Prijsdaling in december 0,7 procent

Belangrijkste wijziging in ‘Kleding en schoeisel’, ‘Wonen’, ‘Vervoer en communicatie’

consumentenprijsindexcijferWillemstad – Het zogenoemde consumentenprijsindexcijfer (CPI) van Curaçao is in de maand december 2012 met 0,7 procent gedaald ten opzichte van november 2012; van 122,4 naar 121,6. Aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De prijzen waren in de laatste maand van vorig jaar dus 0,7 procent lager dan in november; de inflatie over heel 2012 bedraagt 3,2 procent, zoals het Antilliaans Dagblad gisteren berichtte. Over de prijsontwikkeling op Curaçao tussen december 2011 en december 2012, meldt het CBS het volgende: het CPI nam tussen december 2011 en december 2012 toe van 118,6 naar 121,6; een stijging van 2,5 procent.

,,Dit cijfer geeft weer hoeveel duurder de maand december van het afgelopen jaar was ten opzichte van de maand december van het jaar daarvoor.”

Wordt alléén gekeken naar de maand december dan zijn de bestedingscategorieën die de belangrijkste prijswijziging vertoonden:

  • ‘Kleding en schoeisel’ (+1,4%),
  • ‘Wonen’ (-1,6%)
  • en ‘Vervoer en communicatie’ (-0,8%).

* De prijsontwikkeling van ‘Kleding en schoeisel’ werd veroorzaakt doordat kleding 1,6 procent duurder werd.
* De prijsontwikkeling van ‘Wonen’ werd vooral bepaald door de prijsdaling van energie- en waterverbruik met respectievelijk 6,1 en 3,5 procent.

* De prijsontwikkeling van ‘energieverbruik’ werd vooral bepaald door de daling van het elektriciteitstarief met 7 procent.

* De prijsontwikkeling van ‘Vervoer en communicatie’ balanceerde tussen enerzijds de prijsstijging van ‘nieuwe auto’s’ met 2 procent en anderzijds de prijsdaling van ‘kosten van autorijden’ en ‘communicatie’ met respectievelijk 3 en 2 procent.
De product- en dienstengroep ‘kosten van autorijden’ werd vooral beïnvloed door de prijsdaling van benzine met 6 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *