse geheime dienst op Bonaire.
Ook de PvdA-parlementariërs Jeroen Recourt en Roelof van Laar hebben schriftelijke vragen over dit onderwerp gesteld.
De minister schrijft dat het niet mogelijk is om in het openbaar te reageren op het artikel, aangezien hij in het openbaar nooit uitspraken kan doen over operationele aangelegenheden van de AIVD.
Plasterk wil wel kwijt dat in het algemeen de AIVD handelt binnen de kaders van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv2002).
De onafhankelijke Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) houdt toezicht op de rechtmatigheid van dit handelen, aldus de minister.
NRC Handelsblad onthulde vijf dagen geleden dat de AIVD tussen 2005 en 2010 politici op Bonaire die met het Nederlandse kabinet onderhandelden over aansluiting bij Nederland, heeft bespioneerd.
Het betrof een illegale operatie die verborgen gehouden werd voor het toenmalige Antilliaanse kabinet.

bron: Amigoe

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *