Positief gesprek met Rutte’

WILLEMSTAD — Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco omschrijft de ontmoeting van gisteren tussen de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) en de Staten van gisteren als een positief gesprek.
Rutte doet deze dagen het Caribisch deel van het Koninkrijk aan.
Vanaf maandag was hij op Curaçao.
In de loop van vandaag vertrekt hij naar Bonaire.

Vlnr. onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang, Alex Rosaria (Pais), Hensley Koeiman (MAN), Humphrey Davelaar (PNP), Statenvoorzitter Marcolino 'MIke' Franco (Pais), de Nederlandse premier Mark Rutte, onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran, Zita Jesus-Leito (PAR), Elmer 'Kadè' Wilsoe, Amerigo Thodé (MFK) en griffier Silvin Cijntje.

Vlnr. onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang, Alex Rosaria (Pais), Hensley Koeiman (MAN), Humphrey Davelaar (PNP), Statenvoorzitter Marcolino ‘MIke’ Franco (Pais), de Nederlandse premier Mark Rutte, onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran, Zita Jesus-Leito (PAR), Elmer ‘Kadè’ Wilsoe, Amerigo Thodé (MFK) en griffier Silvin Cijntje.

De Nederlandse premier had gisterochtend een korte ontmoeting met Franco, waarna hij een vergadering bijwoonde met de voorzitters van alle Statenfracties.
Tijdens deze vergadering werd iedere fractievoorzitter in staat gesteld om gedurende twee minuten zijn of haar standpunt naar voren te brengen, waarna Rutte op het gestelde inging.

Tijdens dit gesprek werd er over tal van actuele onderwerpen gesproken.
Zo kwam het voorstel voor de Rijkswet personenverkeer van Rutte’s partijgenoot André Bosman, om met eisen te komen voor de vestiging van Curaçaoënaars, Arubanen en Sintmaartenaren in Nederland ter tafel.
Op Curaçao bestaat breed verzet tegen dit voorstel.
Tijdens het gesprek gaf Rutte aan dat de Nederlandse regering sowieso in de huidige kabinetsperiode met een eigen voorstel zal komen.
Over het verzet vanuit Curaçao gaf Rutte aan dat ‘we agree to disagree’.

Franco omschreef zijn eigen ontmoeting met de Nederlandse premier als een positieve eerste kennismaking.
Het is voor het eerst dat Rutte als premier Curaçao aandoet.

gesprek rutte-2De Staten hebben weer een gastenboek.
Huidig Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) constateerde bij zijn aantreden dat het parlement van Curaçao geen gastenboek had.
Hij besloot het gebruik te herintroduceren en de eerste die in het gastenboek mocht schrijven was de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD).
Overigens meldt de laatste Statenvoorzitter van de Nederlandse Antillen, Pedro Atacho (PAR) dat in zijn tijd als voorzitter, het parlement wel over een gastenboek beschikte, maar wat er na 10-10-’10 is gebeurt, is hij niet meer op de hoogte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *