Positieve reacties nieuwe beleidsplannen Wiels (PS)

Archief foto KKC

Archief foto KKC

PS-politici Helmin Wiels, Ivar Asjes en Elmer ‘Kadè’ Wilsoe kregen dinsdag overwegend positieve reacties op de beleidsplannen van de partij. Applaus was er voor het pleidooi voor deugdelijk bestuur en gratis onderwijs. Met enige geruststelling werd gereageerd na de uitleg dat de consensus-Rijkswetten niet van de ene op de andere dag aangepast moeten worden.

Meer dan tachtig belangstellenden, waaronder een aantal nieuwe gezichten, kwamen naar het Curaçaohuis in Den Haag om vragen te stellen en te luisteren naar de presentaties.

De centrale boodschap van alle drie is dat de nieuwe regering een andere koers heeft gekozen, die kans van slagen heeft.

Asjes benadrukte de stabiliteit van de regering en het draagvlak bij de bevolking.

“Dat was al te merken bij de onderhandelingen over de coalitie”, zei hij. Wilsoe legde de nadruk op de overeenkomsten tussen Nederland en Curaçao, verwijzend naar de twee staatssecretarissen die in opspraak zijn geraakt en waarvan er een zelfs is afgetreden. “Alleen noemen ze het een administratieve fout als het in Nederland gebeurt en corruptie als het op Curaçao gebeurt.”

Wiels legde uit waarom Pueblo Soberano niet gekozen heeft voor een coalitie met de MAN en de MFK.

“We hebben twee jaar lang een heleboel problemen gehad die je in normale omstandigheden zonder ruzie kunt oplossen. Maar het ontbrak aan volwassenheid. We konden kiezen om daarmee door te gaan of een oplossing zoeken voor de problemen van de laatste twee jaar.

Ik heb in 2010 al gezegd dat ik een zakenkabinet wilde, want politici willen alleen populaire maatregelen nemen. Echte oplossingen stellen ze uit. Maar problemen hebben geduld en komen terug.”

Als voorbeelden voor beleidsvoornemens noemde Wiels onder meer het zoeken van aansluiting bij landen in de regio voor de economische ontwikkeling van Curaçao, de aanpassing van het pensioen- en ziektekostenstelsel, de instelling van een begrotingskamer die alle contracten en aanbestedingen van tevoren controleert en de invoering van gratis onderwijs.

“Dat is geen populisme, maar een daad van beschaving. Het kan niet zo zijn dat kinderen niet naar school kunnen omdat er geen geld is. Het zijn knappe, intelligente kinderen.” Verder benadrukte hij ook dat hij geen corruptie zal tolereren. “Als iemand in de regering naar corruptie neigt, dan gaat hij naar huis of de bak in.”

 

Rijkswetten

Veel aandacht was er ook voor de relatie tot Nederland en de bezwaren die er zijn tegen de Rijkswetten. Met name Wilsoe benadrukte dat de Rijkswetten niet goed functioneren, bijvoorbeeld op het gebied van justitie, waar hij als minister twee jaar mee te maken had. “Als iets niet werkt, dan ga je als volwassenen met elkaar om de tafel zitten en zoek je een oplossing die wel werkt”, zei hij.

Maar Asjes benadrukte dat goed bestuur de eerste prioriteit is. “Als er goed bestuur is, dan heb je geen Rijkswetten nodig”, zei hij.

“In het vorige regeerakkoord werd gesteld dat gestreefd werd naar het beëindigen van de Rijkswetten. De nieuwe coalitie begint met goed bestuur. Dan dwing je respect af binnen het Koninkrijk. Het heronderhandelen over de Rijkswetten komt dan vanzelf”, zei hij. Wiels bevestigde dit:

“De Rijkswetten zijn tot stand gekomen omdat we na zestien jaar niet in staat waren tot goed bestuur. Omdat we te populair wilden zijn.”

De bezwaren tegen de Rijkswetten kwamen ook aan de orde tijdens het overleg dat de drie politici eerder deze week met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hadden. Omdat het een kennismakingsgesprek was, ging het niet zozeer om een harde eis maar om de mededeling dat de Rijkswetten, zeker in relatie tot de aanwijzing van de Rijksministerraad, voor problemen zorgen, zei Wiels desgevraagd na afloop.

De drie politici hadden verder een gesprek met hun kandidaat voor de post van gevolmachtigde minister. Wiels wilde geen namen noemen, maar zei dat de kandidaat wel aanwezig was bij de presentatie in het Curaçaohuis

 

Bron: Amigoe 20 dec. 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *