PVV: ‘Criminele Antillianen uitzetten’

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren is donderdag uit de PVV-fractie gestapt vanwege de uitspraken van partijleider Geert Wilders over Marokkanen.

PVV: ‘Criminele Antillianen uitzetten’

DEN HAAG — De PVV wil Nederlanders die geboren zijn op Curaçao, St. Maarten of Aruba terug naar hun geboorteland sturen als zij in Nederland veroordeeld worden tot een gevangenisstraf of taakstraf. De partij noemt de erfenis van het slavernijverleden met klem als argument voor de opvatting waarom andere maatregelen geen resultaat hebben.

PVV-Tweede Kamerleden Sietse Fritsma en Machiel de Graaf verwijzen in hun toelichting bij het wetsvoorstel naar criminaliteit onder jongeren uit de voormalige Nederlandse Antillen en vervolgens naar de rol die het slavernijverleden hierin zou spelen. Ze citeren OCaN-voorzitter Glenn Helberg, die wijst op de psychische gevolgen van het slavernijverleden en gevoelens van uitbuiting en ongelijkheid.

“De verantwoordelijkheid voor het criminele gedrag wordt door een deel van de Antillianen niet bij zichzelf gezocht, maar bij Nederland en de Nederlanders neergelegd”, concluderen Fritsma en De Graaf. “Het moge duidelijk zijn dat weinig of geen verbetering inzake het gedrag te verwachten valt zolang de plegers van overlast en criminaliteit zwelgen in zelfmedelijden en zelfs het plegen van dodelijk geweld wordt gelegitimeerd met een verwijzing naar het slavernijverleden. Die slavernij werd, voor alle duidelijkheid, reeds 150 jaar geleden afgeschaft.”

Het wetsvoorstel regelt onder meer de mogelijkheid om mensen uit te zetten als ze zelfs al tot een dag gevangenisstraf worden veroordeeld. De mogelijkheid om personen uit te kunnen zetten is overigens afhankelijk van het aantal jaren dat ze in Nederland verblijven. Iemand die al vijftig jaar in Nederland woont wordt niet uitgezet bij een kleine taakstraf. Daarnaast geldt er ook een verbod om terug te keren naar Nederland voor een periode van drie tot twintig jaar, afhankelijk van het misdrijf en de straf.

Fritsma en de Graaf erkennen dat voormalig VVD-minister Rita Verdonk in 2007 een vergelijkbaar voorstel indiende. Na een kabinetswissel verdween het echter weer in de la, omdat de regering de voorkeur gaf aan andere maatregelen, aldus de PVV’ers. “Thans moet echter worden vastgesteld dat alternatieve maatregelen gericht op criminele en overlast veroorzakende Antilliaanse jongeren niet werken. De grote problemen met criminele Antillianen bestaan nog steeds, alle aangekondigde maatregelen ten spijt”, schrijven ze.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *