Plasterk nuanceert berichten over Gay Pride

plaskerk-2013DEN HAAG — Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de informatie over de Gay Pride op Curaçao enigszins genuanceerd. In antwoord op vragen van de VVD en PvdA schrijft hij dat de oproep tegen homoseksualiteit van PS-Statenlid Winifred Raveneau op persoonlijke titel was en dat het bovendien maar om één persoon ging.

Advertentie

“Ik wil het beeld dat verschillende parlementariërs deze oproep hebben gedaan, graag nuanceren. Mij is slechts een brief van één parlementslid bekend.
Over deze brief heeft de minister-president van Curaçao, tevens leider van de partij van het betrokken Statenlid, inmiddels verklaard dat deze op persoonlijke titel is geschreven en niet namens de Pueblo Soberano en evenmin namens de regering van Curaçao”

, schrijft Plasterk.
De Tweede Kamerleden André Bosman en Tamara van Ark van de VVD en Keklik Yücel en Roelof van Laar van de PvdA stelden afzonderlijk vragen over de Gay Pride van begin deze maand en de extra eisen waaraan de organisatie op het laatste moment moest voldoen.
Beide partijen wilden weten of de rechten en de veiligheid van homoseksuelen, lesbiennes en transgenders wel gewaarborgd worden op Curaçao.
Plasterk schrijft dat hem geen signalen bekend zijn dat de rechten van deze groep niet gerespecteerd zouden worden.
Hij verwijst naar een uitspraak van premier Ivar Asjes dat de regering de vrijheid van meningsuiting en demonstratie volledig respecteert.
Ook noemt hij de promotie van Curaçao als homovriendelijke vakantiebestemming door de Curaçao Tourist Board.
Het stellen van extra eisen tijdens de demonstratie is een beslissing die autonoom door de Curaçaose autoriteiten gemaakt werd.

“Het is aan de overheid van Curaçao om een afweging te maken in hoeverre het nodig is om aanvullende eisen te stellen aan de organisatie van de Gay Pride om daarmee de openbare orde en veiligheid te handhaven. De afwegingen die daarbij gemaakt zijn, zijn mij niet bekend aangezien dit een autonome aangelegenheid van het land Curaçao is”

, schrijft de minister. Plasterk besluit zijn brief met de opmerking dat de Nederlandse regering het homo-emancipatieproces wel ondersteunt met een jaarlijkse bijdrage aan het Pink Orange Akkoord project, waar behalve lokale homoorganisaties ook het COC bij betrokken is.

Vanzelfsprekend zal ik de ontwikkelingen op dit terrein binnen het Koninkrijk nauwgezet blijven volgen”, aldus Plasterk.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *