32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Premiers met spoed naar Nederland | Antilliaans Dagblad

HomeLandenArubaPremiers met spoed naar Nederland | Antilliaans Dagblad

• Coalitie en oppositie Curaçao, Aruba en Sint Maarten tegen plan-Knops
• Rhuggenaath: Akkoord moet realistisch zijn en daadwerkelijk bijdragen

impasse in het Koninkrijk: drie van de vier landen zijn het hartgrondig oneens met het vierde land, Nederland | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De premiers Eugene Rhuggenaath van Curaçao en Evelyn Wever-Croes van Aruba zijn gisteren in verband met de Rijksministerraad, die morgen – vrijdag 10 juli – plaatsvindt, naar Nederland vertrokken.

Tijdens deze vergadering zal het nieuwe en uitgebreide voorwaardenpakket voor de CAS-eilanden (Curaçao, Aruba en Sint Maarten) in ruil voor verdere financiële noodsteun tijdens de coronacrisis, worden behandeld.

De regeringsleiders van de drie landen hadden dinsdag al laten weten niet in te zullen stemmen met de nieuwe voorwaarden van Nederland; een Consensusrijkswet ‘Caribische Hervormingsentiteit’ waarmee een deel van de autonome aangelegenheden zullen moeten worden opgegeven.

Daarom zijn twee van de drie premiers gisteren met spoed naar Nederland vertrokken. Rhuggenaath stelt dat het een uiterst belangrijke reis is en dat in Nederland kan worden gesproken over ‘mogelijke duurzame oplossingen ten behoeve van de Curaçaose bevolking’.

De gesprekken die de premier van Curaçao in Nederland gaat voeren, zijn vanuit de gedachte ‘ dat de landen samen tot een akkoord moeten komen, dat ten eerste realistisch is en daadwerkelijk bijdraagt aan de positieve ontwikkeling van Curaçao, maar dat ook de waardevolle relatie tussen de landen blijft versterken’ , zo werd gisteren in een persverklaring bekendgemaakt. Rhuggenaath keert zondag 12 juli terug. Gedurende zijn afwezigheid fungeert minister Steven Martina als vicepremier.

De minister-president van Sint Maarten, Silveria Jacobs, lijkt zich niet aan te (kunnen) sluiten bij de andere premiers. Hier werd gisteravond in de Staten van Sint Maarten wel nadrukkelijk op aangedrongen, maar het was niet duidelijk of Jacobs hier nog gehoor aan kan geven. Het parlement in Philipsburg is het er samen en breed over eens dat het jongste Nederlandse plan niet aanvaard kan worden.

Op Curaçao hebben de Staten voor vanochtend een vergadering opgeroepen, waarbij met zowel vicepremier Martina als minister Kenneth Gijsbertha van Financiën zal worden gesproken over de recente verklaringen van de Nederlandse premier Mark Rutte en staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties over de voorwaarden van Nederland in ruil voor een derde tranche noodzakelijke liquiditeitssteun. De coalitie en oppositie lijken vooralsnog op één lijn te zitten en tegen de door Nederland gestelde aanvullende condities te zijn. Dit blijkt uit uitlatingen van Stephen Walroud van de grootste regeringspartij PAR en Gilmar ‘Pik’ Pisas van oppositiepartij MFK.

Ook op Aruba bestaat politieke eensgezindheid. Alle fracties zijn het oneens met het pakket dat door de regering in Den Haag maandag werd voorgeschoteld en waarover morgen in de Rijksministerraad wordt vergaderd. Dat geldt voor MEP, AVP, POR en RED, maar zelfs buitenparlementaire partijen steunen het ‘nee’ van Wever-Croes.

Daarmee is er een impasse in het Koninkrijk: drie van de vier landen zijn het hartgrondig oneens met het vierde land, Nederland, waar ze echter voor dringende financiële hulp direct afhankelijk van zijn.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. De regeringen op de eilanden zijn echt het probleem, Nederland wil helpen met noodhulp, geld waar de Nederlandse burgers van hun loon voor moeten betalen door middel van belastingen. Maar Nederland weet dat als zij gewoon een bedrag over maakt het geld niet of maar gedeeltelijk bij de mensen terecht komt, of bij draagt aan een duurzame zelfstandige situatie op de eilanden. Daarnaast is het geld van Nederland, het is dan ook heel redelijk dat men er op toe wil zien en zelf kijken waar ze dit het beste kan uitgeven, zoals in de zorg of het onderwijs. De regeringen hebben jaren lang hun zakken gevuld, opdrachten aan vrienden gegund, rijken en bedrijven die weinig belasting betalen enz en ook geen reserves opgebouwd, ten kosten van de bevolking op de eilanden. Nu willen ze die machtspositie verdediging. Daar komt nog bij dat het ambtenaren apparaat te groot is voor de inkomsten die binnen komen, meer ambtenaren betekent minder zorg, goede leraren, voedselhulp, slechtere wegen enz, want geld kan immers maar 1x uitgegeven worden. Ik hoop dat de burgers op staan om er echt op toe te zien dat elke euro goed word besteed en er in t vervolg ook eerlijke belastingen zijn en een gezond financieel beheer, want als de regeringen wanbeheer doen gaat dat ten kosten van de bevolking, er zijn genoeg eilanden zoals Haiti met enorme schulden, een paar rijken, die bv geld konden lenen op naam van het eiland, zichzelf konden uitbetalen & daarna vertrokken & een bevolking in extreme armoede die met de schulden achter blijft. Ik hoop echt dat de bevolking van de eilanden het heft in eigen handen neemt en er op toe wil zien dat elke gulden dollar of euro zo goed mogelijk besteed word in t belang van het eiland en de eilanden er ook sterker door worden, zodat zij de lokale economie stimuleren en bijvoorbeeld het eiland aantrekkelijker maken voor toeristen. Je krijgt dan vanzelf weer goede banen. Maar voor nu is het vooral belangrijk dat noodhulp op de goede plek komt bij de bevolking & niet op gaat aan de hoge salarissen van de top van de regering op de eilanden.

  2. @ De Jury, dat klopt. Ik vraag me echter af of er weet is van de komst van deze clown. Waarschijnlijk dacht men dat clown Begina zou komen opdraven om minutenlang UHME UHME UHME te zeggen in de microfoon. Nu zal het loopjongetje worden die stampvoetend komt vertellen dat hij een gelijkwaardige partner is

  3. @Tico Martina,
    de ministers-president van de eilanden hebben het recht om de vergaderingen van de RMR bij te wonen ( i.p.v. hun gevolmachtigde ministers). Ik ga er van uit dat zij de RMR van hun komst op de hoogte hebben gebracht.

  4. En daar gaat het koor weer om als een koning en koningin te willen ontvangen op Schiphol NL , reken er maar op dat Ruggie zijn eigen taxi moet betalen. Dito het hotel waar hij met zijn hulpjes in trekt. Zal mij benieuwen waar ze mee thuis komen, ik denk met weinig tot niks nada nopes, misschien een zak Engelse drop en Haagse koekjes, als ze massel hebben krijgen ze eindelijk eens een paar klompen mee uit Volendam. Doei Ruggie en consorten cq landlopers/klaplopers.

  5. Billenaath gaat dus onaangekondigd en niet op uitnodiging naar Den Haag toe. Ik vraag me af of dat zomaar kan? Er zijn toch Corona maatregelen dus moet die clown niet in quarantaine? Is er een plaatsje voor hem vrij dan? En die andere clown Begina dan komt hij ook? Ik hoop dat Bosma, Wilders en de rest die clown Billenaath hem flink de oren wassen. Hopelijk houden ze hem daar in Nederland trouwens, hij zal niet gemist worden. Misselijk ventje. En is Sushi met haar dikke reet ook al op een dubbele business class stoel gesignaleerd? Zij is staatsrechtelijk onderlegd dus zal wel hoge ogen gooien daar. Of durft zij toch niet zonder schoothondje Sluis en Alvido Daal?

  6. Is een video conference niet meer mogelijk! Beginnen ze weer met heen en weer vliegen over de hele wereld met grote delegaties zoals voorheen? Wat was ook al weer het totale bedrag wat er jaarlijks uitgegeven wordt aan reis en verblijf kosten? Weet je hoeveel mensen van het geld wat deze reis weer kost een voedselpakket hadden kunnen krijgen.
    Het is toch heel simpel, als je niet eens bent met het pakket wat Nederland eist aan hervormingen, wat hun goed recht is dan ga je toch de kapitaalmarkt op om het geld te lenen? Ja je moet dan wel wat rente betalen maar je blijft baas in eigen huis toch? Bekijk het eens vanuit Nederlandse zijde, oftewel de veel betalende Nederlandse burgers die al jaren uitgeknepen worden omdat er regels nageleefd dienden te worden opgedragen in dit geval door de EU, hebben we ook moeten accepteren? Hoe je het went of keert. Aruba was al technisch failliet voordat de crisis begon en ondanks stevige en juiste adviezen heeft Aruba hier niets mee gedaan want hun konden het zelf wel oplossen. Kom niet met het verhaal dat 2020 een surplus zou hebben op de begroting die pas medio mei ter beschikking was en waar de meest rare ad-hoc inkomsten al werden meegenomen. De overheid blijft zijn eigen inwoners maar voor de gek houden. Het enige wat Nederland nu vraagt is voor herstructurering van het overheids apparaat en de hoeveelheid ambtenaren indammen want je zult nooit een land kunnen besturen en uit de schulden halen als 60%van alle inkomsten nodig zijn om het logge apparaatje van rijke beloningen te voorzien. Nu zie je heel duidelijk de kloof tussen arm (de harde werkers) en rijk ( de zelfverrijking club overheids dienaren) Aruba het is gewoon je eigen schuld alleen nu komt het wat sneller uit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties