Premie bvz aangepast

Jardim: Gradatie aangebracht bij inkomensafhankelijke premie

José JardimWillemstad – Tijdens het wekelijks overleg van de Raad van Ministers is woensdag besloten toch enkele gradaties aan te brengen met betrekking tot de inkomensafhankelijke premie voor de basisverzekering (bvz).

Advertentie

Dat heeft minister van Financiën José Jardim desgevraagd laten weten.
Minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) Jeanne-Marie Francisca had een dag voor de vergadering een voorstel gedaan tot aanpassing van de inkomensafhankelijke premie.
Zo zou er onder meer gekeken moeten worden naar de armoedegrens en gezinssamenstelling.
Zo ver is het woensdag nog niet gekomen, maar wel is er overeenstemming bereikt door de Raad van Ministers op twee punten.

,,Er is besloten dat de mensen die alleen een AOV-uitkering krijgen plus een dertiende maand – waardoor ze net over de grens van 12.000 gulden per jaar heen gaan – worden gecorrigeerd zodat ze alsnog vrijstelling krijgen voor het afdragen van een premie”

, liet Jardim gistermiddag weten.
Dit besluit zal aan de Sociaal-Economische Raad (SER) voorgelegd worden.
Dit geldt ook voor het besluit dat is genomen omtrent loontrekkers.

,,Mensen die een inkomen hebben tussen de 12.000 en 18.000 gulden zullen niet de volledige 3 procent moeten betalen, maar daarvan zal de inkomensafhankelijke premie variëren tussen de 0,25 procent en 2,95 procent”

, aldus de minister van Financiën.
Minister Francisca liet gistermiddag tegenover deze krant weten de twee besluiten te zien als een ‘opening’.

,,Ik ben daar blij mee. Mijn uitgangspunt gaat verder, maar binnen de Raad van Ministers is het geven en nemen. Uiteindelijk zijn we hierop uitgekomen”

, aldus Francisca. Ook is er besloten dat er nog dit jaar een taskforce zal worden opgericht die toch ook gaat kijken naar aanpassing van de premie aan de hand van de armoedegrens en gezinssamenstelling.

,,Het belastingstelsel kent dit nog niet, maar we zouden bijvoorbeeld uit kunnen gaan van een gemiddeld inkomen per gezinssamenstelling”

, aldus de minister van SOAW.
Waar Francisca zich niet in kan vinden, is het feit dat de kosten volledig voor rekening van het ministerie van SOAW komen, zo stelt zij.

,,We zijn aardig ingekort op de begroting, terwijl we veel en complexe problemen kennen binnen dit ministerie. Met alle respect vind ik het absurd dat de kosten volledig voor SOAW zijn. Ik heb gevraagd wat de mogelijkheden zijn voor een aanpassing op de begroting, maar het geld zou er niet zijn. Hier moeten we toch nog een keer naar kijken, we zijn er niet uitgekomen.”

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *