Politur eindelijk operationeel

politur-2WILLEMSTAD — De langverwachte Politur, die officieel de naam Stichting Materieel Beheer Politur Curaçao draagt, is inmiddels operationeel. Dat bevestigde de bestuursvoorzitter van de stichting, Humphrey Josepha, tijdens de officiële opening van het eerste kantoor van dit korps bij Bapor Kibrá donderdag.

Advertentie

Waarnemend korpschef Martina is zeer tevreden dat het korps nu operationeel is.

Dit is een positieve uitdaging voor de lokale politie om te bewijzen dat die bekwaam is om de toeristen én de burgers te beschermen”, aldus Martina.

Josepha kondigde tevens aan dat er al plannen zijn om het wijkbureau Westpunt op te knappen, zodat de agenten begin volgend jaar een tweede kantoor hebben.
Bándabou krijgt prioriteit, gezien het stijgende aantal criminele activiteiten in die buurt.
Dit betekent echter niet dat dit bureau een Politur-wijkbureau zal worden, maar een steunpunt, legde Martina uit.
Naarmate het korps groeit zullen er tevens geleidelijk meer Politur-steunpunten komen in de toeristische gebieden, zoals onder andere Punda en Otrobanda, voegde hij daaraan toe.
Martina legde verder desgevraagd uit dat er altijd een office-manager aanwezig zal zijn in het kantoor bij Mambo Beach, om de toeristen die onder andere voor informatie binnenlopen te kunnen assisteren.
Verder zullen de agenten – afhankelijk van de binnengekomen meldingen – op een flexibele manier ingezet worden om te patrouilleren door de straten en langs de stranden van Curaçao waar toeristen zich het meest concentreren.
Politur zal tevens intensief samenwerken met andere (beveiligings)diensten, ter bescherming van toeristen in het bijzonder en lokale burgers in het algemeen.
Deze agenten moeten goed kunnen omgaan met de toeristen en moeten de vreemde talen goed beheersen.
De extra trainingen hiervoor zijn inmiddels gestart, aldus Josepha.

Financiering
Het korps is via een public private partnership (PPP) opgericht.
De agenten maken al deel uit van het politiekorps KPC.
De kosten voor materiaal, zoals transport en dergelijke, zullen gedragen worden door de private sector via de stichting Politur, die de beheerder is van het korps, en hebben dus geen effect op de begroting van het KPC.
Voor volgend jaar is er 1,2 miljoen gulden begroot voor materiaal.
Dit bedrag is echter nog niet beschikbaar.
Volgens Josepha zal er in het eerste traject een dringend beroep worden gedaan op de private sector.
Tevens zijn er plannen om in het tweede traject geld hiervoor uit het criminaliteitsfonds te halen.
Inmiddels heeft de stichting al enkele samenwerkingsovereenkomsten gesloten met ondernemers uit de private sector.
Zo is met ondernemer Mike Schoon onderhandeld voor het eerste kantoor van het nieuwe korps.
De oprichting van een dergelijk korps werd in het verleden vaak besproken.
Ook de voormalige minister van Economische Ontwikkeling Abdul Nasser el Hakim (MFK) heeft zich hierover gebogen en hij had zelfs een concept klaarliggen voor de oprichting van een zogenoemde Tourism Police Force.

Informatiecampage

Begin volgend jaar start er een informatiecampagne over Politur. Er zullen folders uitgedeeld worden en er zal ook een roadshow gehouden worden. Verdere promotie van ‘het merk’ Politur in het buitenland is ook zeer belangrijk, zegt Rudsel Godfried van CTB. Diverse landen zien het belang van de aanwezigheid van een Politur en Godfried is in verband hiermee ook tevreden met het feit dat Curaçao vorige week lid is geworden van de International Tourism Safety Association. De beëdiging vindt volgend jaar maart plaats, aldus Godfried. Hiermee wordt een sterk signaal afgegeven dat Curaçao er alles aan doet dat toeristen zich hier veilig kunnen voelen. Hij voegt eraan toe dat de CTB inmiddels al stappen heeft ondernomen in verband hiermee. Zo zijn er beveiligingsbeambten ingezet bij zeker negen stranden op het eiland, waaronder Baya Beach, en bij Watamula en omgeving.

bron: Amigoe

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *