Premier: ‘Speculaties ingrijpen voorbarig

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG — Wescot-Williams van St. Maarten vindt het absoluut te voorbarig om op dit moment te gaan hameren op de waarborgfunctie, oftewel ‘ingrijpen’ door Nederland.
Aanleiding zijn de invallen door het Openbaar Ministerie na het publiek worden van de zogenaamde ‘omkoop’video waarin Statenlid Patrick Illidge geld aanneemt van bordeelhouder Jaap van den Heuvel van de Bada Bing.

Dit weekeinde vonden bij zowel de woning en kantoren van het onafhankelijk Statenlid, als bij het bordeel invallen plaats.
Ook de Immigratiedienst werd bezocht.
Hierbij zijn documenten, computers, telefoons en USB-sticks in beslag genomen.
Het geld dat Illidge op de video aanneemt zou bedoeld zijn om bepaalde diensten te versnellen bij de Immigratiedienst.

Wescot-Williams deed een dringend beroep op de bevolking, maar ook aan de media, om vooral de kalmte te bewaren.

“De Veiligheidsdienst, hoewel onder de verantwoordelijkheid vallend van de premier, opereert als een onafhankelijke dienst en is daarin bevoegd hulp in te schakelen en informatie uit te wisselen met ‘gelijksoortige’ diensten van andere instellingen binnen het Koninkrijk.
Zolang dit maar conform de wetten van het land gebeurt”

, aldus de premier.

“Tot nu toe heeft onze Veiligheiddienst haar werk altijd gedaan binnen deze kaders.
Laat hen dan ook nu zonder verdere speculatie gewoon hun werk doen.
Het is absoluut voorbarig om op dit moment te gaan hameren op de waarborgfunctie.
Dit is naar mijn mening niet aan de orde.
De diensten functioneren en er zijn geen wetten overtreden of omzeild.”

Bordeelhouder Van den Heuvel verklaart dat hij de opnames aan Theo Heyliger, de leider van United People’s (UP), heeft gegeven. Heyliger was woest toen Illidge vorig jaar de UP verliet – de Calypso Coup – en samen met Romain Laville (ex-UP) en Frans Richardson (ex-National Alliance) in een coalitie met National Alliance stapte, zodat UP naar de oppositie werd gedirigeerd.

In de opnames zegt Illidge lelijke woorden over NA-leider William Marlin, wat zou duiden op spanningen binnen de coalitie.
Heyliger zou Illidge met de beelden willen confronteren om hem over te halen weer bij de UP te komen, zegt Van den Heuvel.
De betalingshandeling betreft het aflossen van een lening aan Illidge, die Van den Heuvel als een persoonlijke vriend beschouwt en die beelden zouden eruit geknipt worden.
De bordeelhouder, die momenteel in Nederland verblijft, heeft Cor Merx benaderd als advocaat.

Illidge kwam gisteren terug van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) in Nederland. Op de luchthaven liet hij in een korte reactie tegenover de pers weten ‘dat er de komende dagen nog veel meer onthuld zal worden en dat het eiland een paar donkere dagen tegemoet gaat’.

Meer hierover: Vuurwapens en gelekte e-mails

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *