Problemen Korpodeko

100 dollar newWillemstad – Korpodeko verkeert in financieel zwaar weer. Meer dan 50 procent van de verleende leningen worden niet terugbetaald en vorig jaar had de ontwikkelingsbank te maken met een verlies van wel 5,9 miljoen gulden.

Dat heeft minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling (PAIS) gisteren bekendgemaakt. De minister wil Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) in de arm nemen voor een financieel onderzoek bij Korpodeko, waarbij de aandacht vooral wordt gericht op het proces voor het uitkeren van leningen.
Dat het niet zo goed gaat met de ontwikkelingsbank, werd voor minister Palm pas echt duidelijk nadat Korpodeko in september brieven heeft gestuurd naar Curinde en Curaçao Ports Authority (CPA) waarin werd aangegeven dat zij de intentie heeft om de aandelen bij beide instanties aan derden door te zullen verkopen.
Bij CPA heeft Korpodeko 5 procent van de aandelen.
Minister Palm zei gisteren zich ernstige zorgen te maken over de financiële situatie, maar vooral ook omdat het bestuur in het verleden – toen een soortgelijk onderzoek werd aangekondigd – geweigerd heeft mee te werken.
Volgens de minister van Economische Ontwikkeling die onlangs de jaarrekeningen van Korpodeko vanaf 2008 tot 2012 heeft bestudeerd, had de ontwikkelingsbank in 2008 en 2009 te maken met positieve resultaten.
De jaren die volgden, ging het echter steeds verder de mist in. Zo had Korpodeko in 2010 te maken met een verlies van 4,3 miljoen gulden.
De twee daaropvolgende jaren kampte Korpodeko met verliezen van respectievelijk 5,6 miljoen gulden en 5,9 miljoen gulden.
De minister van Economische Ontwikkeling heeft inmiddels een brief gestuurd naar het bestuur van Korpodeko – die bestaat uit vertegenwoordigers van de regering, van de zakenwereld en de vakbonden – om hen op de hoogte te stellen van het onderzoek en waarin hij ook aangeeft hun medewerking te verwachten.
Palm liet gisteren weten graag te willen weten hoe het komt dat een instantie zoals Korpodeko nu in financiële problemen verkeert.
Hij hoopt dat dit door het onderzoek van Soab duidelijk wordt.
Wel was bekend dat de ontwikkelingsbank te maken heeft met niet-terugbetaalde leningen. Onder de meer dan 50 procent van de leningen die niet terug worden betaald, bevindt zich ook de failliet verklaarde vliegmaatschappij DAE.
Die hadden uiteindelijk een schuld opgebouwd van 14 miljoen gulden.

,,Dat is geld waar je in principe naar kan fluiten”, zo liet Palm weten.

,,Maar naast de situatie van DAE hebben we ook te maken met veel andere instanties die hun lening niet terugbetalen.”

Deze krant heeft gisteren getracht contact te leggen met Korpodeko-directeur Chesron Isidora, maar hij was onbereikbaar voor commentaar.

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *