Pro Alfa kan weer draaien

WILLEMSTAD — Stichting Pro Alfa heeft 300.000 gulden toegezegd gekregen om haar alfabetiseringprojecten te kunnen vervolgen.
Dat maakte de regering maandag bekend. De stichting ontving in het verleden subsidie van Amfo, maar sinds de subsidiekraan uit Nederland is dichtgedraaid moest de organisatie haar eigen boontjes doppen.

Premier Ivar Asjes (PS) zegt dan ook blij te zijn dat de Curaçaose samenleving dit project nu steunt met de opbrengt van belastinggelden.
De subsidie wordt via Reda Sosial overgemaakt.
Dit fonds voor sociaal economische ontwikkeling op het eiland zal aanvankelijk 1,2 miljoen gulden onder sociale projecten verdelen.

De 300.000 gulden is volgens Pro Alfa-voorzitter Jenny Fraai een peulenschil.
De stichting draait jaarlijks op een begroting van 600.000 gulden.
Desondanks zal Pro Alfa per 1 augustus weer haar deuren kunnen openen voor de meer dan 300 cliënten die ingeschreven staan.
De stichting geeft naast alfabetiseringlessen ook training in basale dingen zoals het maken van een begroting voor een huishouden, wereldoriëntatie en computerles.
Doel is om het zelfvertrouwen van de cursisten te vergroten en hen in staat stellen om volwaardig mee te draaien in de maatschappij.
Personen die een cursus hebben gevolgd kunnen na afloop aan de bak als een hulpje van onder anderen een automonteur of timmerman.
Maar ze kunnen er ook voor kiezen om door te stromen naar een vakopleiding bij tweedekansonderwijs Feffik.

Volgens Fraai zijn de meeste cliënten functioneel analfabeet.
Ze hebben wel scholing gehad maar kunnen niet genoeg lezen en schrijven om zich staande te houden in de maatschappij.
Deze groep, ook wel bekend als ‘drop-outs’, bestaat veelal uit personen tussen 16 en 36 jaar. Dan is er ook de groep jonge immigranten die absoluut geen letter kunnen lezen.
Ook deze groep wordt door Pro Alfa opgevangen.
Volgens Fraai is het aantal functioneel analfabeten alarmerend, ‘maar in een relatief korte tijd kunnen deze mensen geholpen worden’, aldus Fraai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *