30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | PS eist terugdraaiing garantstelling obligatielening haven St. Maarten

HomeMediaAmigoe | PS eist terugdraaiing garantstelling obligatielening haven St. Maarten
Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) |  foto: HH
Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) | foto: HH

WILLEMSTAD — Een groep van meer dan 300 aanhangers van Pueblo Soberano stond vanochtend vroeg voor de ingang van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

De aanwezigen eisten dat de garantstelling van de Centrale Bank voor een emissie van 300 miljoen gulden ten behoeve van de St. Maarten Harbour Holding (SMHH) wordt teruggedraaid.

De Raad van Commissarissen (RvC) van CBCS vergaderde vandaag vanaf negen uur ‘s ochtends over het besluit van de directie van de CBCS om akkoord te gaan met de garantstelling. Steun, applaus en gejuich waren er voor de Curaçaose RvC-leden, terwijl hun Sintmaartense collega’s met gejoel werden ontvangen. Ook gejoel was er voor de zevende commissaris Robert Pietersz, die te voet bij het gebouw aankwam. De anderen waren per auto aangekomen. Op een bepaald moment werd de ingang van het bankgebouw geblokkeerd, maar op aandringen van PS-leider Wiels en de politie werd er een doorgang vrijgemaakt.

Volgens Wiels moesten de RvC-leden toegang tot het gebouw krijgen om de beslissing over de garantstelling terug te kunnen draaien, maar hij waarschuwde: ‘als ze dat niet doen, dan zullen zij het gebouw niet kunnen verlaten’.

Vanuit de Curaçaose regering is er met verontwaardiging gereageerd op de garantstelling. Financiënminister George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK) stelt, hierbij gesteund door de Curaçaose RvC-leden van de bank (Glenn Camelia, Renny Maduro en Lincoln James, red.), dat de garantstelling tegen de statuten en het beleggingsbeleid van de CBCS indruist.

De Sintmaartense RvC-leden Jairo Bloem, Marcia Illidge en Robbie Ferron en de regering van St. Maarten zijn het hier niet mee eens. PS-leider Helmin Wiels is ook tegen de garantstelling en riep op tot de manifestatie van vanochtend. Meer dan 300 mensen kwamen opdagen. Ze verzamelden zich voor de ingang van de Centrale Bank te Scharloo en werden via luidsprekers toegesproken door Wiels.

De PS-leider had er geen goed woord voor over dat belastinggelden van Curaçao gebruikt zullen worden ten behoeve van St. Maarten. “Op St. Maarten betalen ze geen invoerheffing. Wil je hier een auto importeren, dan betaal je 26 procent invoerheffing, maar ook 6 procent omzetbelasting. Dus als je een auto van 30 duizend koopt, dan moet je in totaal 40 duizend gulden betalen; 10 duizend ben je kwijt aan de belastingen. Verder betaalt men op St. Maarten geen accijns op alcohol, daarom heb je daar zoveel alcoholici. Zij kennen geen grondbelasting. Wij moeten hier zelfs belasting betaling om naar de wc te kunnen gaan.”

Wiels herhaalde vanochtend telkenmale dat de beslissing van de directie teruggedraaid moet worden. Mocht de RvC hier vanochtend niet mee akkoord gaan, dan zou volgens de PS-leider Plan B in werking treden. Wat dit voor plan zou zijn, gaf hij niet aan. De grote menigte, die zich vanochtend voor het gebouw van de CBCS verzamelde, bestond voornamelijk uit PS-aanhangers. Zij waren op komen dagen met borden, waarop tegen Centrale Bank-directeur Emsley Tromp en de Sintmaartense leden van de RvC van CBCS werd geageerd. Aan het viaduct naast het Centrale Bank-gebouw waren zwarte vlaggen gehangen. Het hele gebeuren werd rechtstreeks uitgezonden via de website van Pueblo Soberano (www. pueblosoberano.org).

Wescot-Williams: Evenveel zeggenschap

Nergens in de statuten van de Centrale Bank of andere wettelijke regelingen, is er enige aanwijzing dat door haar minderheidsparticipatie St. Maarten minder recht heeft om controle op de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) uit te oefenen.”

Dit was het antwoord van de minister-president van St. Maarten, Sarah Wescot-Williams, op een golf van commentaar over de rol en rechten van St. Maarten in de CBCS. De minister-president legde haar verklaring gisteren af. De omvang van de landen, die als aandeelhouders fungeren in de Centrale Bank, is niet van belang in het kader van het monetair beleid en de uitoefening van controle door de gemeenschappelijke centrale bank. Het gaat hier om een entiteit, aldus Wescot- Williams. Zij wees ook het idee af dat de omvang van het aandeelhouderschap van de landen exclusief te maken heeft met de verdeling van mogelijke winst.

Het tegendeel is waar. St. Maarten heeft volledige en gelijke rechten als Curaçao om vergaderingen van de betrokken landen op te roepen en hetzelfde stemrecht tijdens deze vergaderingen.” Zij verwees naar artikel 32 van de statuten van de Centrale Bank. Dat beide landen dezelfde rechten hebben blijkt ook uit de benoeming van leden voor de RvC. Beide landen dragen drie leden voor en de landen gaan samen over tot benoeming. De voorzitter van de raad wordt door de twee landen samen voorgedragen. Benoeming en ontslag van de voorzitter vindt op gemeenschappelijke basis plaats. “De rode draad in de bankstatuten geeft duidelijk aan dat alleen in de aandelenparticipatie St. Maarten van Curaçao verschilt. Zo geven de bankstatuten aan, dat de centrale bank toezicht uitoefent op de financiële instituten volgens regels die overgenomen werden door een samenbundeling van landsverordeningen. Elk commentaar dat hier tegenin druist is ongegrond”, aldus Wescot-Williams.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties