Protest bij slavernijherdenking

Protestanten verstoorde de toespraak van vice-premier Asscher Foto |  ©ANP .

Protestanten verstoorde de toespraak van vice-premier Asscher
Foto | ©ANP .

Demonstranten hebben in het Oosterpark in Amsterdam de nationale herdenking van het slavernijverleden verstoord. Ongeveer twintig betogers hielden een protestactie op het moment dat vice-premier Asscher een toespraak zou houden.

Asscher vertegenwoordigt de Nederlandse regering: dezelfde regering die de zwarte gemeenschap respectloos behandelt, geen nationale herdenking wil, VN-verdragen naast zich neerlegt en zich niets aantrekt van de pijn en zorgen van de zwarte gemeenschap”, riep een betoger.

,,Wij zijn hier om te voorkomen dat vice-premier Asscher namens de Nederlandse regering onze voorouders nog langer beledigt met loze woorden.”

Geen excuus
Sommige betogers liepen erbij als geketende en geboeide slaven.
Ze droegen een bord bij zich met de tekst ‘Nog steeds geen excuses’. Het protest was georganiseerd door groepen die strijden tegen racisme en discriminatie, waaronder Nederland Wordt Beter en Zwarte Piet Niet.

Na het protest hield Asscher alsnog zijn toespraak. Daarin zei hij dat hij dankbaar is dat mensen hun woede en emotie uiten. Toch zei hij dat de demonstranten

de kans op verzoening missen” door te stellen dat het protest alleen van henzelf is. “Hun emotie en woede is de onze, als we ons realiseren dat er in Nederland nog steeds racisme en discriminatie is.”

Onvermijdelijk proces
Ook burgemeester Van der Laan zei dat hij begrijpt dat de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap soms boos wordt over de trage erkenning van de pijn en het lijden van de mensen die tot slaaf werden gemaakt.

Maar neem van mij aan dat het een onvermijdelijk proces is. Er is geen weg terug“, zei Van der Laan.

Bij de slavernijherdenking was dit jaar ook VN-functionaris Verene Shepherd, die vorig jaar kritiek had op het fenomeen Zwarte Piet.

Ze noemde dat “een terugkeer naar de slavernij”.

Na de herdenking had ze samen met VN-collega’s een gesprek met burgemeester Van der Laan, waarover niets naar buiten is gebracht.

Bron: NOS.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *