Plasterk zwijgt over AIVD-affaire

Minister Ronald PlasterkKralendijk – Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zegt dat hij niet kan reageren op de berichtgeving van NRC inzake AIVD-onderzoek op Bonaire.

In het ordedebat van 21 november 2013 verzocht het Tweede Kamerlid Schouw van D66 om een brief van de minister naar aanleiding van berichtgeving in de NRC van die dag over onderzoek van de AIVD op Bonaire. De leden Recourt en Van Laar van de PvdA stelden hierover al schriftelijke vragen. Plasterk zegt dat het voor hem niet mogelijk is om in het openbaar te reageren op het artikel.

,,Aangezien ik in het openbaar nooit uitspraken kan doen over operationele aangelegenheden van de AIVD. Ik kan de door de leden Recourt en Van Laar gestelde vragen dan ook niet in het openbaar beantwoorden. In het algemeen kan ik u zeggen dat de AIVD handelt binnen de kaders van de Wet op de inlichtingenen veiligheidsdiensten”, aldus Plasterk.

De onafhankelijke Commissie van Toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (CTIVD) houdt toezicht op de rechtmatigheid van het handelen van de AIVD. De NRC kwam vijf dagen geleden met een artikel over de Nederlandse inlichtingendienst AIVD. De dienst bespioneerde volgens de krant, tussen 2005 en 2010 politici op Bonaire die met het Nederlandse kabinet onderhandelden over aansluiting bij Nederland. Het betrof een illegale operatie die verborgen gehouden werd voor het toenmalige Antilliaanse kabinet.

De AIVD vergaarde via informanten op het eiland belastende informatie. Daaruit bleek dat de politici mogelijk corrupt waren en zich schuldig maakten aan grootschalig machtsmisbruik. Een informant met wie de krant sprak, verklaart ook over plannen van de AIVD om afluisterapparatuur te plaatsen. Het gaat om Ramonsito Booi, oud partijleider van de christendemocratische UPB en zijn rechterhand, gedeputeerde Burney El Hage.

Bronnen rond het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bevestigen dat de top van het departement bekend was met de AIVDinformatie. Afgelopen maandag diende een regiezitting in de zaak Zambezi. Daarin staan de Booi, El Hage en diens vrouw terecht wegens corruptie, valsheid in geschrifte.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *