Pretu was enige niet-gecontroleerde gedetineerde

Rapport Landsrecherche:

Pretu-300x199WILLEMSTAD — Luigi ‘Pretu’ Florentina was op de avond van zijn dood samen met drie andere verdachten opgesloten in het cellencomplex in Barber. Florentina was echter de enige verdachte die niet, conform de huisregels aldaar, regelmatig werd gecontroleerd. Dat blijkt uit het rapport van de Landsrecherche waarover deze krant beschikt.

De resultaten van dit rapport komen grotendeels overeen met de resultaten van andere onderzoeken naar de dood van Florentina op 6 september.
Het Landsrecherche-rapport geeft wel meer details over wat er zich op die avond heeft afgespeeld, aan de hand van onder andere de getuigenverhoren en de onderzochte camerabeelden.
Zowel

  • de politietop,
  • hoofdofficier van justitie Heiko de Jong,
  • de beveiligingsmedewerkers als
  • de medegedetineerden

werden gehoord.
De Landsrecherche bevestigt dat Florentina zeker drie uur lang niet werd gecontroleerd.
Conform de huisregels moet een gedetineerde eenmaal per twee uur gecontroleerd worden. Volgens de Landsrecherche kan worden vastgesteld dat die twee-uren-termijn bij overige gedetineerden steeds in acht werd genomen.
Deze termijn is bij Florentina echter tot twee keer toe overschreden met respectievelijk 28 en 45 minuten, waarbij bij hij zich in die laatste periode (van vijf voor acht uur tot zes over elf ‘s avonds) heeft opgehangen.
Verder blijkt uit het rapport dat er schriftelijk geen specifieke instructies werden gegeven aan de beveiligingsmedewerkers, ten aanzien van de regelmaat noch de inhoud van de controles op Florentina.
Op 3 september zijn wel drie specifieke instructies op papier gezet en in het kantoor van de medewerkers opgehangen.
Daarop stond dat Florentina (opgesloten in cel nummer 3) en een medegedetineerde die opgesloten was in cel 6 niet samen mochten luchten of elkaars cel voorbijlopen.
Een reden hiervoor wordt in het rapport niet genoemd.
Daarnaast stond dat alles wat voor Pretu werd afgeleverd, gecontroleerd moest worden door de agenten van het Arrestatie- team (AT) en dat alleen het AT de cel van Pretu elke dag mocht controleren.
Uit onderzoek blijkt echter dat alleen de bewakers de controles uitvoerden.
Tevens wordt door de Landsrecherche bevestigd dat Florentina geen verdedigingsletsels had aan zijn lichaam, wat een duidelijke indicatie is dat de man zelfmoord heeft gepleegd.
bron: Amigoe

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *