Plasterk grijpt in op Sint Maarten

Gouverneur SXM Eugene Holliday

De Gouverneur van Sint Maarten, Eugene Holliday, heeft een aanwijzing gekregen inzake de screening van het nieuwe kabinet

CURAÇAO – De gouverneur van Sint Maarten moet zich ervan verzekeren dat het nieuwe kabinet op het eiland bestaat uit integere mensen. De eilandbestuurder heeft daartoe een zogeheten aanwijzing gekregen van de rijksministerraad, maakte minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) vandaag bekend.

Aanleiding is een rapport over de corruptie op het eiland, dat een paar weken geleden verscheen. Daaruit bleek dat er ernstige integriteitsschendingen zijn op Sint Maarten, waaronder machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Die schendingen doen zich ook voor bij het politieke bestuur.

Actieplan
Over enkele weken komt het kabinet met een actieplan om deze problemen aan te pakken. “Dan is het cruciaal dat de regering die dit gaat uitvoeren totaal integer is”, zei Plasterk. “De aanwijzing aan de gouverneur is dat die zich ervan moet verzekeren dat iedereen integer is.” De aanwijzing gaat verder dan een check op een strafblad. Plasterk eist een waarborg dat de nieuwe bestuurders die worden benoemd integer zijn en integer blijven.

Negatieve gevolgen
“Het is hoog tijd dat daar wat gebeurt”, vervolgde de bewindsman. “Als het eiland verder afglijdt met integriteitsschendingen is dat op een gegeven moment echt slecht voor de welvaart, voor de rechtsstaat en voor de mensen die daar wonen.”

Witteboordencriminaliteit
Het actieplan bestaat onder meer uit een versterking van de douane, politie, kustwacht en Openbaar Ministerie. Het OM krijgt een eenheid die zich specifiek gaat richten op witteboordencriminaliteit in de politiek.

© Novum

Bron: Versgeperst

Een Reactie op “Plasterk grijpt in op Sint Maarten

  1. Abraham Mossel

    Dit had ook moeten gebeuren met het kabinet Gerrit de Raaf. Maar door het zwakke optreden van onze loser minister Donner heeft Gerrit de Raaf & co het eiland leeg kunnen stelen en zitten wij het volk jaren op de blaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *