Proces parlementaire enquête in gang gezet

 

WILLEMSTAD — De Commissie Justitie van de Staten komt op vrijdag 25 mei bijeen om het te hebben over de parlementaire enquête naar het functioneren van de Veiligheidsdienst Curaçao, zijn voorganger de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen (VNA) en de onderzoeksmethodes van het Openbaar Ministerie (OM).

Er moet een voorstel worden opgesteld dat in de Centrale Commissie en uiteindelijk in een openbare vergadering van de Staten moet worden goedgekeurd. Het verzoek om een parlementaire enquête deed premier Gerrit Schotte (MFK) tijdens zijn presentatie van de resultaten van een onderzoek bij de VDC.

Dit onderzoek was aanleiding voor de regering om een vergaande reorganisatie van de VDC aan te kondigen, alsmede een operational shutdown van de inlichtingendienst. Een Statenmeerderheid ging aan het eind van de vergadering akkoord met een motie waarin melding werd gemaakt van de door Schotte verzochte parlementaire enquête.

In een brief van Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) aan PNP-Statenlid Humphrey Davelaar stelt Asjes dat hij zich er voor zal inzetten dat uiterlijk 1 juni een voorstel voor een parlementaire enquête naar de Commissie Justitie gestuurd wordt.

Aan deze belofte is nu dus voldaan, aangezien de vergadering van de Commissie Justitie voor volgende week vrijdag is opgeroepen. Een beslissing over onder meer het budget, aantal leden en de definitieve opdracht en reikwijdte van de parlementaire enquête wordt in een openbare vergadering van de Staten genomen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *